Mustan Kissan tango

Tänä vuonna päätökseensä Amerikassa saatu minisarja julkaistaan kiitettävän nopeasti myös suomeksi. Kirjan lukemiseen ei tarvita hahmojen aikaisempaa tuntemista, mutta se auttaa kovasti. Näin on Marvelilla ollut aina, ja juuri se houkuttelee palaamaan aina uudelleen vanhoihinkin tarinoihin. Hämähäkkimies lienee useimmille tuttu, joten kerrataan aluksi tämän kirjan varsinaisen päähenkilön historiaa.

Musta Kissa, Felicia Hardy aloitti varkaana, joka pukeutui kissan asuun ja joka tunsi vetoa vastahakoiseen sankariin. Tuntuu kovin tutulta. Hahmon luoja Marv Wolfman kiistää kaikki yhteydet Batmaniin ja Kissanaiseen. Just joo. Kun Batman ja Kissanainen rupesivat styylailemaan, alkoi myös Hämähäkkimiehen ja Mustan Kissan suhteessa tapahtua. Tietysti sekin on pelkkää sattumaa. Selvää parodiaahan tuo aluksi oli, mutta Kissa alkoi olla liian vakiohahmo Hämiksen seikkailuissa, että yhteydet piti kiistää. Onhan näin amerikkalaisilla kilpailijoilla käynyt ennenkin, molemmin päin. Joskus jopa selvästi yhteistuumin.

Suomalaisissa lehdissä nähty Kissan lapsellinen käytös jätti aikoinaan lukijan ihmettelemään miksi Hämähäkkimies ryhtyy seurustelemaan selkeästi noin epävakaan kimulin kanssa. Julkaisuista jätettiin kuitenkin yksi tarina väliin jossa valkeni että Kissa oli vain esittänyt pöpiä. 80-luvun alun väärä julkaisujärjestyskin sotki asioita.

Seurustelun loputtua Musta Kissa otti vaikutteita Vaarallinen suhde -elokuvasta ja kävi Hämähäkkivaimo Mary Janen kimppuunkin. Tuo unohdettiin kuitenkin yllättävän nopeasti, ehkäpä lukijapalautteesta johtuen. Nykyään Hämis ja Kissa ovat hyviä ystäviä, joilla kuitenkin on eroottinen jännite välillään. Tässä kirjassa Mary Jane ei esiinny, joten kolmiodraamasta ei ole kyse.

Kirjoittaja Kevin Smith on tunnettu elokuvaohjaaja ja käsikirjoittaja (Tiskirotat, Häiriköt, Amyn jäljillä). Sarjakuvista hänet tunnetaan Suomessa Daredevilistä joka esiintyy tässäkin. Ehkä Smithillä on liikaa töitä, eikä hän ehdi sarjakuvatöihin keskittyä täysipainoisesti. Mutta on lopputulos varsin onnistunut, vaikka kestikin kauan. Piirtäjäpariskunnan Terry ja Rachel Dodsonin jälkeä on nähty taas varsinaisessa Hämähäkkimies-lehdessä viime vuodenvaihteen molemmin puolin. Vaikuttajana piirroksissa on ollut selvästi Adam Hughes, mutta aivan samalle tasolle ei päästä.

Minisarjan kolme ensimmäistä osaa julkaistiin Yhdysvalloissa jo vuonna 2002. Koska Smith ei saanut kirjoitettua tarinaa aikoinaan loppuun, kolmen viimeisen osan julkaisu lykkääntyi kolmella vuodella. Smith puolustautui että tarinan lopusta tuli paljon parempi kuin mitä se alunperin olisi ollut.

Tiedä häntä, ainakin eron huomaa selvästi. Alkupuolisko on pikkutuhmaa huumoria ja molemmat nimikkohahmot ovat tasavertaisessa roolissa. Hämiksen mietteitä seurataan valkoisilla laatikoilla ja Kissan mustilla. Ilmassa on sähköä kun entiset rakastavaiset kohtaavat. Takakannen teksti kertoo että tämä on varttuneemmille lukijoille suunnattu. Puolialastomia naisia ja huumekauppaa on toki nähty Hämähäkkimies-lehden sivuilla jo 80-luvulla. Aikuisia teemoja on siinä käsitelty ahkeraan viime vuosina. Tissivitsit ovat uutta. Puolivälissä on selityslaatikot unohdettu, molemmilla nimihenkilöillä on nyt joku jolle puhua.Tarina muuttuu synkemmäksi ja todelliset aikuiset teemat otetaan esiin: Raiskaus, homoseksuaalisuus ja insesti. Ja loppupuolen päähenkilö on Musta Kissa, tunnetumpi hahmo jää statistiksi ja ulkopuoliseksi seuraajaksi. Piirrostyössä Dodsonit säilyttävät koko ajan saman hyvän tasonsa.

Ryhmä X:n Painajainen on myös mukana
Ryhmä X:n Painajainen on myös mukana

Tarina alkaa siis huumekauppiaiden metsästyksellä, asiaan liittyy kadonnut nainen joka sattuu olemaan Felicia Hardyn vanha ystävä. Tässä vaiheessa voisi kuvitella että sankarit jäljittävät huumekauppiaan joka saa ansionsa mukaan ja sen pituinen se. Kevin Smith osaa kuitenkin yllättää, ja yllättäviä juonenkäänteitä on reippaasti.

Aikuisten lukijoiden en usko tästä kuitenkaan hirveästi innostuvan, ellei ole jo valmiiksi jonkin asteen marvelisti. Ihan pienimmille hämisfaneille tätä ei voi kuitenkaan suositella, edellä mainituista aikuisten asioista johtuen. Jos tämä olisi elokuva, ikäraja olisi 18.

Suomennos on sujuvaa, painatus lienee eurooppalaista yhteispainatusta. Ihan pätevää. Painopaikkaa ei mainita. Kansiliepeet ovat ainakin minusta hankalia. Takakannen liepeessä on irtirevittävä kirjanmerkkikin, mutta sen irroittaminen sitten laskee keräilyarvoa.

Hämähäkkimies ja Musta Kissa
”Pahat työmme eloon jäävät”

Alkuteos: Spider-Man & Black Cat: The Evil That Men Do
Tarina Kevin Smith
Kuvitus Terry Dodson
Tussaus Rachel Dodson
Värit Lee Loghridge ja Rachel Dodson
Suomennos Rami Rautkorpi
Ladonta Janne-Matti Keisala
Alkuperäissarjojen toimitus Axel Alonso, Warren Simon ja Joe Quesada
Toimitus FIN Jouko Ruokosenmäki
ISBN-13: 978-952-469-563-3
ISBN-10: 952-469-563-4
Hinta 12.90 €, 152 sivua, myynti kirjakaupoissa tai tilaus kustantajalta

Kustantaja Egmont

Keskustelua Hämähäkkimiehestä Kvaakissa .
Keskustelua tästä albumista Kvaakissa .

Kuvat saat näkyviin suurempina klikkaamalla.