Paluu hornan syövereihin

Ensimmäinen Abyss oli paikoitellen varsin hauska omakustannelehti anjalankoskelaiselta Esa Noresvuolta (s. 1990) ja parilta avustajalta. Tekijöitä toiseen numeroon on saatu enemmänkin. Valitettavasti ensimmäisen numeron pupuja piirtänyt nimimerkki Eevis ei ole tällä kertaa mukana.

Arto Heikkinen (s. 1977) Hämeenlinnasta jatkaa Löttösen perheen kommelluksista kertovien huumorisarjojen kirjoittamista, nyt kuuden sivun verran. Löttösen perheen pää menee tietokonekurssille ja hupia piisaa. Itsekin aloittelijoita opettaneena sain tässä nauraa eniten. Mutta oikeasti ne eivät uskalla koskea mihinkään, ettei kone hajoa, Arto. Lisäksi Heikkinen on kirjoittanut parodiasivut Pokka Pitää –tv-sarjasta ja Isosta Pahasta Sudesta. Ja niissähän käy niin kuin esikuvissa joskus toivoisi tapahtuvan.

Possujen käy köpelösti
Possujen käy köpelösti

MAD-lehtihän tämmöisiä on joskus julkaissut. Tosin ei muistaakseni kovin usein näin raakoja. Heikkisen kirjoittamat sarjakuvat ovat Noresvuon piirtämiä. Noresvuon piirrostyylissä on edelleenkin parantamisen varaa, mutta ehtiihän tuota vielä. Esan ikiomia hassunhauskoja pilakuvia on myös mukana. Lumikki oli taas tuhma. Hyi.

Koikkalainen. Parempi jälki kuin lehdessä.
Koikkalainen. Parempi jälki kuin lehdessä.

Helsinkiläinen Petri Koikkalainen (s. 1982) on tehnyt pari sivun sarjakuvaa hauskoista puhuvista eläimistä ja pilakuvan vegaanien viimeisestä ehtoollisesta. Hahmojen asettelu on varsin kohdallaan. Piirrosjäljen karheus lienee tyylikeino. Koska tästä näkee että mies pystyy parempaankin. Vai olisiko monistuskoneella osansa asiaan?
www.koikkalainen.cjb.net

Joni Heinonen (s. 1988) Porvoosta aloittaa jatkokertomuksensa “Syvyyksistä”. Ja tämä on kai sitten sitä ensimmäisessä numerossa luvattua kauhua. Piirtäjänä Heinonen on lupaava, melkein kuin Petri Hiltunen tuossa iässä. Monistettu jälki on valitettavasti pahemmanlaatuista suttua. Mutta ei ilmeisesti ole piirtäjän vika. Tarinasta ei vielä osaa sanoa sitä eikä tätä. Ehkä tulevissa osissa.

Miten Arvo toimii metsässä?
Miten Arvo toimii metsässä?

Mäntän jehu Tuukka Virtaperko (s. 1987) esittelee lukijoille omaa filosofista huumoriaan julmilla totuuksilla. Karua piirrosjälkeä mutta sopii tämänkaltaiseen huumoriin. Mutta piirtämistä kannattaa kuitenkin vielä harjoitella.
www.tuukkavirtaperko.net

Kokonaisuutena reippaasti parempi kuin edellinen numero. Eri tekijät tuovat vaihtelua, ja siitä sopisi muidenkin pienlehtiä väsäävien ottaa oppia. Monisteen taso on mitä on. Noresvuon ja Virtaperkon viiva on tulostunut ihan hyvin, mutta Koikkalaisen ohut kynänjälki ei taho näkkyy. Vastaavasti Heinosen tummat varjot eivät toistu oikein hyvin.

Abyss 2 (1/2006)
Omakustanne
Nidottu moniste, 24 s., mustavalkoinen
Hinta 3 euroa (sis. postikulut)
Tilaa osoitteesta esanoresvuo (ät) hotmail.com

Abyss-sivut
Anne Muhosen näkemys Abyss # 1:stä

Keskustelua Kvaakissa

Kuvan saat klikkaamalla näkyviin suuremmassa koossa.