Sarjakuvafanin matka länsinaapuriin

Kävin lomalla heinäkuussa länsinaapurissa, enkä voinut olla katselematta myös paikallista sarjakuvaa sillä silmällä. Alkuloman vietin pienemmässä kaupungissa ja vierailin tavallisen pikkukaupan hyllyllä vertailemassa mitä eroa määrässä, laadussa ja nimikkeissä on tavallisen suomalaisen pikkukaupan sarjakuvahyllyn tarjontaan.

Väsynyt sarjakuvafani lepää rankalla kierroksellaan, mutta vain hetken.
Väsynyt sarjakuvafani lepää rankalla kierroksellaan, mutta vain hetken.

Tavallisemmat tuotteet pohjoismaiseen makuun vaikuttavat olevan aika lailla samanlaisia. Hämikset, Mustanaamiot ja Megat ilmestyivät kuten meilläkin. Agentti X9 jatkuu Ruotsissa edelleen, vaikka meillä saikin kirvestä.

Pari asiaa kuitenkin kiinnitti huomioni ylitse muiden, ensinnäkin lehti nimeltä Manga Mania sisälsi useamman eri sorttista Japanilais-sarjakuvaa, ainakin Samurai Executioner, joku teinityttösarjis ja jotakin kauhua oli ekassa numerossa joka oli vaatimattomat 160 sivua paksu. En tietenkään ostanut lehteä, koska se oli ruotsinkielinen ja oletin, että sama lehti ilmestynee myös Suomessa kunhan palajan kotimaahan… no, onneksi en ole niin suuri mangafani että itkisin itseni uneen moisen takia. Juuri vierailuni aikoihin manga oli kova puheenaihe juuri Dragon Ballin lapsipornoepäillyjen takia. Tarvinneeko enää erikseen mainita että DB jatkoi ilmestymistään katkeamatta Ruotsissa? Toinen asia joka pisti silmään varsinkin vieraillessani hiukan isommassa tavaratalossa lehtihyllyllä, oli huumorilehtien suuri määrä. Lehdissä esiintyivät monet meilläkin tutut ja hiukan tuntemattomammatkin strippi/huumorisarjat, kuten Masi, Hälge, Ernie (=Piraijaklubi), LillaFridolf, Buster, Herman Hedning, Åsa-Nisse, 91:an, 87:an ja Gustaf eli Karvinen, joka ainoana seikkailee Suomessakin vielä omassa lehdessään. Serie Paraden julkaisi vielä Lassi ja Leevi -sarjaa ja Bamse eli Maailman Vahvin Nalle seikkaili peräti kahdessa eri julkaisussa. Täytyy myöntää, että joku edellämainituista saattoi olla myös yksittäisjulkaisu eikä jatkuva lehti, kun en aivan kaikkia kaupassa jaksanut käydä yksitellen läpi.

