Hiekkalaatikon perilliset

Hiekkalaatikon perilliset
Joakim Pirinen
Käännös: Mika Lietzen ja Pauli Kallio
Suuri Kurpitsa, 2006
Liimaselkä, B5, mv, 96 s.

RuotsalainenJoakim Pirinen (s. 1961) tuli tunnetuksi vuonna 1985 julkaistullaSokeri-Sakarillaan (suom. 1987). Sittemmin herran teoksia on SuurenKurpitsankin toimesta julkaistu jo neljä ennen uusinta, Hiekkalaatikonperillisiä.

Hiekkalaatikon perilliset kokoaakansiensa väliin Pirisen sarjakuvia 1900-luvun kahdelta viimeiseltävuosikymmeneltä. Albumista löytyy sekä lineaarisen suoraa tilitystä,absurdeja juonenkäänteitä että symbolistakin kuvakerrontaa. Proosaa,näytelmäkirjallisuutta ja runouttakin kirjoittaneen Pirisen tarinatpitävät sisällään niin yhteiskuntakriittisyyttä, roiseja juttuja kuinsyvällisempiäkin mietelmiä.

Hiekkalaatikon perilliset piirtäämonipuolisen kuvan tekijästään myös piirtojälkensä

puolesta. Pirinen taitaa sekä herkän hennon viivaston ettäsumeilemattoman vauhdikkaan kaartelun. Erityisen hienoa Pirisenruuduissa on mustan ja valkoisen pinnan kontrastit. Osa ruuduista ontosin tupattu niinkin täyteen, että kerronnan mukana on välillä hiemanvaikea pysytellä.

Myös Pirisen hahmoista löytyymonipuolisuutta. Hiekkalaatikon perillisinä voivat toimia kaikki7-vuotiaasta Joakim Pirisestä alati oksentelevaan olioon. SympaattisinPirisen hahmoista on kuitenkin yltiöpäisen huonosta omatunnosta japainavista pohdiskeluista kärsivä Beppo-karhu.

Joakim Pirisen sarjakuvista keskustellaan Kvaakissa

3 vastausta artikkeliin “Hiekkalaatikon perilliset”

 1. Viisi Kurpitsan julkaisemaa kokoelmateosta Sokeri Sakarin jälkeen? Mitkähän ne mahtavat olla? Ei tule mieleen muita kuin Söin kaikki venäjän värit (yksi) ja Meitä kustanaan silmään (kaksi). Kaasua komisaario Likanen oli Jalavan julkaisema ja Myrsky hiekkalaatikossa ilmestyi ennen Sokeri Sakaria. Faktat ojennukseen Anne Muhonen!

 2. Kiitos huomautuksestasi, Saivartelija, ”Pirinen ja myrsky hiekkalaatikossa” on tosiaan julkaistu jo 1986, eli ennen Sokeri-Sakarin suomennosta.

  ”Hiekkalaatikon perilliset” -albumin etusivulla kuitenkin luetellaan seuraavasti:

  MUUT SUUREN KURPITSAN PIRISET
  Pirinen ja myrsky hiekkalaatikossa, 1986 (loppuunmyyty)
  Söin kaikki Venäjän värit, 1994 (loppuunmyyty)
  Meitä kustaan silmään, 2001
  Myrsky hiekkalaatikossa, 2002
  Sokeri-Sakari, 2003

 3. Joista Sokeri-Sakari ei ole kokoelma vaan täyspitkä ja Myrsky hiekkalaatikossa ja Pirinen ja myrsky hiekkalaatikossa saman teoksen kaksi eri painosta joten niistä ei voi puhua erillisinä teoksina.

Kommentit on suljettu.