Päivän planeetta vol 1

Päivän planeetta on uusi uutiskatsaus, jossa seuraamme Pohjois-Amerikan sarjakuvatapahtumia. Osansa pyrin antamaan niin mainstream-uutisille kuin vaihtoehtosarjakuvillekin. Tulevaisuudessa koitan mahdollisuuksien mukaan uutisoida asioita säännöllisesti muutaman kerran kuukaudessa. Sitten niihin uutisiin:

Joulukuun julkaisut

USA:n sarjakuvakustantamot ovat julkistaneet joulukuun julkaisuaikataulunsa, tässä lyhyt katsaus DC:n, Imagen ja Marvelin tarjontaan.

DC: Joulukuussa debytoi Batmanin uusi kuukausittainen lehti Batman Confidential, joka seuraa JLA Classifiedin, JSA Classifiedin ja marraskuussa alkavan Superman Confidentialin jäljessä. Lehden idea on julkaista minisarjamaisia kokonaisuuksia vaihtuvilta tekijöiltä. Kysymys kuuluukin, että miksi ei Legends of the Dark Knight riitä? Batman Confidentialin aloittaa kuusiosainen tarina Batmanin menneisyydestä tekijöinä Andy Diggle ja Whilce Portacio

Justice Society of America palaa omalla lehdellään myös joulukuussa. Viimeisimmän Crisiksen seurauksena edellinen JSA-lehti lopetettiin ja useat fanit ovatkin ehtineet jo huolissaan odottaa tätä uutta lehteä. Tekijöinä uudella lehdellä ovat Geoff Johns, Dale Eaglesham ja Art Thibert.

Will Eisnerin luoma Spirit saa myös oman lehtensä joulukuussa. Uutta Spirit sarjaa ehdittiin lupailemaan jo viime vuoden puolella ja nyt nuo lupaukset ovat siis toteutumassa. The Spirit -lehdestä vastaa Darwyn Cooke ja J. Bone.

Koko lista: http://dccomics.com/comics/?dat=20061201&s=31

Image: Yli kymmenen vuoden jälkeen Todd McFarlanen Spawn ja DC:n Batman kohtaavat jälleen joulukuussa albumissa nimeltä Spawn/Batman. McFarlane vastaa tarinasta ja myös piirtää sen apunaan Greg Capullo.

Erik Larsenin Savage Dragon ystäville lienee ilouutinen se, että joulukuussa ilmestyy Savage Dragon Archives vol. 1. Albumin 616 mustavalkosivua kokoaa yksiin kansiin Savage Dragon minisarjan osat 1-3 sekä Savage Dragon -lehden numerot 1-21.

Koko lista: http://imagecomics.com/schedule.php?m=0612

Marvel: Marvel alkaa hypettää ensi vuonna alkavaa Stephen Kingin Dark Tower -sarjakuvaa julkaisemalla Jae Leen DARK TOWER: The Gunslinger Born Sketchbook -lehtisen. Tämä on ilmainen, joten sitä ei välttämättä nähdä Suomen sarjakuvakaupoissa.

John Romita Jr.:n ura Marvelilla on kestänyt jo 30 vuotta ja sen kunniaksi Marvel julkaisee joulukuussa John Romita Jr. 30th Anniversary specialin. Tämä 64-sivuinen albumi sisältää Romitan ensimmäisen Marvel-työn Amazing Spider-man annual 11:stä sekä aivan uuden Neil Gaimanin kirjoittaman tarinan.

Marvelin Ultimate-linja saa uuden tulokkaan, kun Ultimate Visionin minisarja alkaa joulukuussa. Viisiosaisen minisarjan teosta vastaa Mike Carey ja Brandon Peterson.

Koko lista: http://www.newsarama.com/marvelnew/Dec06/solicitations.html

Syyskuun myydyimmät sarjakuvat

Diamond julkaisi syyskuun myyntiluvut. Luvuissa on mukana vain Diamondin kautta tilatut kappaleet, esimerkiksi Marvel, DC, Archie ja useat mangakustantamot myyvät julkaisujaan myös tavallisissa kirjakaupoissa ja kauppojen lehtipisteissä ja niiden kautta myydyt julkaisut eivät näy tässä. Tilan säästämiseksi kommentoin vain top-10 -listat sarjakuvalehdistä ja albumeista. Täydelliset listat on nähtävillä osoitteessa http://icv2.com/articles/news/1850.html.

Sarjakuvat:

Syyskuun ykkösenä oli Brad Meltzerin JLA aloitus. Ensimmäisen numeron myynti ylitti 200 000 kappaleen rajan. Tällä tuloksella Meltzer teki historiaa olemalla ensimmäinen kirjoittaja, joka on samanaikaisesti ykkösenä sekä New York Timesin best-seller -listalla että Diamondin top-300 -listalla. Marvelin New Avengers #23 sijoittui kakkoseksi, Wolverine Origins #5 kolmoseksi, Astonishing X-Men #16 neljänneksi. Sijat viidestä yhdeksään menivät DC:n 52-viikkosarjalle. Kymmenentenä listalla on Marvelin Civil War Front line #5/11. Kaikki top-10:ssä olevat myivät yli 100 000 kappaletta, mikä on hyvä saavutus. Sijat jakaantuivat tasan 5/5 Marvelin ja DC:n kesken. Tasoitusta antoi se, että tässä kuussa Marvelin Civil War -lehti ei ilmestynyt. Ensimmäinen pienemmän kustantamon lehti oli Battlestar Galactica #1 Dynamite Entertainmentilta sijalla 63.