Naapurikateutta laajemmista julkaisuohjelmista

Sekä kaupassa, että myöhemmin divarikierroksella tutustuin paikallisen ja kotimaisen sarjakuvajulkaisupolitiikan eroihin. X-Men lehden ilmestymisessä oli eroja, Ruotsissa Caseyn X-Menit jäivät julkaisematta, vain Morrisonia julkaistiin, vuonna 2001 Ruotsissa X-Men ilmestyi 12 kertaa, mutta joka toinen lehti sisälsi vain 52 sivua Wolverinen seikkailuja. Suomessa ne nähtiin erillisenä Wolverine-lehtenä ja Ryhmä-X ilmestyi 6 kertaa. Mutta Ryhmä-X on joskus ollut Suomessa todella alamaissa, ainakin vuonna -99, jolloin meillä ilmestyi vain yksi spesiaali (Rogue kannessa), joka Ruotsissa vastasi numeroa 5/99. Heillä lamavuosina 98-99 nimittäin ilmestyi 6 numeroa 100-sivuista Ryhmistä vuodessa! Eikä siinä vielä kaikki, myös Conan Kimmerialainen viuhutteli säiläänsä vuonna -99 neljästi, ja vuonna 2000 ilmestyi ainakin 128-sivuinen spesiaali. Conanin fanit hiovat syystä kirveitään kuningaskuntaa kyräillessään… Suomessa tämä vuosi kuohututti Marvelistien tunteita, koska Egmontin mielestä Megassa voisi julkaista Marvel-tarinoiden lisäksi DC-sarjakuvaa. Ruotsissa moinen ratkaisu ei ole edes uusi, sillä 90-luvun Magnum-lehdessä seikkailivat rintarinnan Batman, Tuomari, Hellblazer, Knights of Pendragon ja Judge Dredd! Marvelien lisäksi Ruotsissa on ollut myös DC-sarjakuvaa esittävä lehti nimeltä Gigant, siinä esiintyivät ainakin Teris, Swamp Thing, Batman, Vigilante ja Camelot 3000. Tosin mustavalkoisina mutta kuitenkin 100 sivua kerrallaan. Ja Suomessakin julkaistun Thrillerin ohjelmassa on ollut paikallista eroa, sillä ruotsalaisessa versiossa mukana oli myös V for Vendetta. Lisäksi oma suosikkini Taikaviitta eli Stål-Kalle ilmestyi Ruottissa – jo ennenkuin meillä – ja jatkaa ilmestymistään edelleen – toisin kuin meillä. Tarkemmin Ruotsin julkaisuja voi tutkia osoitteessa http://www.seriesam.com/serietidningar.htm

Sarjakuvaliikkeisiin

Tukholmassa kävin kolmessa sarjakuvaliikkeessä: Comics Heaven, Serie Boden ja Scifi Bokhandeln, kaikki sijaitsivat vanhassa kaupungissa, ja ainakin Comics Heaven ja Serie Boden olivat aika lähellä toisiaan. Scifi Bokhandeln oli enimmäkseen scifikirjakauppa, mutta löytyi myös hyllysarjakuvaakin (pääasiassa kokoelmakirjoja Marvel, DC, Black Horse ym.) ja runsaasti DVD-leffoja. Paikka on iso, viihtyisä ja tilava, henkilökunta vaikutti osaavalta. Osoite on Västerlånggatan 48. Comics Heaven on vähän niinkuin muinaisen Tampereen Kukunorin alakerta, tilavampi tosin. Jenkkilehtiä löytyy sekä myös vanhempaa ruotsalaista divarikamaa. Itse ostin sieltä muoviin pakatut Stål-Kallet eli Taikaviitat ajalta, jolloin sitä ei vielä Suomessa julkaistu. Lisäksi ostin ne Marvelin Power Packit, joita ei Suomessa julkaistu koskaan erilaisen julkaisupolitiikan takia (tai siis löysin kolme viidestä, Machine Mania ei löytynyt). Osoite Heaveniin on Stora Nygatan 23. Serie Bodenin osoite on Västerlånggatan 26-28. Paikka on lähes yhtä ahdas kuin Fennica (oli niihin aikoihin), mutta keskittynyt ruotsalaiseen divarisarjikseen. Jos haluaa Magnumia ja Giganttia, niin hakee sieltä. Auton sain itse aika lähelle Heavenia, mutta mittari kysyi rahaa aikalailla.

Trevligt resa! (Kolumni on todellakin uusinta vuodelta 1 ja 2, julkaistu alunperin Sarjakuva-akatemia ry:n nettisivuilla)

Ai niin, osoite http://www.alltomstockholm.se kertoo lisätietoja Tukholman kohteista.

Keskustelua Kvaakissa, yhden säikeen alle koottuna eri maiden ja kaupunkien kirja- tai sarjakuvakauppojen osoitteita ja ihmisten kokemuksia:

http://www.kvaak.fi/keskustelu/index.php?topic=1223.0