Tomera naiskaksikko juhlii pyöreitä vuosia

Voittamattoman viehkeä sankarikaksikko Maisa & Kaarina saavuttaa 20 vuoden kunnioitettavan iän. Kuluneina vuosikymmeninä he ovat aikaa ja vaivaa säästämättä kolunneet naisen sielunelämän jokaisen sopukan ja hahmotelleet aikuisen naisen koko kuvan reisivekkeineen, käsivarsien alleineen ja muine ulottuvuuksineen. He ovat säilyttäneet pettämättömän elämänasenteensa, jonka avulla on selvitty niin lamasta kuin leveälahkeisten housujen paluusta, napapaidoista, stringeistä, it-buumista, nettideittailusta, kännyköistä ja muista uusista vempaimista, sauvakävelystä ja muista extreme-lajeista voittajina tai ainakin hengissä.

Uutterasti energiset tyttökullat ovat toteuttaneet itseään ja kokeilleet uusia harrastuksia, dieettiohjeita ja miehiä, ottaneet rohkeasti lisää velkaa ja lähteneet aina uusiin alennusmyynteihin – sanalla sanoen tehneet asioita, jotka on ihanaa jakaa ystävän kanssa.

Maisa & Kaarina: Pyöreät vuodet – 20-vuotisjuhla-albumi
Teksti Sari Luhtanen
Kuvat Tiina Paju
Toimittanut Tiina Eskola
Esipuhe Kaarina Hazard
Kustantaja Kustannusosakeyhtiö Otava, Helsinki
Painopaikka Otavan Kirjapaino Oy, Keuruu 2007
Nid., pehmeäk., 128 s. mv
ISBN 978-951-1-21629-2
Ovh. 16,10 €

Sari Luhtasen ja Tiina Pajun, toisen energisen naiskaksikon luoma Maisa ja Kaarina aloitti Anna-lehdessä vuonna 1987 tyttöjen välisen ystävyyden ruotimisen viikoittain, ja siellä he ovat edelleenkin. Albumeita on ilmestynyt säännöllisin väliajoin (lista alempana). Karsintaa niihin on suoritettu, mutta tämä albumi sisältää myös joitakin aikoinaan karsittuja jaksoja. Takakansiteksti kertoo, että juhla-albumi sisältää mielenkiintoisimmat stripit. Tiedä häntä sitten, ovatko ne juuri parhaita, mutta nautittava kokonaisuus on kyseessä. Valtaosa sarjoista on julkaistu albumeissa kuitenkin ennenkin. Etenkin Maisaan ja Kaarinaan ensi kertaa tutustuville tämä on suositeltavin hankinta. Vanha fani voi saada tunteen että muutaman ekstran lisäksi tässä myydään samat sarjat toiseen kertaan.

Tiina Paju
Tiina Paju

Yllättävän tasalaatuista Maisan ja Kaarinan meno on ollut vuodesta toiseen. Pajun piirrosjälki oli alussa varsin erilaista kuin myöhemmin, jäykähkön mainosgrafiikan tuntua. Perin yksinkertaista ja niukkaahan Maisan ja Kaarinan piirrostyö on, positiivisessa mielessä. Mitä sitä turhia viivoja vetelemään, pelkistetty ilmaisu toimii tässä tapauksessa. Pääasia että päähenkilöt tunnistaa kaikissa tilanteissa. Tämän koosteen avulla on kätevä suorittaa vertailua vuosien varrelta. Pitkään hahmot olivat ulkomuodoltaan varsin vakiintuneita, mutta aivan viimeisimmissä sarjoissa piirrosjälki on ilmeisen tietoisesti muuttunut notkeammaksi.

Sari Luhtanen
Sari Luhtanen

Käsikirjoittaja Luhtanen toistaa hieman itseään, mutta osaa aina välillä yllättääkin. Luhtasen nimi saattaa olla useammille tuttu MTV3:n sarjojen käännösteksteistä. Mm. Simpsonien TV:stä tutut tekstit ovat niin olennainen osa itse sarjaa, etteivät Simpsonien kiihkeimmät fanit sulata DVD-kokoelmien käännöstekstejä vaan katsovat niitä mieluummin ilman, kun osaavat jaksot muutenkin ulkoa.

Vuosien mittaan sankarikaksikko on säilynyt koko ajan yhtä vanhana, anteeksi: nuorena. Parivaljakko on oikeastaan tyypillinen sarjakuvapari. Vastakohtakaksikoita on ollut humoristisissa sarjakuvissa maailman sivu; pitkä ja pätkä, laiha ja pyöreä, sinkku ja perheenäiti, onko sellaista ollut muualla vai onko Maisa ja Kaarina tässä suhteessa ainutlaatuinen?

Sivuhahmoja on vähän, ja yleensä heistä vain puhutaan. Ikisinkku Maisan kämpillä ja jutuissa vilahtaa monenlaista makea, mikkoa, stefanoa ja anteroa. Kaarinan aviomies Börje vilahtaa joskus, lapsista ja anopista vain puhutaan.

Esipuheen on laatinut mediatutkija Kaarina Hazard, jonka näkemyksistä sarjakuvan sisällöstä en täysin allekirjoita. Hän esimerkiksi olettaa hahmojen vanhentuneen, ja kummankin hahmon haluavan olla mieluummin toisen asemassa. Minusta Maisa ja Kaarina ovat aina ikinuoria, ja ruikutuksistaan huolimatta varsin tyytyväisiä elämäänsä. Mutta erilaiset näkemykset lienevät sallittuja, ja hyvä populaariviihde jättääkin tulkinnanvaraa ja ajattelemisen aihetta.

Juhla-albumi on käynyt näköjään hyvin kaupaksi. Tammi-helmikuun Mitä Suomi lukee -listalla tämä oli peräti viidentenä.

20-vuotisjuhlan kunniaksi Helsingin Design-museossa, Korkeavuorenkatu 23, on avoinna retrospektiivinen näyttely Maisasta ja Kaarinasta. Näyttely päättyy 22.4.2007.

www.maisajakaarina.com
Keskustelua Maisasta ja Kaarinasta Kvaakin foorumilla

Aikaisemmat Maisa ja Kaarina -albumit:

Maisa ja Kaarina, 1989 WSOY
Maisa ja Kaarina vaaran vyöhykkeellä, 1991 Tammi
Piukat paikat, 1993 Tammi
Satunnaisia sankarittaria, 1996 Otava
Tähdet kertovat, 1998, Otava
Nainen on aina nainen, 2001, Otava
Kaiken takana on nainen, 2002, Otava
Yhden koon kuningattaret, 2003, Otava

Muut kirjat:

Aikuisen naisen aapinen, 1997 Otava
Onnen oppikirja, 1999, Otava
Naarastiikeri, 2000, Otava
Naisen nyrkkisäännöt, 2004, Otava
Täysipainoinen nainen, 2006, Otava

Lisäksi Maisa & Kaarina -kalenterit 1997 – 2003, Otava

Maisa ja Kaarina © Sari Luhtanen ja © Tiina Paju