Haparointia ihmissuhteessa

Jeffrey Brown: Haparointia
Huuda Huuda, 2006
Suomennos: Viljami Jauhiainen
Tekstaus: Marko Latva-Nikkola
Toimittajat: Jelle Hugaerts, Tommi musturi
Liimaselkä, 118 mm x 184 mm, 236 s.
Ovh.: 12 euroa

Jeffrey Brownin (s. 1975) Haparointia kertoo kipeän kepeästi vuoden kestäneestä parisuhteestaan. 236 sivussa Brown uskoutuu lukijalleen avoimen rehellisesti kaukosuhteen toimivuudesta ja toimimattomuudesta. Haparointia pitää sisällään niin rakkautta, seksiä kuin ikävääkin – siis kaikkia parisuhdepelin välttämättömiä palasia.

Vuoden kestäneen kaukosuhteensa aikana pariskunta Jeffrey ja Theresa ehtivät tavata kasvotusten yhteensä yhdeksän kertaa. Auttamattomasti rakastuneelle parille yhteisiä hetkiä tuntuu tarjoutuvan liian vähän, mutta toisaalta täten jokainen hetki on sitäkin tärkeämpi ja tunteikkaampi. Yhteisistä minuuteista otetaan kaikki irti: kävellään käsi kädessä, vaihdellaan herkkiä suukkoja ja harjoitetaan seksuaalista kanssakäymistä. Herkistelyn ohella kumppanit myös oppivat vähä vähältä yhä enemmän toisistaan.

Siinä missä Brownin yksityiskohtaisen suhdekuvauksen tapahtumat ovat toki pieniä ja söpöjä, ovat ne myös pidemmän päälle hieman rasittavia. Brownin toisinaan

yltiöpäisiinkin mittasuhteisiin yltävä läheisriippuvuus tuntuu ainakin allekirjoittaneesta jokseenkin ahdistavalta. Jos kaikki valveillaoloaika täytyy kuluttaa toisen kädestä kiinni pitäen, syvälle silmiin tuijotellen ja ikuista rakkautta vannoen, niin väljähtyyhän siinä väkevämpikin tunne.

Brownin yksinkertainen piirrosjälki tukee kuitenkin kerrontaa – ja albumin nimeä – hyvin. Vapaalla kädellä piirretyt ruudut täyttyvät vain kaikkein tarpeellisimmista; ihmisistä ja heidän välisistään tiloista. Kerronta kulkee kokonaisuudessaan vaivatta eteenpäin.

Haparoinnin englanninkielinen alkuteos Clumsy julkaistiin Yhdysvalloissa vuonna 2002, ja Brownin nk. ”tyttöystävätrilogia” sai kaksi itsenäistä jatko-osaa teoksista Unlikely (2003), sekä AIEOU – Any Easy Intimacy (2004). Suomessa Jeffrey Brownia on julkaistu aiemmin Glömp 7 –antologiassa, sekä ilmaisjakelulehti Kuti 1:ssä.


Haparoinnista voi keskustella Kvaakissa.
Huuda Huuda –kustantamon kotisivut.