Bob Thaves kuollut

Topin ja Reiskan (Frank and Ernest) piirtäjä Bob Thaves kuoli elokuunensimmäisenä päivänä 81 vuoden iässä, kertovat sarjan kotisivutwww.frankandernest.com.

Vuonna 1924 syntynyt Thaves oli koulutukseltaan psykologi ja piirsiharrastuksenaan pilapiirroksia aikakauslehtiin, kunnes sai myytyä Topinja Reiskan vuonna 1972 ja saattoi siirtyä päätoimiseksi piirtäjäksi.Topi ja Reiska rakentuu yksiruutuisista irtovitseistä, joiden päähamotuseimmiten ovat resuisissa vaatteissa olevia kulkureita, muttasaattavat juttujen myötä esiintyä myös mitä erikoisimmissa rooleissahistoriallisista hahmoista planeettoihin.

Nykyään sangentavanomaiselta sanomalehtisarjalta näyttävä Topi ja Reiska olirakenteellisesti varsin merkittävä virstanpylväs alan historiassa: seoli ensimmäinen sarja, joka säännöllisesti rupesi tekemäänyksiruutuisia ”pilakuvia” sarjakuvastripin muodossa. Aiemmin nämä kaksipiirrosmuotoa olivat olleet toisistaan erillään: sarjakuvasivuilla olierikseen moniruutuisia vaaksuoria strippejä, sekä pystysuoriayksiruutuisia pilakuvia (kuten Ville Vallaton ja Harhama). Topin jaReiskan suosion myötä tapa yleistyi muihinkin strippisarjoihin ja sitärupesivat käyttämään mm. sellaiset piirtäjät kuin Mike Peters ja WileyMiller (Väärä johtopäätös).

Thaves teki Topia ja Reiskaatiimityönä, käyttäen avustajia sekä juttujen kirjoittamisessa ettäpiirtämisessä. Kotisivut kertovat sarjan jatkuvan tekijän kuolemastahuolimattta. Sarja ilmestyy yli 1200 sanomalehdessä ympäri maailman.