Dave Cockrum kuoli

Dave Cockrum, uudistetun Ryhmä X:n (X-Men) ensimmäinen piirtäjä syntyi Oregonissa 1943 ja kuoli sokeritaudin aiheuttamiin komplikaatioihin varhain sunnuntaiaamuna nukkuessaan. Dave Cockrum oli ollut vakavasti sairas vuodesta 2004.

Cockrum aloitti sarjakuvapiirtäjän uransa 1970-luvun alussa DC-yhtiöllä, jossa hänen ensimmäinen työnsä oli silloin Action Comicsin kakkossarjana riutunut Legion of Super-Heroes (Teräslegioona, Avaruussankarit). Kun Legioona sai jälleen oman lehtensä, Cockrum pääsi sen vakiopiirtäjäksi. Sarjan katsotaan nousseen uuteen kukoistukseensa tässä vaiheessa Cockrumin piirtäessä ja Keith Giffenin kirjoittaessa sitä.

Dave Cockrum piirsi itsensä ja kirjoittaja Chris Claremontin X-Men # 105:een
Dave Cockrum piirsi itsensä ja kirjoittaja Chris Claremontin X-Men # 105:een

Muutama vuosi myöhemmin Dave loi kirjoittaja Len Weinin ja päätoimittaja Roy Thomasin kanssa uudet X-Miehet, joiden hahmoista Cockrum oli suunnitellut jo Legioonan aikaan Painajaisen hahmon. Legioonan toimittaja Murray Boltinoff oli kuitenkin hylännyt hahmon, koska se ”on niin kummallisen näköinen”. Kahdesta muusta Legioonalle suunnitellusta hahmosta tuli taas ne yhdistämällä Storm.

Uuden ryhmän ensiesiintyminen oli Giant-Size X-Men (1975) ja tarina jatkui ”vanhan” X-Menin numerosta 94 alkaen. Wein lähti jo puolentoista lehden jälkeen, ja uuden kirjoittaja Chris Claremontin johdolla lehti nousi sittemmin. Yhdysvaltain suosituimmaksi sarjakuvalehdeksi. Cockrum joutui luovuttamaan paikkansa suosikkipiirtäjä John Byrnelle numerosta 108 alkaen, mutta palasi takaisin numerosta 145 alkaen kun Byrne siirtyi toisiin tehtäviin. Cockrumin paluun jälkeisiä sarjoja nähtiin viime kesänä suomeksi Ihmesarja-pokkarin numerossa 8.

Dave Cockrum 1943-2006
Dave Cockrum 1943-2006

Cockrumin ensimmäisen X-Men-kauden sarjoja nähtiin suomeksi Ryhmä X -lehden sivuilla pätkinä vuonna 1985.

Vuonna 1983 Cockrum aloitti oman sarjansa The Futurians. Sarja ei ollut menestys, mutta siitä on tällä vuosituhannella suunniteltu henkiinherättämistä ja elokuvaa.

Byrnen ensimmäinen X-Men -lehti oli omistettu ”kunnioittaen ja ihaillen Dave Cockrumille, joka auttoi tekemään unelmasta totta”.
Ylistävän omistuksen jälkeen oli kirjoitettu: ”En ole kuollut. — Dave Cockrum.”