Jos löytäisit miljoonan

Lewis Trondheimin Jussi Jäniksen ihmeelliset seikkailut on kaksijakoinen albumisarja. Välillä seikkaillaan mystisessä menneisyydessä ja välillä nykyajassa ihmissuhdepainotteisissa tarinoissa. Kuten nyt, vaikka ihmiset ovatkin antropomorfisia eläinhahmoja. Kuten Aku Ankassa. Lewis Trondheimillä ei ole mitenkään ihmeellistä että koira taluttaa koiraa.

Albumin aloitussivussa Rikhard ei halua kastella jalkojaan uimahallissa, ja Ottoa kielletään menemästä altaalle alushousuissa.
Albumin aloitussivussa Rikhard ei halua kastella jalkojaan uimahallissa, ja Ottoa kielletään menemästä altaalle alushousuissa.

Mukana ovat aikaisemmista albumeista tutut hahmot, Rikhard-kissa ja Otto-koira etunenässä. Sympaattisista eläinhahmoista huolimatta Jussi Jänis ei ole kuitenkaan suunnattu lapsille, kuten ei vaikka Ankardoakaan. Aikuinen lukija huomaa pian miksi. Tässä käsitellään aikuisia teemoja eikä lapsia varten ole jätetty mitään tarttumakohtaa. Eläinhahmot tuovat vain sen nyrjähtäneen absurdiuden tunnun, joka Trondheimin sarjakuvissa on aina läsnä, alkaen jo miehen vanhoista omakustanteista jotka ovat vanhojen ihailijoiden suurimpia aarteita.

Uusimman suomennoksen otsikko kuulostaa romanttiselta naisten lukemistolta, ja jos selostaisin juonen, se kuulostaisi huonolta Hollywood-toimintakomedialta. Itse sarjakuvassa Trondheim pystyy kuitenkin kääntämään latteudet potkimaan itseään takapuoleen. Tyylilajia on vaikea määritellä. Tässä on kaikkia edellämainittuja piirteitä ja kokonaisuus on kuitenkin enemmän kuin osiensa summa. Ja tunnelma menee kuitenkin niiden edelle. Edelliset albumit lukeneet tietävät mistä on kyse. Piirrostyö vaikuttaa uudelle lukijalle ehkä aluksi kömpelöltä tuhertelulta, mutta tarkempi tutustuminen osoittaa ettei näin suinkaan ole.

Juonta ei voi eikä kannata selostaa paljastamatta yllättävän omituisia käänteitä ja yksityiskohtia. Alkuasetelma on kuitenkin Aku Ankallekin tuttu: Jussi hakee töitä. Töitä on saatava nimenomaan suurkaupungista, jossa asustaa sydänkäpy Noora. Suhteen edistymistä on seurattu aikaisemmin aikaisemmissa sarjan osissa 1 ja 3, ja havaittu että Jussi ei ole mikään lipevä naistenmies. Töitä löytyy, mutta omituisesta yhtiöstä jolla on lievästi sanottuna erikoinen tapa rekrytoida uusia työntekijöitään.

Ehkä tämä on paras albumi tähän mennessä suomennetuissa. Ehkä siksi, että joskus menneisyyteen sijoittuvat albumit tuntuvat paremmilta ja joskus nämä modernimmat. Vuorotellen aiheiden käsittely tuntuu toimivalta ratkaisulta, vaikkei mikään Moebius-tyylinen jakautuminen Lewisillä olekaan kyseessä.

Tätä Dargaudin sarjaa on ilmestynyt tähän mennessä kymmenen osaa, mutta Lapinot on esiintynyt myös L’Associationin mustavalkoisissa albumeissa. Itse asiassa Slalom (suom. Jälkiä rinteessä) oli myös sellainen, mutta se liitettiin jälkikäteen, väritettynä, tähän sarjaan numeroksi 0. Johtuen ilmeisesti siitä että sarjassa on myöhemmin viitattu siihen.

Lewis Trondheim
Lewis Trondheim

Ei sarjaa tarvitse kuitenkaan järjestyksessä lukea, itsenäisiä osia nämä ovat. Suhde Nooraan on ainoa joka muuttuu matkan varrella, varsinkin vielä suomeksi tulemattomissa albumeissa.

Mustavalkoiset albumit poikkeavat sen verran Dargaud-sarjasta, että suomeksi niitä saadaan ehkä sitten, kun muita Jussi-sarjoja ei ole enää julkaistavaksi. Näinhän on käynyt muidenkin eurooppalaisten mestariteosten kohdalla. Vanhimmat jäävät suomennoksissa sarjan loppupuolelle. Lewisillä on myös muuta tuotantoa, kuten juuri suomeksi ilmestynyt, Ville Rannan piirtämä Julkimot.

Painoasu, tekstaus ja suomennos ovat onnistuneita entisten osien tapaan.

Jussi Jäniksen ihmeelliset seikkailut 5: Rakkautta ja pätkätöitä
(Les formidables aventures de Lapinot T4: Amour et intérim, Dargaud, 1998)
Kirjoittanut ja piirtänyt Lewis Trondheim
Väritys Brigitte Findakly
Suomennos Heikki Kaukoranta
Tekstaus Jenni Rope
Kirjastoluokka: 85.36
ISBN: 951-0-32200-8
Hinta à 14,50 euroa
Sidosasu: nidottu, 48 s.
Ilmestymisvuosi: 2006
Painos: 1. painos
Kustantaja WSOY
Painopaikka WS Bookwell, Porvoo, 2006

Keskustelua Lewis Trondheimista Kvaakissa
Lewis Trondheimin sivut (ranskaksi)
Blacktownin arvostelu Kvaakissa
Epäonnen kiven arvostelu Kvaakissa
Julkimoiden arvostelu Kvaakissa
Lewis Trondheim palkittu Angoulêmessa

Kuvan saat klikkaamalla näkyviin suuremmassa koossa.