Näin tehdään julkimoita

Ranskalais-suomalaisena yhteistyönä syntynyt, aikaisemmin tänä vuonna ranskaksi ilmestynyt Julkimot saadaan nyt suomeksi. Ja kerrassaan mainio yhteistyö onkin. Molemmat pistävät parastaan.

Julkimoiden tekijöinä ovat ranskalainen käsikirjoittaja-piirtäjä Lewis Trondheim (oikealta nimeltään Laurent Chabosy, s. 1964) ja Ville Ranta (s. 1978) Suomen Oulusta.

Lewis Trondheim tunnetaan parhaiten Jussi Jäniksen ihmeellisten seikkailujen kirjoittajana ja piirtäjänä. Tosin hän on tehnyt lukuisia muitakin töitä, joita ei useimpia vielä suomeksi ole julkaistu. Elämäntyöstään Trondheim palkittiin maailman arvostetuimmalla sarjakuvapalkinnolla, Angoulêmen Grand Prixillä vuonna 2006.

Ville Ranta toimii Limingassa sarjakuvataiteen opettajana ja on julkaissut omiin, joskus henkilökohtaisiin ja pohdiskeleviin omiin käsikirjoituksiinsa piirrettyjä sarjakuviaan jo useamman albumin verran. Valtakunnallisesti tunnettu Rannasta tuli, kun hänen sarjakuvansa Muhammad, pelko ja sananvapaus julkaistiin Kaltio-lehden verkkosivuilla. Tapaus johti päätoimittajan erottamiseen. Rantakin on saanut pienempiä palkintoja ulkomaita myöten, ja hänen muitakin albumejaan on julkaistu ranskaksi.

Julkimot-albumi alkaa kun Mikko Vilkastus löytää kirpputorilta ostamansa pikkutakin taskusta rasian pillereitä. Ja tietysti heti testaa mistä huumeista on kysymys. Pillerin vaikutukset ovat arvaamattomat: Mikosta tulee välittömästi kaikkien tuntema ja ihailema kuuluisuus Mikael Wilkastus. Joskus pillerin vaikutus kestää tunteja, joskus vain muutaman sekunnin, mutta vaikutuksen päättymisellä on aina samat seuraukset: Kukaan ei enää tunnista Mikkoa ja hänet heitetään ulos seurapiireistä ja kaunotarten sängyistä.

Pillereiden alkuperää sitten tutkitaan albumin mittaan, mutta eipä paljasteta juonen vaiheita ja loppuratkaisua. Matkan varrella tavataan omituista väkeä, jotka ovat luku erikseen. Kannattaa lukea itse. Absurdin hersyvä huumorihan tähän tyylilaji on, eikä kannata jättää väliin jos sellaisesta pitää. Toimintaa riittää myös runsaasti keskivertoactionleffaa enemmän. Mielestäni tämä on paljon parempi kuin suomeksi ilmestyneet Jussi Jänikset. Ja tietysti aivan erilaista huumoria, mitä Ranta omissa käsikirjoituksissaan harrastaa.

Piirrosjälki on viimeistellympää kuin muissa lukemissani Rannan sarjoissa. Mutta kyllä kynänjäljen Ville Rannaksi tuntee. Päiväkirja Isi on nyt vähän väsynyt vaikutti suorastaan sutaistulta, mutta se kuuluu noiden sarjakuvapäiväkirjojen luonteeseen. Tämä on ihan muuta.

Käännös on sujuvan ammattimaista. Suomalaisten tekstauksen vaikuttaa tehneen Ville itse, albumissa ei mainita. Painoasussa on paikoin ilmiö jonka kuvittelin jääneen jo historiaan: Värit eivät ole aina kohdallaan. Vai onko kyseessä tyylikeino?

Julkimot (Célébritiz – 2006, Dargaud)
Kirjoittanut Lewis Trondheim
Piirtänyt Ville Ranta
Värit Dominique Thomas
Suomennos Heikki Kaukoranta
Graafinen suunnittelu Philippe Ravon
48 sivua
ISBN: 951-0-32201-6

Hinta à 14,50 euroa
Kirjastoluokka: 85.3
Sidosasu: nidottu
Koko: A4
Ilmestymisvuosi: 2006
Painos: 1. painos

Kustantaja WSOY .
Painopaikka WS Bookwell, Porvoo, 2006

Lewis Trondheimin sivut (ranskaksi).
Ville Rannan sivut.
Keskustelua Lewis Trondheimista Kvaakissa .
Keskustelua Ville Rannasta Kvaakissa

Kuvan saat klikkaamalla näkyviin suuremmassa koossa.

2 vastausta artikkeliin “Näin tehdään julkimoita”

  1. ”Rantakin on palkittu Angoulêmessa vaihtoehtosarjakuvien sarjassa”

    Laikku-antologian kirjallisuusnumeroo siellä palkittiin. Oli muuten jo toinen kerta kun pompöösissä palkintojenjakogaalassa heijastettiin seinälle jättikokoinen Katja Tukiaisen kansipiirros (eka oli Stripburgerin voittaessa saman palkinnon pari vuotta aiemmin).

  2. Aha joo, Villen sivuilta katsoin nyt että tuohon tietoon olikin mennyt kaksi riviä.

Kommentit on suljettu.