Akatemia huojuu

Musiikillista ynnä opiskeluhuumoria pahkamaisella twistillä tarjoaa Janne Kuusisen kynäilemä kuvasarjavihko, jossa on myös tekstiä.

Janne Kuusinen: Huojuva talo
Saymaa 5/2006 – Qsine -spesiaali
Sibelius Akatemian Ylioppilaskunta, A4, 48 s., M/V
HSE Print 2006

Pahkasika jätti ison aukon, onneksi sitä ovat täyttämässä muutkin kuin tahattoman huumorin Seiska tai OHO. Mukavaa saada ihan aitoa oikeaa huumoria eteensä. Musiikkimies Janne Kuusisen sarjakuvia ja muita tuotoksia on julkaistu vuodesta 1999 alkaen Sibelius Akatemian ylioppilaskunnan Saymaa -lehdessä aina tähän joulukuussa 2006 ilmestyneeseen Saymaan erikoisnumeroon asti, jolloin Kuusinen valmistui opinahjostaan.

Heti lehden alkusivuilta tietää missä mennään. Piirrostyö on ehkä rujoa, mutta täynnä kahjoja yksityiskohtia ja oivalluksia. Sarjakuvat liittyvät löyhästi tai vähän tiukemmin musiikkiin ja sen opiskeluun, joten aivan kaikki jutut eivät avaudu aihealuetta tuntemattomalle.

Laita tunnusmerkit nyt muistiin!
Laita tunnusmerkit nyt muistiin!

Sarjoissa on kyllä yleisluontoisempaakin materiaalia. Välissä on useita häröileviä tekstiartikkeleita parhaaseen Pahkasika-tyyliin. Musiikkitermeillä leikitellään useinkin, pahkislaisella sananpläjäysmetodilla.
“Täyskromatiikka: maksimaalinen määrä koristelistoja nuottitelineessä tai nokkahuilussa” (Pekka Nyström: Uusi Definitiivinen Musiikkisanakirja).

Myös söhköinen konserttimunanleikkuri löytyy!
Myös söhköinen konserttimunanleikkuri löytyy!

Lehden ehkä hauskimman artikkelin Uuden Definitiivisen Musiikkisanakirjan lisäksi tekstijuttujen aiheina mm. humppa- ja tangokansan ikuinen ykkös-kakkossolisti Kalevi Hokkanen, joka parodioi alanmukaisia elämänkerta-artikkeleita melko velmusti. Opiskeluun liittyvät HKL:n aikataulukiemurat ja Kelan opintotukiasiat ovat irrottaneet myös “asia”-artikkeleita. Aivan kaikki jutut eivät toimi täysillä ja sarjakuvat tuntuvat kuitenkin olevan lehden parasta antia.

Musiikkia (kevyttä ja korkeaa) tuntevan pahkasikahuumorin ystäville vallan toimiva paketti. Kannattaa kaivaa jostain myös Kuusisen aiempi kokooma Pikkuhitleri (2001), joka oli ehkä tätäkin parempi pilaläystäke.

http://www.jannekuusinen.net/