Mieli hajoaa, jälleen

Hajoaminen 3: Lahjakas(?) herra Kuosmanen
Pasi Pikkarainen
Omakustanne 2006
Nidottu A5, nelivärinen, 28 s.
ISBN 952-99738-1-0
6 euroa

PasiPikkarainen saattaa ”Lahjakas(?) herra Kuosmanen” –teososiollaanpäätökseen ”Hajoaminen” –trilogiansa. Tai ainakin jonkinlaiseenpäätökseen: ”Hajoamisen” jälkeen kun on nimittäin luvassa ”Kokoaminen”.

”Hajoaminen” ilmestyi ensimmäisen kerran vuonna 2005, ja aiemmin tänä vuonna Pikkarainen julkaisi alkuperäisteoksesta uuden kaksiosaisen version.Sarjankahdessa aiemmassa kirjasessa tutustuttiin ylikomisario JarkkoMiettisen raakaa murhaa selvittäneeseen komisario Jyrki Kuosmaseen.Kolmas kerta toden sanoo, ja tällä kertaa Kuosmanen saa tutkimuksensaratkaistua. Ainakin omasta mielestään.

Pikkaraisen aiemminhyvinkin puhekuplapitoinen kerronta on muuttunut kolmososassasanattomampaan suuntaan; tarinaa kuljetetaan enemmänkin kuvilla kuinylenmääräisellä selityspaljoudella. Tämä tekee lukemisesta kevyempää,ja täten lukijalla on myös enemmän aikaa keskittyä taidokkaisiinkuviin.

Tekijä on nimittäin parantanut hahmojen liikekuvaustaentisestään. Mukaan on tullut

liikettä lisääviävauhtiviivoja, rennompaa viivaa ja monipuolisempaa kuvakulmanvaihtelua. Kaiken kaikkiaan ”Hajoaminen” on selkeytynyt vuosienvarrella.

Teuvo
Pasi Pikkarainen
Omakustanne 2006
Liimaselkä A5, mv, 80 s.
ISBN 952-99738-0-2
8 euroa

Pikkaraisenkokonaisuudessaan seitsemäs omakustanne ”Teuvo” jatkaa tekijänsäaiempien teosten viitoittamalla tiellä. Omituiset ihmiset tapaavatvieläkin omituisempia ihmisraunioita, ja seuraukset ovat- mitäomituisimpia.

Teuvo on autistinen aikamiespoika, jonkatarkoitus on estää sisarensa häät. Päätoimisen agendansa ohella Teuvoon sotkeutua myös murhatekoihin.

Autistisuus ei tekijän mukaanole tarinan määräävin osuus, vaan vain yksi päähahmon ominaisuuksista.Ominaisuus tekeekin periaatteessa hyvää tarkoittavasta hahmosta hyvinmielenkiintoisen. Tavallaan on myös jotenkin lohdullista lukea hahmonajautumisesta soljuvasti tapahtumasta toiseen – ja nähdä kaikenpäättyvän kuitenkin, ainakin hahmolle itselleen hyvin.

”Teuvossa”Pikkarainen käyttää ohuen hienovaraista piirrosjälkeä. Ruudut ja hahmot

jäävät usein vaillinaisesti piirretyiksi,tapahtumapaikoista ja ihmisistä näytetään vain kaikki tarpeellinen, eiyhtään enempää. Tyyli auttaa myös ehkä lukijan näkemään maailmanautistisen Teuvon silmin.

Pikkaraisen hieman häröilevissätarinoissa on loistavan liikekuvauksen lisäksi hauskinta kuitenkin se,että henkilöhahmojen tekemisiä tai tekemättä jättämisiä ei voi ennaltaarvata. Hahmot liikkuvat omassa maailmassaan, jossa näennäisenabsurdiuden sijaan lopulta löytyy jonkinlainen johdonmukaisuus.Suljettujen ovien takana ihmiset ovat estottoman pervoja, jokaisella onoma erikoinen käsityksensä reaalimaailmasta ja tapahtumat ajavat hahmotaina edellistä erikoisempiin tilainteisiin.

Teoksia voi tilata tekijältä osoitteesta: pasipikkarainen(at)netti.fi

HUOM!Jos tilaat kaikki ”Hajoamiset” kerralla (18 euroa), saat kaupan päällehienon ”Hajoaminen” –boxin, johon voit turvallisesti ja siististitallettaa kaikki opukset.