Nupit kaakkoon ja pyrstösulat pörhölleen

Suomalaisen rockin klassikkokannen versioi Kari Korhonen © Disney
Suomalaisen rockin klassikkokannen versioi Kari Korhonen © Disney

Jo 1950-luvulta on rocktähtiä vieraillut Disney-sarjakuvissa. Valitettavasti Aku Ankka: Rokkikukot julkaisee vain uudempia tarinoita. 50-luvun Melvis Pressula, 60-luvun Muurahaiset ja 70-luvun Elton Ankka ovat mukana vain esipuheen yhteydessä näytteinä. Monia muita vanhoja, aikoinaan elähdyttäneitä sarjoja ei ole noteerattu edes siten. Kun kirjan alaotsikko on Rock-klassikoita vuosien varrelta, toivoisi 15 vuotta vanhempiakin sarjoja.

Nightwishin kantava voima ja Aku-fani Tuomas Holopainen on kirjoittanut esipuheen. Tuomas vertaa Akun ja kumppaneiden touhuja rockbisneksessä oikeaan sellaiseen: ”Monet ankkalinnalaiset stereotypiat eivät loppujen lopuksi poikkea paljoakaan siitä, mitä homma oikeasti on. Sarjakuvantekijät ovat oivaltaneet monta hersyvää samankaltaisuutta todellisuuteen, ja Ankkalinnan rokkikukkojen starailu naurattaa sarjakuvissa kovasti – tosin oikeassa elämässä harvemmin. Opuksen sarjojen lukeminen oli aivan erityisen omakohtainen ja hulvaton kokemus, sillä siinä yhdistyvät kaksi intohimoani: sarjakuvat ja soittaminen hevibändissä.”

Kirjassa julkaistusta seitsemästä sarjakuvasta kaksi on Suomessa ennen julkaisemattomia: Mikki ja Hessu -tarina Neljäs Beatle, joka kertoo Hessun vierailusta Beatlesin riveissä, sekä Minni ja Heluna -juttu Trubaduurin tarina. Kirjan upean kannen on taiteillut suomalainen ankkapiirtäjä Kari Korhonen Hurriganesin Roadrunner-klassikon mukaan. Auto lienee aito Snobillac? Mutta Hannu ja Touho eivät esiinny kirjan sisäsivuilla, joten kansi on harhaanjohtava.

Aikaisemmin näitä sarjoja on julkaistu Aku Ankan numeroissa 30/1991 ja 26/1999 sekä Aku Ankan Taskukirjoissa 237, 261 ja 290.

Vaikka vanhimpia klassikoita ei ole kelpuutettukaan mukaan, on koosteesta saatu yllättävän toimiva. Ja hassujen nimiväännösten ystävillä riittää bongattavaa. Möykkäel Jaksonen, joka muutti Akun naapuriin aikoinaan, on sentään jätetty pois. Ehkäpä tulevaisuudessa tulee vastaava kokooma filmitähdistä, joiden nimiväännöksiä ankkasarjoissa on ollut vuosien varrella vieläkin enemmän. Taskarin teemanumerona tulikin jo sellainen viime vuonna, vaikka ei sitä tähän oikein voi verrata.

Ja sitten sarjoihin:

Tenavatähden turvamiehessä tapaamme vaikean hiphop-stara Plastisen, jonka avustajina ja roudareina toimivat Aku ja Sulo Suvio. Ja tietysti Aku joutuu paikkaamaan tähteä. Toistuva teema näissä musiikkiaiheisissa Disney-sarjoissa onkin, että päähenkilö pääsee paikkaamaan tähteä. Piirtäjä Giorgio Cavazzano on yksi letkeimmistä nykypiirtäjistä Disneyn sarjakuvissa, sopii hyvin Tito Faracin hauskaan tarinaan.

Hessu huitoo hetken rummuissa Ringon tilalla.
Hessu huitoo hetken rummuissa Ringon tilalla.

Neljäs Beatle vie Mikin ja Hessun Liverpooliin vuoteen 1962, jossa sankarimme kohtaavat ihan oikeat Beatlesit, eikä mitään nimiväännöstä. Tässä ei Ringosta tulekaan Beatlesin rumpalia kuten piti, joten Mikki ja Hessu joutuvat korjaamaan historiankirjoituksen oikeille raiteilleen. Kirjoittanut Bruno Sarda ja piirtänyt Andrea Ferraris. Beatles-karikatyyrit ovat sinänsä lystikkään näköisiä, mutta vuoden 1962 jälkeiseltä ajalta. Ja historian kanssa sarja käy yksiin sinänsä että Ringo ei soittanut Beatlesin ensimmäisellä singlellä, vaikka kanteen pääsikin.

