Ruumiin vammat

Ruumiinvammat
Naama kustannus, 2006
Nidottu B5, mv, 26 s.
Hinta 3,5 euroa + mahdolliset postikulut

Vastikään aloittaneen Naama kustannuksen ensimmäinen tuotos ”Ruumiinvammat” esittelee neljän kustannusjäsenensä kädenjälkiä. Antti Kiron, Karri Lehtosen, Mia Aholan ja Mari Ahokoivun perustaman pienkustantamon debyyttiantologia sisältää sekä tiedonannon tekijöidensä todellisista ruumiinvammoista että inspiraation aikaansaannoksia aiheen ympäriltä.

Kokoelma-albumin aloittaa Mari Ahokoivun lähes sanaton tarina mustasta korpista,

joka vaatii kasvavalta lapselta kyvyn toisensa jälkeen. Näkö-, puhe- ja kävelykyvyn vietyään korppi palaa lopulta vaatimaan sitä yhtä ja ainoaa, sydäntä. Vasta sen saatuaan tyttö on korpin mielestä ”valmis”.

Nelisivuinen ”Nyt sinä olet valmis” on synkeän kaunistelematon tarina, joka liikkuu pitkälti symbolisella tasolla. Ahokoivun tummanpuhuva ja siro piirrosjälki on myös kaunista katseltavaa. Mustan ja valkoisen käyttö tukee loistavasti tarinan kuljetusta.

Ahokoivua enemmän todellisia ruumiinvammoja kokeneen Antti Kiron ”Työpaikkaliikunta” kertoo robottityöyhteisön hengennostatuspäivän sauvakävelykilpailusta ja sen kauaskantoisista seurauksista.

Kiro pelaa erityisen hyvin sanallisella leikittelyllä. Tekijän pelkistetty piirrostyyli sen sijaan kaipaisi mielestäni hieman lisää mustaa väriä, joka selkeyttäisi piirrosjälkeä ja toisi kerrontaan lisää jännitettä.

Edellisten tekijöiden tapaan on Limingan taidekoulussa opiskellut myös Mia Ahola.

Ahola kuvaa omassa nelisivuisessa kertomuksessaan kahta oman elämänsä extremeduudsonia, joilla on vauhti veressä. Isännät harrastavat ostoskärryhuristelua auton perässä. Eikähän siinä voi käydä kuin huonosti. Mutta elämä – ja huristelu – jatkuu.

Aholan tarinassa on vauhti päällä, myös piirustuksellisesti. Kuvakulmat vaihtelevat kiit(ett)ävästi ruudusta toiseen, jäljen pysyessä kuitenkin tasalaatuisena.

Kokoonpanon neljäs jäsen, Karri Lehtonen on kasannut ovelasti tarinansa Tony Don Brainosta, Don Sydämestä, Marcello Maksasta ja Wicenzo Keuhkosta, ”sisäisestä mafiasta”. Sisäisen mafian pitämällä vuosikatsauksella on näet hyvinkin konkreettinen päätös.

Lehtosen piirtojälki on kikkailemattoman yksinkertaista. Pienellä hiomisella jäljestä tosin saisi vieläkin selvempää. Kenelläpä ei.

Ruumiinvammat –antologian novellit ovat pieniä, (hullun)hauskojakin tarinoita, joissa on oivaltavia ideoita. Ruumiit saavat kokoelman nimen mukaisesti vammoja, ja lopulta noutaja tulee kaikille. Kevyttä pikalukemista alkavaan syksyyn siis.

Ruumiinvammoja on näytillä myös Turun Cosmic Comic Cáfessa (Kauppiaskatu 4, Forum-kortteli), 9.9.-8.10.2006.

Lisätietoja Naama kustannuksen kotisivuiltaja blogista.
Suorat kyselyt: naama(at)naamakustannus.tk