Tatu ja Patu – Kovaa menoa kiskoilla

Lasten- ja nuortenkirjallisuuden Finlandia-palkintoehdokkaiden joukosta löytyy tänä vuonna myös sarjakuvaa. Aino Havukaisen ja Sami Toivosen uusin Tatu ja Patu -kirja Kovaa menoa kiskoilla tarjoaa vauhtia ja vaarallisia tilanteita ruutujen muodossa. Hätärusinat esiin ja lohtupupusta mielenrauhaa – nyt mennään!

Kirjan aiheena on Tatun ja Patun ensimmäinen junamatka. Outolassa asuvat veljekset ovat saaneet Simo-sedältään kutsun tulla kylään Hääppölään, ja setä on huomaavaisesti lähettänyt myös junaliput. Veljeksillä ei ole aavistustakaan, miten junalla matkustetaan, mutta Tatu sentään tietää, että tehokas pakkaaminen on tärkeää. Siitäpä tarina lähtee reippaasti käyntiin, ja matkalaukkujen täyteen sullomisen jälkeen päästään Tatun ja Patun kanssa nauttimaan raiteilla reissaamisen huumasta.

Tatu ja Patu - Kovaa menoa kiskoilla. Etukansi

Alkusivuilla keskitytään pakkauspuuhiin, ja tekstissä on hieman opettavainen sävy. Onneksi sinänsä pätevät ja aikuismaisen tylsät ohjeet ja vinkit kerrotaan Tatun ja Patun hulvattomalla tyylillä. Lopputuloksena on riemastuttava yhdistelmä asiaa ja täysin poikkeuksellisia pakkausideoita, joista Patun takaraivoonsa teippaama pieni rusinapaketti on oma suosikkini. Hupaisat hätärusinat heiluvat menossa mukana, kunnes niille löytyy käyttöä ravintolavaunun kiperässä tilanteessa.

Junamatka on toimiva aihe lastenkirjaan, sillä moni lapsi lienee matkustanut junassa ja tietää, miten asioiden kuuluu sujua. Tai jos laiturin käsite ei vielä aivan selvä olisikaan, niin todennäköisesti istumapaikka ja matkatavaroiden oikeanlainen sijoittaminen ovat hallussa. Tarinan hauskuus syntyykin ristiriidasta tutun matkustustavan ja Tatun ja Patun arvaamattoman käytöksen välillä. Junamatkaan liittyvät käytöskoodit ovat veljeksille täysin tuntematonta maaperää, ja heidän tietyllä tavalla loogiset päätelmänsä tilanteiden vaatimasta toiminnasta aiheuttavat suurta hilpeyttä myös aikuislukijassa. Mm. matkalippujen katsominen sujuu matkalaisilta tähän tapaan:

Kovaa menoa kiskoilla oli ensimmäinen lukemani Tatu ja Patu, mutta vilkuilin vertailun vuoksi paria sarjan aikaisemmin ilmestynyttä osaa. Kirjastosta käsiini sattuivat Tatu ja Patu supersankareina ja Tatu ja Patu etsivinä, ja niissä oli molemmissa mukana sarjakuvamaista kerrontaa. Mikään uusi juttu ruutujen yhdistäminen veljesten touhuihin ei siis ole, mutta puhdas sarjakuvakirja on hieno ja toimiva idea. Kovaa meno kiskoilla rullaa eteenpäin erinomaisen sujuvasti, ja se asettuu hyvin jo 18-osaiseksi kasvaneen sarjan jatkoksi. Esimerkiksi puhekuplissa käytetyt selkeät fontit ja lyhyet, otsikoidut luvut ovat tuttuja juttuja aiemmista osista. Silti Kovaa menoa kiskoilla erottuu edukseen verrokkina olleista seikkailuista. Tarinassa on enemmän vauhtia, sivuilla runsaammin tapahtumia ja kuvitusta.

Ruutuja on sommiteltu sivuille mukavan vaihtelevasti, ja niihin on saatu mahtumaan paljon junaan ja sen matkustajiin liittyviä kekseliäitä yksityiskohtia. Erityisesti koko- tai puolisivun kuvissa riittänee bongailtavaa useammalle lukukerralle. Arvostan kovasti sitä, miten paljon päähenkilöiden toiminnan taustatapahtumiin on panostettu. Ravintolavaunussa veljekset haikailevat jäätelön perään ja samaan aikaan nurkassa pizzaa syövän miehen päähän rullautuu seinältä irti lähtevä mainosjuliste, reunapöydässä nainen tekee kirjoitusvirheen, lapsikatras pelleilee keksien kanssa… lukiessa pääsee kiinni junassa matkustamisen tunnelmaan, sen verran sekalaista seurakuntaa Tatun ja Patun kanssa reissaa. Lisäksi itse juna on todentuntuisesti piirretty.

Tatu ja Patu – Kovaa menoa kiskoilla on aidosti hauska ja hyväntuulisuutta ympärilleen levittävä kirja, ja veljeksillä on ihailtavan utelias ja positiivinen asenne kaikkea uutta kohtaan. Toki huumori on aina makukysymys, mutta omaan nauruhermooni Tatun ja Patun paikoin fingerporimaiset sanaleikit, tilannekomiikka sekä tekstin ja kuvan hieno yhteistyö osuivat. Sympaattisten matkaajien vauhti oli niin hyperaktiivinen, että minulla oli viimeisellä sivulla lähes hengästynyt olo, mutta samalla teki mieli aloittaa lukeminen uudelleen alusta. Jotain hauskaa saattoi jäädä huomaamatta! Vaikka Kovaa menoa kiskoilla löytyneekin kaupoista tai kirjastosta lastenosaston puolelta, sarjakuvalla on paljon annettavaa kaikenikäisille lukijoille.


Tatu ja Patu – Kovaa menoa kiskoilla
Aino Havukainen ja Sami Toivonen
Otava 2020
Kovakantinen, väri, 40 sivua, koko 240 X 295 mm
ISBN 978-951-1-35991-3

Keskustele Tatusta ja Patusta Kvaakissa. Finlandia-palkinnot jaetaan keskiviikkona 25.11.2020. Palkintojenjakoa voi seurata YLE TV1:ssä kello 19.00 alkavassa suorassa lähetyksessä.