Jasso hakeutuu hoitoon

 • Jasso ja hillitön hoitokoti
 • kirjoittanut, piirtänyt ja taittanut Jii Roikonen
 • toimittanut Asko Alanen ja Jii Roikonen
 • 46 värisivua
  pehmeäkantinen albumi
 • hinta 7,90 euroa
  ISBN-13 978-952-469-557-2
 • ISBN-10 952-469-557-X
 • Egmont Kustannus 2006

Jasso ja Händä seikkailevat vuokrayksiössä, matkaavat arktisiin olosuhteisiin ja tekevät telkälle pönttöä. Mukana on muitakin puhuvia eläimiä, eläimen osia ja esineitä. Tilanteet muuttuvat mutta huumorintaju säilyy.

Jasso ja hillitön hoitokoti tarjoaa siedettävän kevyttä luettavaa. Kuvitus on tuttua ja persoonallista Jii Roikosta, huumori on hersyvää sanallista leikittelyä mutta mukana on myös täysin puheettomia, kuvan ilmaisuvoimaan luottavia sarjakuvia. Osa sarjoista on strippejä, joista osa on jatkoa toisilleen ja osa irrallisia vitsejä, sekä useampisivuisia sarjoja. Albumi on väreissä, mutta osa sarjoista on alunperin tehty julkaistavaksi mustavalkografiikkana, joten niiden sivuilla vain taustasivu on väreissä. Ei tarvitse tuntea sarjaa ennestään päästäkseen hahmoista tai juonesta kärryille. Mukana on kuitenkin myös 10 faktaa Jassosta ja Jasson maailmasta, jotka viimeistään vievät uudetkin lukijat jasson maailmaan. Huumori on harmitonta ja kokoperheelle sopivaa, kielellä leikittelevät vitsit huvittavat isompaakin lukijaa. Lisäksi joka ruutu tarjoaa yllin kyllin yksityiskohtia ja kuvallista vitsiä. Pidemmissä juonissa vauhtia oli päällä mukavasti, Barksin ankat olisivat varmaan vasta menossa seikkailuun vieraille maille kun Jasso häntineen on jo palaamassa avaruuden kautta takaisin ruuan laittoon.

Harmikseni albumi tuntui kuitenkin turhan nopealle lukea, mikä osittain johtui siitä että mukana oli sivuja joilla oli vain yksi sarjakuvastrippi komean taustakuvan kanssa. Hiukan venyttämisen makua, melkein kuin sarjakuvia ei olisi muuten riittänyt albumillista. Jasso -sarjakuvaa on kuitenkin tulossa Egmont -kustannukselta vielä lisää. Nythän Muumin, Myrkyn ja Korkkarien lisäksi myös Jasso seikkailee monikansallisen Egmontin lipun alla.

Juha ”Jii” Roikonen loi Jasso -kissan 30.8.1992, ja vuonna 2005 Jii palkittiin Suomen sarjakuvaseuran Puupää-hatulla. Vaikka Roikonen vetää sarjakuvapajoja ja tekee myös muun muassa kirjakuvituksia (esim Jyrki Liikkan Sexpack) hänet varmasti yhdistetään aina ensimmäisenä Jassoon. Hoitokoti-albumin sarjakuvia on julkaistu aikaisemmin Lemmikki-lehdessä ja Ahokujan uutisissa.

Hoitokodin lisäksi Egmont on julkaissut Jasson vieraskirjanRoikosen ensimmäinen Jasso sarjakuva löytyy Jasso-Glubin sivultaSarjakuvatoimittaja Alanen, Jasso ja sarjakuvantekijä Jii Roikonen

 • Jasson Puuhaburgeri, Kolibri 2005
 • Jasso Nurkissa, Tammi 2004
 • Jasso, lemmen kissa, Arktinen Banaani 2002
 • Jasso Purkissa, Tammi 2002
 • Jasso on super, Arktinen Banaani 1998
 • Jasso -ilman tuntua juhlissa Arktinen Banaani 1997
 • Jasso -mussakin tahdissa Arktinen Banaani 1997
 • Jasso ja hännän kunnossapito Hard & Pet 1996
 • Jasso ja kuumuikut Hard & Pet 1996
 • Jasso -kissan humppa Hard & Pet 1995
 • Lisäksi omakustanteita, Jasso-glubin glubi-lehteä sekä Glubin itsensä että Arktisen Banaanin julkaisemana.

Artikkelin kuvitus Jasso-glubin sivuilta ja Egmont-kustannuksen tiedotteesta.
Keskustelua Jassosta kvaakissa

Egmont kustannuksen sarjakuvasivu

Jasson kotisivu www.jasso.net/ (sivulla Jasso sarjakuvaa suomeksi, englanniksi ja japaniksi ja mm. kilpailu jossa voit voittaa Hillitön hoitokoti -albumin! )