Sillisalaattia

Mikä oikeus sinun on tulla hulluksi?

Siilisalaatti N:o 2: Mikä oikeus sinun on tulla hulluksi?
Mari Ahokoivu
Omakustanne 2006
Nidottu A5, mv, 20 s.
2 euroa

OululaisenMari Ahokoivun omakustanne “Siilisalaatti N:o 2: Mikä oikeus sinun ontulla hulluksi?” pitää sisällään yksitoista tarinaa, joiden pituusvaihtelee kolmen ruudun stripeistä viiden sivun sarjakuvanovelleihin.Mustavalkoisissa tarinoissa painitaan pääosin meille tytöille niintuttujen itsetunto-ongelmien ja ulkonäköpaineiden parissa.

Ahokoivunkerronta on hyvinkin runollista, sekä tekstillisesti ettäpiirroksellisesti.

Tussiterän ohuen luonnokselliset sekäviimeistellymmätkin viivat kuvaavat herkkiä tekstejä oivallisesti.Paikoitellen luonnoksenomainen piirrosjälki tosin tarttuu myöstekstaukseen ja tekee siitä haasteellisempaa luettavaa.

Vaikkatarinoiden pääpainotus onkin yhtenäinen, tuppaavat ne silti tällaisissakokoomateoksissa jäämään hieman irrallisiksi. Viime ja kuluvan vuodenaikana tehtyjen sarjakuvien määrä ja taso kuitenkin osoittavat, etteitekijä ole ihan niin saamaton kuin omaelämäkerrallisissa sarjoissaanvaikeroi.

Tarinoita kissojen kirjasta: Kaksi tarinaa rakkaudesta
Mari Ahokoivu
Naama kustannus 2006
Nidottu A5, mv, 20 s.
3 euroa

Ahokoivunkahdesta esillä olevasta teoksesta jälkimmäinen, “Tarinoita kissojenkirjasta” on mielestäni vahvempi kokonaisuus. Osaltaan tämä johtuuvarmaankin jo siitä, että jatkuvajuonelliseen tarinaan on helpompipäästä syvemmin sisään kuin yksittäisiin jutunpätkiin.

“Tarinoitakissojen kirjasta” tuo kerrontatyyliltään ja tunnelmaltaan mieleenvanhat

kaitafilmielokuvat. Tarinoita lukiessaan voi ikäänkuin kuulla filmin rätinän ja nähdä kertomuksen pomppivana ja paikoinpätkivänä elokuvana.

Kissojen kirjan pääosassa seikkaileemusta pikkukissa, joka hieman epätoivoisestikin etsii itselleenrakkauden kohdetta. Aina kohde ei kuitenkaan tarkemman tutkiskelunjälkeen osoittaudu ihan sellaiseksi kuin sitä alun perin luuli. Ja joskainaloonsa löytäisikin jonkun korvikkeen, sen voi aina kuvitella siksiedelliseksi, oikeaksi rakastetukseen.

Musta pikkukissa on paikoin siis hyvinkin inhimillinen.

Teoksia voi tilata suoraan tekijältä osoitteesta: mari.ahokoivu(at)gmail.com
Ahokoivun kädenjälkeen voi tutustua myös Naama kustannuksen Ruumiinvammoissa ja Nettinartun uusimmassa numerossa.
Lisätietoja piirtäjästä löytyy hänen kotisivuiltaan.