Kubertin Tarzan

Joe Kubert on mies, joka hallitsee elävänviivankäytön. Piirroksesta voisi ajatella, että mies on asunut kokoelämänsä viidakossa. Pystymme haistamaan ihmisapinan kaameanhengityksen löyhkän, tai valtavan leijonan hampaat, kun ne puristuvatkätemme ympärille. Kubertin Tarzan kertoo Afrikan viidakossa safarilla olevasta matkueesta. Kun pantteri uhkaa matkuetta, kuuluu puusta ihmisapinain haastehuuto.

Tiedä sitten, herättääkö matkueeseen kuuluneen tytön mielenkiinnontuohon valkoiseen jättiin, kun hän puukon avulla voittaa leikitenvaltavan kissapedon, kallistaa lihaksikkaan ylävartalonsa ilmaan jakarjaisee kauhean ihmisapinan voitonhuudon jonka seurauksena kokoviidakko hiljenee hetkeksi ja odottamatta, että tuon kerrassaanepäinhimillisen äänen kaiku metsässä loppuu, katoaa jonnekin viidakonsyövereihin, vaiko se, että tuo äsken pantteria vastaan taistellut miesoli jalosukuinen englantilainen.

Tästä alkaa lähes legendanomainen kertomus nuoresta Lordi Greystokesta, jonka on kasvattanut ihmisapina Kalaja joka on ikänsä viidakossa elänyt, viidakon ehdoilla. Safarin (jasafarinjohtajan kertomuksen aikana) Tarzan laskeutuu muutamaanotteeseen apua tarvitsevan matkueen seuraan omalla, salaperäisellätavallaan.

Nuori aatelinen kokee elämänsä aikanamuutoksia. Suuren veden ääreltä löytyy maja, ”pesä”, josta löytyy kuviaTarzanin kaltaisista valkoisista karvattomista olennoista, (Tarzanoppii tavaamaan M-I-E-S) sekä puukko ”rautahammas”, jonka avullaTarzanin on helpompi saalistaa.

Paitsi että Tarzanin mieltäpainaa ajatus hänen alkuperästään, hän joutuu elämään myös arkielämää:puolustautumaan saalistavaa Numaa ja Sheetaa vastaan, taistelemaanpaikastaan ihmisapinoiden heimon hierarkiassa ja lisäksi hankkia ruokapäivittäin. Ei siis ole helppoa Afrikan pojillakaan.

[img2right]Kubertin Tarzanissa ei olisi ärsyttänyt mikään, mutta albumi olikoottu monista osista (ilmestynyt Tarzan- lehden vuosinumeroissa207–214 vuonna 1972) ja sen jäljiltä joka osan edellä on osan nimikirjoitettuna englanniksi koko sivun vievässä tilassa. Nämä olisi voitupoistaa, kun kokoelmaa tehdään. Lisäksi kirjan lopusta löytyvässätekijöiden ”elämäkerroissa” ei ole kehumista. Molemmista tekijöistä onkirjoitettu muutama rivi, varmasti olisi enemmän kiinnostavaa tekstiälöytynyt. Kubertin Tarzan on ehdoton valinta kirjan lukeneille! Jamiksikä ei olisi hyvä ostos myös niille, jotka eivät tuotaalkuperäisteosta (Apinoiden Tarzan) ole lukenut.

Tarzan
Tekijät: E.R. Burroughsin kirjan pohjalta teksti ja taide Joe Kubert
Suomennos: Pekka Pakkala
Kustannus: Egmont
Toimitus: Asko Alanen
198 sivua, 9,95 euroa, mustavalkoinen
Saatavana lehtipisteistä ja kirjakaupoista
ISBN-13 978-952-469-551-0
ISBN-10 952-469-551-0

Keskustelua Kubertin Tarzanista Kvaakissa

Asemointi ja muotoilut JL
HUOM! Kuvat alkukielisestä julkaisusta, itse albumi ei ole väreissä.