Musiikin armoilla on monien muistama Vicarin piirtämä Paul Halasin tarina kadonneesta yhteiskunnasta jonne Aku hinkuu päästäkseen eroon ärsyttävästä Maustetyttöjen hitistä. Mutta loppu ei olekaan Akulle onnellinen vaan tämä joutuu jälleen hakkaamaan päätään seinään. Ehkä tarina on liian valmistumisaikaansa sidottu, mutta onhan näitä tähdenlentoja nyt ja tulevaisuudessakin.

Antti Rela.
Antti Rela.

Kiva olla kiva –tarinassa (Sarah Kinney ja Joaquin)Mikki ja Minni tapaavat vähemmän kivan rokkitähden Antti Relan. 1930-luvun kolme ilkeää tiedemieskonnaa ovat tehneet keksinnön joka muuttaa kaikki kivoiksi. Mikki ei ryhdy paikkaamaan rocklaulajaa, vaan selvittää konnien metkut. Rocktähdeksi ryhtyminen onkin selvästi Akun ja Hessun hommia. Eihän nyt Mikki… Tavanomainen Mikin etsiväntaitoihin keskittyvä tarina.

Trubaduurin tarinassa Minni ja Heluna selvittävät 25 vuotta sitten kadonneen laulajan kohtalon. Tarinassa noudatetaan selvästi Ankkalinnan lakeja. Eivät serkut meillä Suomessa ainakaan mitään peri. Disneyn maailmassa tosin serkut ovat lähisukulaisia. Miguelin piirtämän tarinan ovat kirjoittaneet Paul Halas ja Jack Sutter. Piristävää on aina kun sivuhahmot pääsevät pääosaan, mutta voisi niistä tehdä parempiakin tarinoita joskus.

Tähden tuuraaja on jälleen Hessu, joka muistuttaa kovasti Akseli Ruusua. Hessu joutuu kidnapatuksi, ja tietysti Mikkiä tarvitaan sotkun selvittämiseksi. Kovin on yllätyksetön tarina, jollaisia vielä 80-luvulla Tellon studioilta tuli liukuhihnalta. Kirjoittajina Tom Anderson ja Neville Jason.

Aku toimii Ossin sijaisena.
Aku toimii Ossin sijaisena.

Megatähti, kirjan päätöstarina on opuksen hilpein. Levymogulit Roope Ankka ja Kroisos Pennonen kilpailevat tuttuun tapaan keskenään, nyt siis musiikkibisneksessä. Flemming Andersen on se toinen letkeä piirtäjä, Henrik Rehrin tarinoinnilla on tietysti merkitys kokonaisuuden onnistumiseen. Ossi Osteri ja Synkkä Arkipyhä –yhtye on noussut hevikansan keskuudessa legendaksi. Megatähteä joutuu tietysti tuuraamaan Aku, koska Ossi on päättänyt ruveta kellosepäksi. Tarinalla on tosipohja taustallaan. Anthraxin kitaristi Dan Spitz lopetti oikeasti soittamisen koska halusi kellosepäksi. Mutta tarinan lopuksi Aku pääsee maistamaan menestystä aivan omilla ansioillaan. Onkohan jatkoa Agu McKoin ja Zalmiakkipommien tarinalle tehty?

Vaikka kaikki kirjan sarjat eivät ykkösluokkaa olekaan, ja vanhimpia rock-kukkoiluja ei ole mukaan kelpuutettukaan, on kyseessä silti hauska kokonaisuus ja kuriositeetti. Mitenköhän pitkälle näitä teema-kokoelmia tulevaisuuteen riittää? Jäämme odottelemaan.

Aku Ankka: Rokkikukot
Toimitus Jenni Kovanen ja Riku Perälä
Ulkoasu ja taitto Raimo Hyvönen
Kannen piirros Kari Korhonen
Esipuhe Tuomas Holopainen
Suomennos Arto Kivimäki, Timo Metsänen, Inka Parpola sekä Aku Ankan ja Aku Ankan Taskukirjan toimitukset

168 sivua, seitsemän sarjakuvatarinaa
ISBN: 951-32-2162-8

Hinta à 35 euroa
Sidosasu: sidottu, muovikannet
Ilmestymisvuosi: 2006
Painos: 1. painos

Kustantaja SanomaMagazines Finland Oy.
Painopaikka WS Bookwell, Porvoo, 2006

Keskustelua Rokkikukoista Kvaakissa .

Kuvat (© Disney) saat klikkaamalla näkyviin suuremmassa koossa.