Suomi tasan vuosi sitten sarjakuvantekijöiden silmin

Kansi: Marko Turunen
Kansi: Marko Turunen

Asema Kustannuksen uuden antologian lähestymistapa on seuraava: On pyydetty kymmeneltä eturivin suomalaiselta sarjakuvantekijältä kertomus samasta päivästä, eri puolelta Suomea.

Antologia kuuluu Laikku-sarjaan vaikka mainintaa kirjasta ei tahdo löytyäkään kovin helposti.

Tekijöinä Pentti Otsamo (Maaninka), Marko Turunen (Lahti), Ville Ranta (Oulu), Kaisa Leka (Porvoo), Mika Lietzén (Turku), Jyrki Heikkinen (Kuopio), Ina Kallis (Savonlinna), Kati Rapia (Loviisa), Vilja Tiitu Takalo (Tampere) ja Hannu Esko (Kankaanpää).

Aleksis Kiveä ei juuri sarjoissa noteerata, vain Jyrki Heikkisen henkilöt puhuvat hänestä. Pentti Otsamon sarjassa radio kertoo mikä päivä on. Pakistanin maanjäristys on akuutimpi asia.

Marko Turunen
Marko Turunen

Useimmissa lähtökohdaksi on valittu arkiset tapahtumat, poikkeuksena kannenkin tehnyt Marko Turunen joka on tehnyt Lahdessa ufotutkimuksia. Tämähän ei ole edes varsinaisesti sarjakuva vaan sarja kuvia. Aivan erillisiä selittämättömiä havaintoja eri puolella Lahtea.

Arkiset tapahtumat kuitenkin jokainen käsittelee omalla tavallaan ja yleensä pienellä tvistillä: Kaisa Lekan sarjan pariskunta on disneymäisiä elukoita ulkomuodoltaan ja Pentti Otsamon tarinassa ei näy henkilöitä ollenkaan vaan arki nähdään tekijän silmin. Ei mitään omaperäisiä ratkaisuja, mutta homma toimii. On kuitenkin todettava näistä että parempaakin Kaisa ja Pentti ovat saaneet aikaan.

Ville Ranta
Ville Ranta

Pidempiä sarjakuvapäiväkirjoja jo julkaisseet Ville Ranta ja Hannu Esko jatkavat entisillä tyyleillään. Ville vapautuneen rennosti ja Hannu sortuu ahdistuneena valittamaan ettei keksi mitään. Suomalaisen vaihtoehtosarjakuvan klisee siis. Sinänsä kynänjäljessä on tunnelmaa.

Mika Lietzén
Mika Lietzén

Tunnelmaa löytävät kotikaupungeistaan myös Ina Kallis, Jyrki Heikkinen ja Mika Lietzén. Viimeksimainittu käyttää eniten sivuja päivänsä kuvaamiseen albumin viimeisessä sarjassa. Turku näkyi hyvin jo edellisessä Kramppeja ja nyrjähdyksiä -sarjan albumissa. Inan ja Jyrkin töihinkin olisi ehkä syytä tutustua laajemmaltikin. Ina piirtää vapautuneen rennosti, samoin Jyrki, vaikka hänellä sekä hahmot että puhekuplat heiluvat levottomasti tyylikeinona.

Tiitu Takalo
Tiitu Takalo

Miellyttävin yllätys ja uusi tuttavuus oli koosteessa Tiitu Takalon sarja. On ehkä hankittava hänen albuminsakin. Todella hieno piirtäjä ja syksyisen tunnelman kehittäjä. Kati Rapia on taas ainoa joka ei vakuuta. En tunne Katinkaan töitä ennestään, mutta tämä vaikuttaa kovin kiireessä tehdyltä.

Kokonaisuutena Aleksis Kiven päivä on joka tapauksessa mielenkiintoinen ja omaperäinen kokeilu. Vuodenaika näkyy melkein kaikissa sarjoissa, eli syksyyn sopivaa luettavaa. Sarjoissa tunnelma vaihtelee ahdistuneesta (Rapia) ylihilpeään (Leka). Kaisan sarjassa voisi olla vaikka kesä. Ja vaikka aihe on yhteinen, poikkeavat sarjat toisistaan paljonkin, ettei kyllästymään pääse. Juoniin ei näissä kannata hirveästi kiinnittää huomiota, fiilis on tärkein.

Mukana kunkin sivun alareunassa käännöstekstit englanniksi, joten sopii vaikka ulkomaiselle ystävälle lahjaksi näytteenä suomalaisesta nykysarjakuvasta.

Julkaisun ulkoasu on hiukka halvan näköinen, vaikka tämä onkin sidottu ja painoasu on laadukas.

Aleksis Kiven päivä (Laikku 06)
Toimittaneet Mika Lietzén ja Ville Ranta
Kustantaja Asema Kustannus
ISBN 952-99407-7-7
Sidottu pehmeäkantinen, 164 s., B5, mv+kv
Hinta 16,00 kustantajalta tilattuna, sisältää postikulut

Keskustelua Aleksis Kiven päivä -antologiasta Kvaakin foorumilla

Kuvan saat klikkaamalla näkyviin suuremmassa koossa.