Jarlaa Hesariin!

Helsingin Sanomat järjesti vuoden haasteen kaikillesarjakuvantekijöille, uuden Hesarissa julkaistavan sarjakuvantiimoilta. Eeva Lepistö otti yhteyden helsinkiläiseensarjakuvantekijään, Pertti Jarlaan. Jarla innostui haasteesta jatoimitti kuukauden sisään 20 (10 vanhaa, 10 uutta) strippiä näytteeksiSanomataloon. Asia oli sillä selvä. Sopimus tehtiin aluksi puoleksivuotta, mutta jatko ei ole mahdoton ajatus.

Jarlan poikavuosien unelma toteutui.

Näyte Karl Barks- Stadtist
Näyte Karl Barks- Stadtist

KarlBarks -stadt oli aluksi Ilta-Sanomien kuukauden kotimainen. Jarlakäytti kavereiltaan saamia ideoita strippeihinsä ja mainitsi heidät”vierailevina käsikirjoittajina”. Ennen KBS:a Jarla teki Pahkasiallevuosina 1993–2000 strippejä vailla päähenkilöitä tai teemaa.Tämänjälkeen taitelija siirtyi ikään kuin freelance- tyyppisenä tekijänätekemään eri firmoille sarjakuvia ja pilakuvan tyyppistä kuvitusta.Erityisen läheinen työsuhde Jarlalla oli Trainers Houseen, jolle häntekee töitä vieläkin, lähes päivittäin. Jarlan sarjakuva ei saasäilyttää nykyistä nimeään Hesarissa, mutta uutta ei ole vieläpäätetty. Hesarin Lepistöön en saanut yhteyttä asian selvittämiseksi.

KarlBarks stadtin henkilöt kehittyivät pikkuhiljaa. Aluksi Jarla kehittistripin, jossa seikkaili vain Heimo Vesa. Tätä sarjakuvaa Jarla lähettinäytteeksi Dodger- lehteen. Lahden sarjakuvakurssin aikoihin valmistuisitten toinen hahmo, Rivo-Riitta.

Samaan aikaan, kunensimmäiset Karl Barks stadtit valmistuivat, Jarla huomasi Keminstrippikilpailun olevan ajankohtainen. Tänne Jarla lähetti 15 kappaleensetin. Yllätys oli kova, kun sellaisella huumorilla varustettusarjakuva sijoittui. Jarla otti yhteyttä Ilta-Sanomien JuhaniTolvaseen. Tämä olikin jo ajatellut Karl Barks- stadtista kuukaudenkotimaista. Rivoimmat ja puujalkaisimmat Tolvanen karsi pois, muut sekätoistakymmentä uutta KBS-strippiä julkaistiin marraskuun 2006 aikanaIlta-Sanomissa.

Muutkin kuin Kemin kilpailun raati, Helsinginsanomien Eeva Lepistö ja Ilta-Sanomien Juhani Tolvanen ovat KBS:stäinnostuneita. Sarjainfon päätoimittaja Vesa Kataisto huomioi, ettäansioituneelle sarjakuvantekijöille perustetun Puupäähattu- palkinnonlisäksi tulisi Jarlalle olla oma kategoriansa: Kultainen puujalka.Kataisto sanoo kertoilevansa toisinaan eteenpäin KBS:n vitsejämuistamatta tsoukkien lähdettä. Vasta myöhemmin tulee tuumittua, mistätuollainenkin juttu tuli.

Ja Kemin (2006) albumistahan ne löytyvät, Pertti Jarlan tekeminä.

Pertti
Pertti

AkuAnkan vastaava päätoimittaja Jukka Heiskanen on puolestaan todennut,että Jarlan sarja sai hänet pitkästä aikaan nauramaan ääneen.Ilta-Sanomien muun osan lukemisesta ei meinannut tulla mitään siinäaikana jona Pertin sarja oli Kuukauden kotimaisena.

Jarlankollega, taiteilija ja sarjakuvakoulun opettaja, Keijo Ahlqvist toteaaKBS:stä Kemi-strippien perusteella näin: Jarla onnistuu röyhkeydessä,selkeydessä ja viestin merkitsevyydessä. Lisäksi hän totesi, että”Hesariin puikahti näköjään sarjakuvantekijä, jolle sanoma on tärkein.Kaikki eivät tule stripeistä pitämään – minä pidän”

Kiitokset: Keijo Ahlqvist, Pertti Jarla, Vesa Kataisto

Kommenttia tähän, laajempi keskustelu on mahdollista foorumilla, ko. aiheeessa

11 vastausta artikkeliin “Jarlaa Hesariin!”

Kommentit on suljettu.