Kierrätettyä Lucky Lukea

Piirtäjä Morrisin (Maurice de Bévère) ja käsikirjoittajanero René Goscinnyn Lucky Luke on parhaimmillaan yksi sarjakuvan suurista nimikkeistä. Morris aloitti Lucky Luken kokonaan itse vuonna 1948, mutta tuskinpa sarja olisi kehittynyt yhdeksi suurista ilman Goscinnyn mukaantuloa vuodesta 1955.

Goscinny kuoli sydänkohtaukseen kuntopyörässä lääkärin vastaanotolla vuonna 1977 ja sen jälkeen muiden käsikirjoittajien kanssa tehdyt tarinat eivät ole yltäneet lähellekään sitä kutkuttavaa lännenparodiaa mitä aikaisemmissa albumeissa oli.

Viimeisin Lucky Luke -albumi, Balladi Daltoneista, sisältää neljä tarinaa. Pisin juttu, albumin nimitarina on toisen Lucky Luke -elokuvan sarjakuvaversio. Se ja Sheriffikoulu ovat ilmestyneet aikaisemmin pienikokoisemmassa kirjassa Lucky Luke saa haasteen (1982).

Kaksi muuta sarjaa, Jolly Jumper rakastuu ja Jupakka Pancake Valleyssä ovat taas tulleet ennen kolmannessa kovakantisessa Luke-kokoelmassa Minä, Jolly Jumper 1985).

Lisäksi kaikki sarjat ovat tulleet myös Mustanaamio-lehdessä, Pannukakkulaaksoa lukuunottamatta jopa kahteen kertaan.

Syy siihen, miksi näitä sarjoja on koottu albumiin, on tietysti se, ettei noita mainittuja kirjoja enää saa kuin antikvariaateista, jos käy tuuri. Sama pätee myös vanhoihin Mustiksiin.

Kuva Balladi Daltoneista -elokuvasta
Kuva Balladi Daltoneista -elokuvasta

Mitään Lucky Luken parhaita sarjoja nämä eivät kuitenkaan ole. Varsinkin nimitarina vaikuttaa olevan piirroksiensa puolesta hätäisesti kokoon kasattu. Ja Goscinnyn kuoleman jälkeen tuntui olevna pulaa hyvistä käsikirjoituksista. Tästä tuli elokuvan still-kuvia käyttänyt kuvakirja suomeksikin aikoinaan, nimellä Daltonien taru (1979). Elokuvakäsikirjoitus on Goscinnyn käsialaa, mutta sarjakuvakäsikirjoitus ei ole sama asia, eikä se toimi yhtä hyvin sarjakuvana. Tarina vaikuttaa päättömältä hosumiselta, joka kiusaannuttaa sarjakuvassa.

Jolly Jumper, lännen viisain hevonen
Jolly Jumper, lännen viisain hevonen

Jolly Jumperin rakastumisesta (1978) tehty sarja päästää pääosaan koko ajan Luken mukana kulkeneen uskollisen hevosensa, lännen älykkäimmän laatuaan, Jolly Jumperin. Tässä sarjassa tosin tarvitaankin ennemmin ratsun voimaa ja kestävyyttä, kuin älyä. Ja älyhän oriilta unohtuu naisen edessä. Kirjoittaja Michel Greg on myös alansa huippukäsikirjoittajia, ei siinä mitään. Mutta ei Goscinnykään parhaimmillaan ollut näin lyhyissä tarinoissa. Voittamaton Lucky Luke -albumi (1978) sisältää hänen kirjoittamiaan lyhäreitä. Nekään eivät kestä vertailua albumin mittaisiin tarinoihin.

Pancake Valley -tarinan kerrotaan olevan vuodelta 1955, mutta saman vuoden albumi Kiskot yli preerian vaikuttaisi olevan aika lailla eri tyyliä. Joten tämä on myöhemmin piirretty uudelleen, veikkaisin 60-luvun loppupuolta. Käsikirjoitus on kuitenkin Morrisin oma, ajalta jolloin Goscinny oli vasta tulossa mukaan sarjan tekoon.

Samoin Morrisin omaan käsikirjoitukseen perustuu Sheriffikoulu (1978), josta eittämättä pari vuotta myöhemmin olisi laadittu kokonainen albumi. Ei se varmaan olisi ollut yhtään toteutuneita ideoita heikompi. Enemmän luonnetta sheriffikoululaisiin, niin mikäpä ettei. Muut lyhyet tarinat tässä albumissa olisivat kärsineet venyttämisestä.

Kaikenkaikkiaan epätasainen albumi, lyhyet tarinat voittavat nimitarinan selvästi. Sekä juoneltaan että piirroksiltaan. Samantapainen albumi kuin viime vuonna tullut Hirttoköysi. Ja hirttämisestä on kyse vuonna 2007 suomennettavasta albumissa, jossa Daltoneita uhkaa kuolemantuomio. Siitä vastaa Lucky Luken uusi piirtäjä-kirjoittaja Achdé (Hervé Darmenton).

Painoasu ja tietokoneväritys on asiallisen moitteetonta, kuten tapana nykyisin on. Ladonta olisi hyvää jos ei tulisi ajatelleeksi että ennen vanhaan sentään käsintekstaus oli jotain. Nimittäin sellaisiakin fontteja on nykyisin.

Morris
Morris

Lucky Luke: Balladi Daltoneista
© Dargaud Éditeur, Paris 1986 by Morris, Goscinny and Greg & © Lucky Comics
Alkuteos: La Ballade des Dalton et autres histoires
Julkaisija: Egmont Kustannus Oy, PL 317, 33101 Tampere
Suomennos: Annukka Kolehmainen
Ladonta: Toto Produktions
Painopaikka: Möller Druck, Saksa 2006
ISBN-13: 978-952-469-564-0
ISBN-10: 952-469-564-2
Hinta 7,30 €, 48 sivua, nidottu
Saatavana Lehtipisteistä maaliskuun 2007 loppupuolelle asti

Keskustelua Lucky Lukesta Kvaakissa

Kiitos Antti Peltolan erinomaiselle sarjakuvasivustolle tarkoista taustatiedoista.