Jälleen nähdään miten vääryys menestyy maailmassa

Pahkasika ei ollut varsinainen sarjakuvalehti, mutta sarjakuvilla oli materiaalissa merkittävä osuus. Tässäkin kirjassa niin on. Kirjan on koonnut Tommi Liimatta, joka tunnetaan sarjakuvantekijänä ja Absoluuttisen Nollapisteen kantavana voimana rock-musiikin puolelta. Kirjassa ei ole päällekkäisyyttä vuoden 2000 katalookin kanssa. Vanhemman (1985) ja paksumman kanssa on, mutta sitä ei enää taida saadakaan mistään, ainakaan ehjänä. Omanikin on räjähtäneen näköinen.

Sarjakuvista lippulaiva Vanhat Herrat (Pauli Heikkilä ja Markku Paretskoi) on jäänyt vähiin. Mutta Herrojen kootut seikkailut ovat omissa albumeissaan, joten ehkä puutos annettaneen anteeksi. Sisällysluettelossa on Vanhat homot -parodiasarjakuvan kohdalla virhe. Piirtäjänä on ollut Jari Rasi, eivätkä Vanhojen Herrojen tekijät. Myöskin monien muistaman Peräsmiehen (Timo Kokkila) esiintymiset ovat jääneet yhteen näytteeseen. Omana albuminaan tätäkin saa yhä.

Opuksessa on edustava määrä sarjakuvia Hannu Pyykköseltä, (Jurpo ym.) Ari Pirttisalolta ja Ave Koskelalta (mm. Hemmo Paskiainen, nimimerkkiä käytti tiiminä veljespari Ari ja Vesa Koskela).

Ave Koskelan Armas P.
Ave Koskelan Armas P.

Nämä herrat tuntuvat kadonneen kokonaan suomalaisen sarjakuvan piiristä. Sentään Heikki-Pekka Miettinen, jonka mm. Pahkeista on myös mukana, antoi itsestään elonmerkkejä alkuvuodesta kun Pahkeinen palasi Aviisiin, jossa hahmo esiintyi jo ennen Pahkasikaa. Hannu Mänttärin sarjakuvaparodiat muistuttavat Madista, mutta hauskoja ne ovat edelleen tahallisella vanhahtavuudellaan.

Ja muualta tuttuja ovat edelleen kirjailija Juha Ruusuvuori, sarjakuva-ammattilainen Timo Mäkelä sekä mediapersoonat Simo Frangén ja Pasi Heikura. Mukana myös paljon tuntemattomimmiksi jääneitä tekijöitä.

Ari Pirttisalon vaikuttavimman sarjan aloitussivu. Lue loput kirjasta
Ari Pirttisalon vaikuttavimman sarjan aloitussivu. Lue loput kirjasta

Itse kirja on edustava kooste Pahkasian huumorista vuosilta 1979-2000. Ilmapiiri on vuosien varrella Suomessa muuttunut. Ulkomaalaisten, romanien, homojen ja vammaisten pilkkaamista ei katsota enää yhtä rennosti kuin 20 vuotta sitten. Eikä tämänkään kirjan loppupuolella enää niin tehdä. Kirjan alaotsikko ”Kymmenen kirjainta joihin voit luottaa” lienee Madilta lainattu.

Lastenkirjaparodia Miihkali, Heikki-Pekka Miettinen
Lastenkirjaparodia Miihkali, Heikki-Pekka Miettinen

Kirjan jutut on julkaistu suurinpiirtein alkuperäisessä järjestyksessä. Enemmänkin pakkaa olisi voinut sekoittaa. Ari Pirttisalon parhaita sarjoja 80-luvun alusta on monta peräkkäin.

Pahkasika – kymmenen kirjainta joihin voit luottaa
Toim. Tommi Liimatta
Toinen painos, nid., kovakantinen, 334 s.
ISBN: 951-0-32278-4
Hinta 37.00 €
Kustantaja Johnny Kniga/WSOY
Painopaikka WS Bookwell Oy, Porvoo 2006

Keskustelua Pahkasiasta Kvaakissa

Klikkaa kuvaa (© Banana Press Oy ja tekijät) niin näet sen suurempana. Kuvat eivät ole samoja kuin kirjassa ellei toisin mainita.

(Otsikko on Pahkasian päätoimittaja Markku Paretskoin lentävä lause jota hän on käyttänyt kun on saanut myytyä samat pahkat eri paketissa uudelleen)