Animaatiolegenda Joe Barbera kuoli

Joseph Barberan (1911-2006) syntymäajaksi jotkut lähteet ilmoittavat vieläkin aikaisempia vuosia. Kuolema tuli korkean iän johdosta Joen kotona Los Angelesissa.

Kaipaamaan jäivät vaimo Sheila ja kolme lasta.

Barbera toimi animaation alalla noin 70 vuotta. Vuonna 1937 hän tapasi MGM-elokuvayhtiön piirrosstudiolla William Hannan (1910-2001) jonka kanssa hän loi ikuisen taistelupari Tom & Jerryn vuonna 1940. 17 vuoden aikana Hanna ja Barbera saivat seitsemän Oscaria lyhytelokuvistaan. Lisäksi seitsemän muuta piirrettyä olivat ehdokkaina.

Vuonna 1957 kaksikko perusti oman studion, jossa syntyivät omat luomukset televisiota varten. Ensimmäinen studion piirrossarja oli Murre ja Misse (Ruff & Reddy). Kissan ja koiran edesottamukset eivät vielä iskeneet tulta, mutta seuraavana keksitty Hakki-koira (Huckleberry Hound) saapui jo tuoreeltaan Suomeenkin asti.

Sitten TV-yleisölle alettiinkin tuottaa piirrettyjä liukuhihnalta. Määrä korvasi laadun, mutta television alkuaikojen menettelytapa olikin paljon, nopeasti ja halvalla.

Puhuvat eläimet olivat aluksi Hanna-Barberan tavaramerkki (Jogi-karhu, Topi-katti, Salama-Santeri ja kymmeniä muita). Suurin menestys oli kuitenkin Kiviset ja Soraset (The Flintstones) joka pyöri USA:n televisiossa parhaaseen katseluaikaan vuosina 1960-66. Myöhemminkin modernista kivikauden perheestä on tehty lukuisia sivusarjoja sekä TV-spesiaaleja. Ja on tietenkin muistettava ettei ilman Kivisiä ja Sorasia olisi Simpsoneita. Kunnia siis pioneerityön tekijöille.

Monet Hanna-Barberan sarjat ovat olleet parodioita aikansa muista tv-sarjoista. Useimmiten vain parodian kohde on nyttemmin painunut unholaan. Viimeinen oma menestyssarja oli 1970-luvun lopun Scooby-Doo. Tosin 1980-luvulla Amerikan valloittivat belgialaista alkuperää olevat Smurffit hannabarberoituna versiona.

Hanna-Barbera Studion filmit ja hahmot voittivat vuosien varrella useita Emmy-palkintoja. Studion nimeksi muuttui 1990-luvulla nykyisin tunnettu Cartoon Networks Studios.

Kiviset ja Soraset
Kiviset ja Soraset

Suomessa sarjakuvissa Hanna-Barberan luomuksia on nähty paljon. Tomia ja Jerryä julkaisi Nakke Nakuttaja jo 1950-luvulla. Vuonna 1979 pari sai oman lehden.

Pelkästään Hanna-Barbera Productionsin hahmojen sarjakuvia julkaisi Retu ja Kumppanit 1960-70-luvuilla.

2 vastausta artikkeliin “Animaatiolegenda Joe Barbera kuoli”

  1. Minä vuonna Kiviset ja Soraset näkyi televisiossa ensimmäistä kertaa, Suomessa

  2. Enpä löytänyt Kivisten ja Sorasten Suomeen tulon ajankohtaa tähän hätään, mutta 60-luvulla jo muistan sitä katsoneeni.

    70-luvun alussa tuli sitten Kivikylän nuoret, jossa Siru ja Pam-Pam olivat teinejä.

Kommentit on suljettu.