Exhibition Sarjakuva

Suomalaisen sarjakuvan myyntipöytä Haarlemissa. Etsi kuvasta Jii, Maija, Jenni, Jyrki ja Mikko. Kuva: Terhi Ekebom
Suomalaisen sarjakuvan myyntipöytä Haarlemissa. Etsi kuvasta Jii, Maija, Jenni, Jyrki ja Mikko. Kuva: Terhi Ekebom

Uusi suomalainen sarjakuva on tänä vuonna näyttäytynyt useilla puolin Eurooppaa. Kesäkuun alussa sarjakuvantekijät pitivät myyntipöytää Hollannissa Haarlemin keskustorilla. Muun muassa Jii, Jenni Rope, Jyrki Heikkinen, Jussi Karjalainen, Tommi Musturi ja Mikko Väyrynen kävivät skoolaamassa ”Sarjakuva” –näyttelyn avajaisissa. Molemmat tapahtumat kuuluivat Stripdagen Haarlem –festivaalin ohjelmistoon. Joka toinen vuosi järjestettävä festivaali nousi monipuolisuutensa, saavutettavuutensa ja sympaattisuutensa ansiosta festivaalikokemusteni kärkeen.

Festari aloitetaan näyttelyavajaiskierroksella. Paikallisten nuorten tekijöiden näyttely vanhassa teollisuushallissa. Kuva: Terhi EkebomToimittaja ja seremoniamestari. Kuva: Terhi EkebomSarjakuvantekijäryhmä Lamelosin pojat iltaklubin ohjelmassaan. Kuva: Terhi Ekebom

Hollannista näyttely siirtyi Belgiaan ja on parhaillaan esillä Brysselissä Vlaams-Nederlands Huis deBurenissa

lokakuun 13. päivään asti.

Kuraattori Joost Pollman on koonnut näyttelyn melkein samoista töistä kuin Haarlemissa. Erojakin löytyy. Pauliina Mäkelä ja Jari Vaara ovat Glömpin osaston uusia tekijöitä. Teimme myös avajaisia edeltäneenä iltana Jiin ja Mikon kanssa yhteispiirroksen toisen näyttelysalin seinään.

Näyttely Vlaams-Nederlands Huis deBurenissa. Kuva: Terhi Ekebom Kuva: Terhi Ekebom Näyttely Vlaams-Nederlands Huis deBurenissa. Kuva: Terhi Ekebom

Näyttely Vlaams-Nederlands Huis deBurenissa. Kuva: Terhi Ekebom
Näyttely Vlaams-Nederlands Huis deBurenissa. Kuva: Terhi Ekebom

Napa-seinälle levittäytyvät Napa06-julisteet saivat hyvin tilaa, samoin Glömp ja Laikku-antologioiden tekijät. Antologioiden vaikutus suomalaiseen sarjakuvaan oli helppo nähdä sekä näyttelyissä, että ohjelmaan kuuluvissa keskusteluissa ja taiteilijatapaamisissa. DeBurenin näyttelytilassa kajahteli tunnelman luojana Super8-animaation äänet.

Hagelbergin ja Jiin töille oli varattu molemmille omat huoneet. Jiin suurikokoiset Jassot loikkivat seminaarihuoneen seinillä ja painettu tuotanto oli asetettu yleisön selattavaksi. Näyttelystä kertovassa lehtijutussa kerrottiin Jiin suuresta menestyksestä Japanissa. Brysselissä oli levinnyt myös huhu, että Hagelbergin viimeisimmän albumin tekijä olisi ollut toiselta ammatiltaan Suomen presidentti.

Avajaisissa kävi innostunut kuhina. Belgialaiset kiittelivät suomalaisen sarjakuvan monipuolisuutta, tyylejä on yhtä monta kuin tekijöitäkin. Suomalaisesta sarjakuvasta näyttäisi puuttuvan ranskanmallinen, suosittuja artisteja kopioiva tekijälauma.

Yksi vastaus artikkeliin “Exhibition Sarjakuva”

Kommentit on suljettu.