Spider-Man seikkailee junioriversiona

”Uusi upea sarjakuvalehti!!!” jolla on kannen mukaan toimintatakuu. Kansi lupaa myös tietoiskuja, ja pikaisella selaamisella löytyy myös nyrkiniskuja!

Spider-Man seikkailee 1/2006

Kannen kahdeksan huutomerkkiä ja toimintatakuu.
Kannen kahdeksan huutomerkkiä ja toimintatakuu.

  • ISSN 1796-4024
  • 4,90 €, 36 s (joista 3 s mainoksia)
  • teksti Ferg Handley
  • kuvat John Haward/ John Royle,
  • tussit John Stokes/ Bambos Georgiou
  • värit Dylan Teague/ James Offredi
  • suomennos Rami Rautkorpi
  • toimitus Janne Suominen
  • Egmont-kustannus 2006

Katsotaanpa: Nyt meillä seikkailee kuukausittaisessa lehdessään perushämis, spesiaaleissa Ultimate Hämis ja nyt vielä enemmän lapsille suunnattu seikkaileva Spider-Man. Seikkaileva Spider-Man eroaa muista versioista siten että ujo, nuori tiedenero, Parkerin Peter, ei sopinut siistien tyyppien seuraan, mutta saatuaan eräässä tiedenäyttelyssä hämmästyttävät hämähäkkivoimat, vannoi suojelevansa viattomia ja vastustavansa pahuutta. Ei kannata vaivata lasten päätä kuolevilla lähisukulaisilla, tai yleensäkään sillä että joku voisi olla muun kuin isän ja äidin huollettavana. ( muiden Hämisten motivaationa sankaritoiminnalle on sedän kuolema)

Lehdessä on kaksi sarjakuvaseikkailua, keskiaukeamajuliste, piirustustehtäviä ja hahmoesittely. Lisäksi lehden mukana ostaja sai pienen lelun. Lehden ensimmäinen sarjakuvaseikkailu oli hieman kömpelösti piirretty, toinen huomattavasti dynaamisemmin. Pari John Royle ja Bambos Georgiou vastaavat myös lehden vauhdikkaasta kannesta. Vaikka molemmat tarinat keskittyivät pääasiassa toimintaan, oli mukana myös kevyttä pohdiskelua oikean ja väärän rajoista: ensimmäisessä tarinassa Musta Kissa on tekemässä rikosta, maksaakseen takaisin Kingpinille velan jonka joutui ottamaan serkkunsa leikkausta varten, toisessa tarinassa Liekehtijä ei halua osallistua muiden vankien kanssa kapinaan, koska on lähes kärsinyt rangaistuksensa ja on päättänyt pysytellä kaidalla tiellä.

Tarinoilla ei ilmeisesti ole sisäistä jatkumoa, koska ensimmäisessä osassa vapaalle jäänyt rikollinen Tärisyttäjä on toisessa tarinassa vangittuna Rykerin saaren vankilassa.

Tuhmat rosvot haluavat leikkiä Hämiksen kanssa, mutta Hämiksestä pojat eivät ole reiluja.
Tuhmat rosvot haluavat leikkiä Hämiksen kanssa, mutta Hämiksestä pojat eivät ole reiluja.

Lehden seikkailut ovat itsenäisiä, lyhyitä seikkailuja, sinänsä sopivia lapsille luettaviksi. Värit ovat kirkkaita eivätkä tartu sormiin. Ainakin kannesta suklaiset sormenjäljet lähtevät helposti pyyhkäisemällä. A4 -koosta värikkäitä kuvia on mukava katsella vaikka ei osaisikaan lukea. Lisäksi lehden poikkeava koko ”aikuisten Hämiksestä” helpottaa sarjakuvia harrastamattomien vanhempien valintaa lehtikioskilla. Kieliasu on myös melko siistiä, eikä sisällä ilmaisuja joita 4-vuotias ei jo osaisi. Väkivalta on toimintakohtauksissa verrattain mietoa, vaikkakin sitä esitetään ensisijaisena ongelmanratkaisumetodina. Paha saattaa kuitenkin jäädä rankaisematta, esim. lehden ensimmäisen tarinan päätöksenä rikollispäällikkö hakkauttaa velkaantuneen pikkurikollisen ja jättää tämän kujalle lojumaan. Viranomaisten esitetään suhtautuvan pahoinpitelyn selvittämiseen välinpitämättömästi. Lisäksi lehden nimihahmolla on tapana käyttää halventavia nimityksiä hoikkuusrajoitteisesta henkilöstä.

Eli, mikäli et halua opettaa lastasi nimittelemään toisia ”plösöksi”, hakkauttamaan velallisiaan ja kiipeilemään korkeisiin paikkoihin, älä osta tätä lehteä lapsellesi. Toisaalta, kun vilkaisee kioskin hyllyn vaihtoehtoja, voi olla parempi että sittenkin ostat Spider-Manin seikkailut. Toki vanhemman kannattaa ensin tutustua itse lehden sisältöön. Toki Spider-Manin seikkailut saattavat olla mukavaa kesäluettavaa vanhemmallekin marvelistille, jota ei kiinnosta seurata kuukaudesta toiseen jatkuvaa juonittelua Hämiksen peruslehdessä.

Hämiksestä voi keskustella Kvaakissa . Spider-Man seikkailee perustuu Panini Comicsin julkaisemaan Spectacular Spiderman -lehteen, joka puolestaan perustuu Spider-Manin TV-piirrettyyn. Sarjakuvien lapsille sopivuudesta lisää täällä.

Seuraava numero ilmestyy elokuussa. Silloin Spidermanin vieraina ovat Ihmeneloset ja Dr. Doom. Mukana luvataan olevan myös Thorin vasara.