Suomalainen sarjakuvailmiö

Milla Paloniemi (s. 1983) teki ensimmäiset Kiroilevat siilit syksyllä 2003. Ärräpäitä päästelevä hyönteissyöjien lahkoon kuuluva otus oli heti pienten piirien suosikki, mutta muutamassa vuodessa se on noussut suurten kirjakauppaketjujen myydyimpien tuotteiden joukkoon.

Eikä syyttä.

Kiroileva siili
Teksti, kuvitus, ulkoasu ja taitto: Milla Paloniemi
Kustantaja: Kustannusosakeyhtiö Sammakko, 2007
Paino: Otavan kirjapaino, Keuruu, 2007
Sid. 80 s., kovakantinen, mv
ovh. 14,90 €
ISBN 978-952-483-045-4

Varhainen siilistrippi...
Varhainen siilistrippi…

Lopullisesti läpi Kiroileva siili löi Iltasanomien tammikuun kotimaisena sarjakuvana. Ja Kvaakin jäsenet äänestivät Paloniemen heti ensimmäisessä Pätkä-äänestyksessä voittajaksi.

Siili saattaa tuntua yhden idean vitsiltä ja hetkelliseltä muoti-ilmiöltä. Mutta ei Karvisessakaan tämän enempää ideoita ole käytetty. Suuret menestykset pohjautuvat yllättävän suppeaan muottiin. Siksi kriitikot inhoavat Karvista, mutta suuri yleisö tykkää. Erona Karvisella ja Siilillä on tietysti, että kriitikotkin ovat Siilin edessä lääpällään. Ainakin toistaiseksi.

...ja tuoreempi siilistrippi
…ja tuoreempi siilistrippi

Nimittäin pelkkä kiroilu ja ärhentely ei toimi pidemmän päälle, jonka Millakin on hokannut. Albumin alkupuoli menee kiroillessa söpön afrikkalaisen kääpiösiilin, äitimuorin ja tyttöystävän kanssa. Mutta suurimman osan Siili kiroilee ihan yksikseen. Puolivälissä pohojalaanen siili kohtaa city-siilin. Ehkäpä kohtaaminen kertoo tekijän omasta elämästä. Jalasjärveeltä Vantahalle muuttaminen voi olla kulttuurishokki. Joka tapauksessa tässä vaiheessa sarja alkaa selvästi hakea laajentumista. Takaisin seikkailultaan Siili palaa ennen albumin päättymistä. Ja taas kiroillaan kotokulmilla.

Sankarimme tapaa citysiilin
Sankarimme tapaa citysiilin

Pohjalaista murretta Siili siis puhuu, mutta ei tämä mikään murrealbumi varsinaisesti ole. Mutta Timo Mäkelän mainion Häjyjen tapaista pohjalaista uhoamista Siilin käytöksessä on silloinkin, kun se ei kiroilekaan.

Graafikoksi valmistuvalla Paloniemellä on graafista silmää, tämä on hänen lopputyönsä. Taustoja sarjassa ei juuri ole, eikä niitä tämänluonteisessa sarjassa pahemmin tarvitakaan. Keskipiste on hahmoissa ja tapahtumissa. Laajentamisen kanssa on jatkossa oltava tarkkana, ellei sorruta liikaan söpöilyyn. Mutta on se lutunen.

Siilin kotopaikka selviää
Siilin kotopaikka selviää

Albumi on näyttävän näköinen, laadukkaalle kiiltävälle paperille painettu, sidottu kovakantinen. Osa sarjoista on ilmestynyt jo omakustanteena, mutta uuttakin herkkua on mukana.

Jatkoa odotellaan, tekijä sanoo että toiseen, jopa kolmanteenkin albumiin on jo materiaali valmiina. Kiroilevan siilin kotisivuilla voi tutustua osittain ennakkoon siihen.

Mutta seuraavaa odotellessa, käykää hakemassa omanne, jotta tiedätte mistä puhutaan.

www.kiroilevasiili.fi
Lisää Milla Paloniemen sarjakuvia
Anne Muhosen arvio omakustannesiilistä Kvaakissa
Anne Muhosen arvio saman tekijän Tassutellen-omakustanteesta Kvaakissa
Keskustelua Kiroilevasta Siilistä Kvaakissa

Klikkaa kuvaa (© Milla Paloniemi 2007) niin näet sen suurempana.

Ensimmäiset siilisarjat eivät löydy albumista
Ensimmäiset siilisarjat eivät löydy albumista