Romantiikkaa, jännitystä, vaaroja, hupia ja läheisyyttä

Scott, Jerry – Borgman, Jim
Jere 8: Teinien elämä ja teot
ISBN 952-5602-38-9
A4, 48 sivua, mustavalkoinen
Ovh. 9,95€

Jerry Scottin käsikirjoittama ja Jim Borgmanin piirtämä Jere (Zits) ei esittelyjä kaipaa – niin tunnettu se on tänä päivänä. Arktinen banaani on julkaissut järjestyksessään kahdeksannen Jere-albumin, Teinin elämä ja teot.

Jere itse on viidentoista ikäinen poika, jolla on normaalit teinien ongelmat. Näistä ongelmista saadaan aikaan hyvää huumoria. Sarjan hahmoista Jeren lisäksi mainitsemisen arvoisia ovat Jeren vanhemmat, hänen paras kaverinsa Hector sekä Jeren on/off-suhde Saara.

Kahdeksas albumi jatkaa samaa hyvää ja tasaista laatua kuin edeltäjänsäkin, mutta ei silti onnistu naurattamaan kuten sarjan ensimmäinen osa. Ero ei kuitenkaan ole iso ja tämä tuntuu oman kokemukseni mukaan olevan strippisarjojen kohdalla enemmin sääntö kuin poikkeus – parhaimmat ideat käytetään jo sarjan alkutaipaleella.

Piirrosjälki ei ole liian teknistä, kuten esimerkiksi Karvisessa vaan eläväistä. Varsinkin perheen isän, Valton, ilmeet nostattavat usein hymyn suupielille. Käytetty fontti on hieman tylsähkön näköistä verrattuna alkuperäisten sarjakuvien tekstaukseen, mutta suomennokset ovat kuitenkin hyviä. Kuitenkin välillä tuntuu, että alkuperäiskielisenä sarja toimii aavistuksen verran paremmin. On kuitenkin yksilöllinen asia, kummasta tykkää enemmän.

Itsekin viisitoistavuotiaana voin kertoa, että sarja kuvaa kutakuinkin realistisesti teini-ikäisten elämää, mutta tietenkin sarjakuvamaisesti liioitellen ja jenkkien koulukulttuuria mukaan sekoitellen. Sarja oikein viljelee stereotypioita erilaisista nuorista ja se on hyvä asia. Mukaan mahtuvat niin koulun virallinen juoruaja, toisiinsa liimautunut teinipari, päänsä metallille pyhittänyt Ringo ja monet muut kiinnostavat hahmot.

Kaiken kaikkiaan Jere 8: Teinien elämä ja teot on viihdyttävä sarjakuvapaketti, loistavaa viihdettä, jonka parissa ei tarvitse pohtia syntyjä syviä. Suosittelen, mutta toisaalta jos et pitänyt edellisistä Jere-albumeista, tuskin hurmaannut tähänkään. Sarjan lukemisen voi hyvin aloittaa tästä albumista ja kärryille pääsee nopeasti.

Keskustelua Kvaakissa: Edellinen Jere-albumi
http://www.kvaak.fi/keskustelu/index.php?topic=3986.0
Jerry Scottin toinen sarjakuva, Baby Blues
http://www.kvaak.fi/keskustelu/index.php?topic=3032.0

Kirjoittaja Leo Lehtinen ei ollut saanut vielä tunnuksia sisällöntuotantoon joten asemoinnissa avusti JL