Jarlaa Hesariin!

Helsingin Sanomat järjesti vuoden haasteen kaikillesarjakuvantekijöille, uuden Hesarissa julkaistavan sarjakuvan tiimoilta. Eeva Lepistö otti yhteyden helsinkiläiseen sarjakuvantekijään, Pertti Jarlaan.

Jarla innostui haasteesta ja toimitti kuukauden sisään 20 (10 vanhaa, 10 uutta) strippiä näytteeksi Sanomataloon. Asia oli sillä selvä. Sopimus tehtiin aluksi puoleksivuotta, mutta jatko ei ole mahdoton ajatus.

Jarlan poikavuosien unelma toteutui.

Näyte Karl Barks- Stadtist
Näyte Karl Barks- Stadtist

KarlBarks -stadt oli aluksi Ilta-Sanomien kuukauden kotimainen. Jarla käytti kavereiltaan saamia ideoita strippeihinsä ja mainitsi heidät “vierailevina käsikirjoittajina”. Ennen KBS:a Jarla teki Pahkasialle vuosina 1993–2000 strippejä vailla päähenkilöitä tai teemaa. Tämänjälkeen taitelija siirtyi ikään kuin freelance-tyyppisenä tekijänä tekemään eri firmoille sarjakuvia ja pilakuvan tyyppistä kuvitusta.

Erityisen läheinen työsuhde Jarlalla oli Trainers Houseen, jolle hän tekee töitä vieläkin, lähes päivittäin. Jarlan sarjakuva ei saa säilyttää nykyistä nimeään Hesarissa, mutta uutta ei ole vielä päätetty. Hesarin Lepistöön en saanut yhteyttä asian selvittämiseksi.

KarlBarks stadtin henkilöt kehittyivät pikkuhiljaa. Aluksi Jarla kehitti stripin, jossa seikkaili vain Heimo Vesa. Tätä sarjakuvaa Jarla lähetti näytteeksi Dodger-lehteen. Lahden sarjakuvakurssin aikoihin valmistui sitten toinen hahmo, Rivo-Riitta.

Samaan aikaan, kun ensimmäiset Karl Barks stadtit valmistuivat, Jarla huomasi Kemin strippikilpailun olevan ajankohtainen. Tänne Jarla lähetti 15 kappaleensetin. Yllätys oli kova, kun sellaisella huumorilla varustettu sarjakuva sijoittui. Jarla otti yhteyttä Ilta-Sanomien Juhani Tolvaseen. Tämä olikin jo ajatellut Karl Barks- stadtista kuukauden kotimaista. Rivoimmat ja puujalkaisimmat Tolvanen karsi pois, muut sekä toistakymmentä uutta KBS-strippiä julkaistiin marraskuun 2006 aikana Ilta-Sanomissa.

Muutkin kuin Kemin kilpailun raati, Helsingin Sanomien Eeva Lepistö ja Ilta-Sanomien Juhani Tolvanen ovat KBS:stä innostuneita. Sarjainfon päätoimittaja Vesa Kataisto huomioi, että ansioituneelle sarjakuvantekijöille perustetun Puupäähattu- palkinnon lisäksi tulisi Jarlalle olla oma kategoriansa: Kultainen puujalka. Kataisto sanoo kertoilevansa toisinaan eteenpäin KBS:n vitsejä muistamatta tsoukkien lähdettä. Vasta myöhemmin tulee tuumittua, mistä tuollainenkin juttu tuli.

Ja Kemin (2006) albumistahan ne löytyvät, Pertti Jarlan tekeminä.

Pertti
Pertti

Aku Ankan vastaava päätoimittaja Jukka Heiskanen on puolestaan todennut, että Jarlan sarja sai hänet pitkästä aikaan nauramaan ääneen. Ilta-Sanomien muun osan lukemisesta ei meinannut tulla mitään siinä aikana jona Pertin sarja oli Kuukauden kotimaisena.

Jarlankollega, taiteilija ja sarjakuvakoulun opettaja, Keijo Ahlqvist toteaaKBS:stä Kemi-strippien perusteella näin: Jarla onnistuu röyhkeydessä, selkeydessä ja viestin merkitsevyydessä. Lisäksi hän totesi, että “Hesariin puikahti näköjään sarjakuvantekijä, jolle sanoma on tärkein. Kaikki eivät tule stripeistä pitämään – minä pidän”

Kiitokset: Keijo Ahlqvist, Pertti Jarla, Vesa Kataisto

Kommenttia tähän, laajempi keskustelu on mahdollista foorumilla, ko. aiheeessa