Albumit:

Albumeissa lista onkin sitten hieman monipuolisempi. Isoilta kustantamoilta listalla on seitsemän julkaisua: Marvelilta Marvel Zombies (1), Ultimate Spider-man tpb vol. 16 (4), Ultimate Galactus book 3 (5), Halo graphic novel (10) ja DC:ltä Identity Crisis (3), Showcase presents: Batman vol. 1 (7) ja Absolute Kingdom Come (8). Muut olivat Family guy vol. 2 (2) Devil’s Duelta, Star Wars Clone Wars Adventures vol. 6 (6) Dark Horselta sekä Naruto vol. 11 (9) Viziltä.

Pieniä uutisia:

Marvel ryhtyy julkaisemaan kuukausittain ilmestyvää Daily Buglea. Lehden idea on uutisoida Marvelin asioita ja kertoa ilmestymiskuussa ilmestyvistä sarjakuvista. Uusi versio Marvel Agesta siis. Esittelynumero ilmestyy jo lokakuussa. Lisää: http://www.marvel.com/news/comicstories.663

Marvel on julkistanut yhteistyökumppaninsa Marvel Universe Online -nettipelille. Cryptic Studios (City of Heroes) tulee toteuttamaan uuden nettipelin, jonka Marvel ja Microsoft yhdessä kustantavat. Peli julkaistaan PC- ja Xbox 360 -versioina. Lisää: http://www.icv2.com/articles/home/9383.html

Syyskuun 27. alkanut sarjakuvanäyttely American Illustration museossa juhlistaa Fantagraphics-kustantamon 30. toimintavuotta. Näyttely kestää lokakuun 21. ja se esittelee yli sadalla teoksella mm. Daniel Clowesin, Chris Waren, Peter Baggen, Joe Saccon, Hernandezin veljesten ja Robert Crumbin töitä. Lisää: http://www.forum.newsarama.com/showthread.php?t=84716

All-star Batman viivästyy. Suomessakin DC spesiaalissa alkava All-star Batman and Robin the boy wonder -lehti on kärsinyt alusta asti aikatauluongelmista. Nyt DC on peruuttanut kokonaan numeron 6 julkaisun ja sarja jää odottamaan parempaa julkaisuaikaa. All-star Batman on osa DC:n All-star -linjaa, jonka toisena sarjana on All-star Superman. Myös All-star Wonder Womanista on huhuttu. All-star Batmania kirjoittaa Frank Miller, jolta on jossakin vaiheessa tulossa uusi Batman albumi, jossa Lepakkomies käy sotaan terrorismia vastaan. Piirtäjänä toimii meilläkin nähdyn Batman: Hush-tarinan kuvittanut Jim Lee. Lisää: http://www.forum.newsarama.com/showthread.php?t=85515

Ja lopuksi jotakin positiivista: Jim Woodring sekä Jaime ja Gilbert Hernandez ovat tulossa 25. – 28.1. 2007 Angoulêmeen. Siis kannattaa jo ryhtyä keräämään pulloja ja säästämään kolikoita sukan pohjalle, että pääsee tammikuussa talvilomalle Angoulêmeen.

Lisää: http://www.bdangouleme.com

Sur le versant anglo-saxon, les Rencontres internationales du 34e Festival accueilleront également des stars : les frères Jaime et Gilbert Hernandez, auteurs de la mythique série Locas (dont le recueil publié l’an dernier par les éditions du Seuil a été récompensé par le Prix du Patrimoine lors du 33e Festival), seront en effet au rendez-vous d’Angoulême. Ils seront « épaulés » par un autre Américain, Jim Woodring, dont l’œuvre atypique – psychédélisme et acid-comics à tous les étages…- a commencé à être publié en France par L’Association.

Tämäkin uutiskatsaus on yhteistyön tulosta (tällä kertaa kiitokset Vesa K.:lle ja Jukka Laineelle). Uutisvihjeitä voi lähettää minulle Kvaakin foorumin kautta yksityisviestillä tai sähköpostilla usafighters[ätmerkki]hotmail[piste]com. Uutisista voit keskustella, antaa palautetta ja uutisaiheita ehdottaa sille varatussa keskustelussa: http://www.kvaak.fi/keskustelu/index.php?topic=7040.0

Yksi vastaus artikkeliin “Päivän planeetta vol 1”

  1. Pikkukuvassa näytti Teräsmiehellä olevan etumus paljaana, mutta tarkempi katselu paljasti etualalla olevan käden, joka pitelee lappusia.

Kommentit on suljettu.