Blueberryn pääsarjan odotettu paluu

Uusien Blueberry-albumien, (Mister Blueberry ja Varjot Tombstonen yllä) kansissa on merkitty tekijöiksi Charlier ja Giraud. Veteraanikirjoittaja Jean-Michel Charlier kuoli kuitenkin jo vuonna 1989, kesken edellisen albumin, Arizona Loven teon. Piirtäjä Jean Giraud kirjoitti sitten tarinan loppuun. Vuonna 1994 myös Moebius-nimimerkillään tunnettu Giraud aloitti Blueberryn uusista vaiheista kertomisen yksin.

Sarja on luonnollisesti muuttunut kirjoittajan vaihduttua. Tietyt asiat ovat ennallaan. Mike Blueberry juo yhä viskiä ja pelaa pokeria suurin panoksin. Itse asiassa Blueberry istuu lähes koko ensimmäisen albumin pokeripöydässä Virgil Earpin ja Doc Hollidayn kanssa. Makuasia on sitten, onko Giraud parempi vai huonompi kirjoittaja. Onhan mies osoittanut jo kauan sitten kokonaan omissa sarjoissaan osaavansa myös kirjoittaa. Tarina ei saa vielä päätöstään näissä kahdessa albumissa, joten kokonaisuudesta ei vielä pysty sanomaan mitään. Kliseiden lisäksi tarinassa on mukana toki aitoa lännen mytologiaa ja vaikuttavaa ihmismielen kuvausta.

Piirrokset ovat parantuneet entisestään, vaikka Giraudia pidettiin jo 1970-luvulla yhtenä maailman parhaista sarjakuvapiirtäjistä. Sellainen Giraud on sekä teknisesti että tunnelman luojana. Sekä lähikuvat että maisemat ovat mahdottoman upeasti toteutettuja.

Uudesta sarjasta voi vallan hyvin alkaa tutustumisen Blueberryyn. Mister Blueberry alkaa vuoden 1881 Tucsonista, Arizonasta, jonne saapuu kaukaa Bostonista arkajalkoja etsimään sankariamme. Myöhemmin ilmenee että vanhempi herra on lännenkertomusten kirjoittaja, joka haluaa kuulla Blueberryn vaiheista kirjoittaakseen niistä lisää tarinoita. Joukko tuimailmeisiä miehiä lähtee seuraamaan saattuetta joka opastaa herrat Blueberryn luo Tombstonen kaupunkiin jossa tapahtui mainittuna vuonna kuuluisa O.K. Corralin tulitaistelu. Miehillä on selvästi jotain hampaankolossa Blueberryä vastaan, ja ruumiita tulee heti ensimmäisessä albumissa. Molemmissa albumeissa kuuluisa apassi päällikkö Geronimo vaikuttaa taustalla.

Mike Blueberry selviää hengissä selkään ampumisesta Mister Blueberryn lopusta. Toipilasaikanaan hän ryhtyy kertomaan elämäntarinaansa Bostonista Tombstoneen saapuneelle hienostuneelle kirjailijalle. Takaumassa nähdään Blueberryn ja Geronimon ensikohtaaminen, jota aikaisemmissa albumeissa ei ole nähty. Muistelmia kuljetetaan rinnan vuoden 1881 tapahtumien kanssa.

Tombstone-albumin aloitussivu
Tombstone-albumin aloitussivu

Blueberryn maatessa vuoteenomana ryöstetään postivaunujen kultalasti, ja eräät tahot syyttävät Geronimoa ryöstöstä. Blueberryn epäilykset heräävät: Geronimo ei ole varas vaan soturi. Mutta miksi mies puolustaa niin tiukasti pahaisen villin kunniaa? Asia selvinnee seuraavasta albumista, nimeltään, yllätys, Geronimo

Luutnantti Blueberry 17: Mister Blueberry (Mister Blueberry)
ISBN 952-471-646-1
Luutnantti Blueberry 18: Varjot Tombstonen yllä (Ombres sur Tombstone)
ISBN 952-471-826-X

Käsikirjoitus ja piirrokset Jean Giraud
Väritys Florence Breton
Käännökset Ville Keynäs
Tekstaus Kari Puikkonen
Hinta à 13 euroa
Kirjastoluokka: 85.3
Sidosasu: nidottu, à 48 sivua
Ilmestymisvuosi: 2006
Painos: 1. painos

Kustantaja Like Kustannus .
Painopaikka Otavan Kirjapaino Oy, Keuruu 2006

Blueberryn sivusarjojen arvostelua .
Keskustelua Blueberrystä Kvaakissa .
Blueberry-sarjakuvan kotisivu (ranskaksi)
Lista Blueberry-sarjoista (Kiitos, Kimmo Lakoma)

Kuvan saat klikkaamalla näkyviin suuremmassa koossa.