Oni Kudaki

  • Oni Kudaki: The Magician and the Ghost Boy
    Kristian Huitula, Kanako Matsui

  • Fantacore Media 2006
  • 48 s, hinta 10-12 euroa
  • ISBN-13: 978-952-99022-2-4
  • ISBN-10: 952-99022-2-0
  • A4-koko
  • Mustavalkoalbumi värikansilla
  • Albumi on englanninkielinen

Kristian Huitulan odotetun, uuden albumin kautta voi astua 1500-luvun Japaniin ninjojen ja kummitustarinoiden maailmaan.

Shogunin vallan heiketessä lääninherrat, daimiot taistelevat keskenään vallasta.

Tyttö nimeltä Kaede asuu kasvatti vanhempiensa kanssa maalla ja opettelee ninjutsua. Hänelle koittaa kuitenkin muutto Edoon (nykyinen Tokio) jatko-oppia saamaan. Samalla hän joutuu valtakuntaa ravistavan sodan jalkoihin ja saa ensimmäisen tehtävänsä ninjana. Mutta pimeissä varjoissa lurkkii jotakin mihin ei miekka pysty…

Luettuani albumin minun oli pakko vilkaista aiemmat Huitula-albumit läpi, sen verran uudenlaiselle kuvitus näytti. Huitula myöntääkin saaneensa vaikutteita Hokusailta (1760-1849) ja muilta ukiyo-e (puupiirros)mestareilta, joita voi pitää japanilaisen mangan kehittäjinä ja suurimpina mestareita. Toki tyyli on selvästi Huitulan omaa, mutta eron aiempiin töihin huomaa selvästi. Ruutujako on parhaimmillaan villiä, toisinaan sivulla on jopa 12 kuvaa. Ruutujen koko ja muoto vaihtelevat, kuvakulmista puhumattakaan, mutta kaikki palvelee tarinankerrontaa. Tarina puolestaan on saanut vaikutteita myyttisistä kwaidan-tarinoista. Aaveet ja mahtavat taikurit ovat aiheena kuitenkin maailmanlaajuisesti tuttuja, eikä lähteiden tunteminen ole pakollista. Eurooppalaista ja japanilaista kuvitusta parhaimmillaan yhdistävä kuvitus ja hallittu, lukijaa johdatteleva kerronta luovat yhdessä mainion tunnelman. Sen rikkoo vain hetkeksi loppupuolella pari irrallisen tuntuista kohtausta, kuten uusien hahmojen esittely, mutta viimeisellä sivulla ”end of book one” selittää senkin, jatkoa seuraa.

Ensimmäinen suomalais-japanilainen manga on vakuuttava lukuelämys. Se on hyvä alku tarinalle jonka jatkon toivoisi pian ilmestyvän. Kalevala-mytologian sarjakuvaversion jälkeen onkin loogista luoda oma mytologia, ja alkaa kuvata sen suurimpien sankarien seikkailuja.

Mangaa saa muuten harvoin lukea kunnon albumikoossa. Englanninkielisyyskään tuskin haittaa suurinta osaa suomalaisista lukijoista.

Huitula on lopulta päässyt hyödyntämään Japanin tuntemustaan sarjakuvassaan. Huitula asui ensimmäisen kerran Tokiossa vuonna 1999, jolloin hän opiskeli animaatiota Production I.G:llä, joka tunnetaan parhaiten Ghost in the Shell -animaatiosta. Lisäksi Huitula on vuosia harjoitellut ninjutsua Bujinkan dojolla Tampereella. Oni Kudaki -sarjakuvan Huitula loi yhdessä japanilaisen vaimonsa Kanako Matsuin kanssa, joka on toiminut albumin teossa kulttuuriasiantuntijana. Albumin nimi tarkoittaa ninjutsutekniikkaa jonka suora käännös on ”paholaisen murskaus.”

Albumia voi tilata suoraan kustantajalta .

Huitulan kotisivu www.huitula.com

”Kannattaa huomioida, että ninjatekniikoita kuvatessa taiteilija on käyttänyt myös taiteellista vapautta, eikä tekniikoita kannata kokeilla kotona.”