Joakim Juvelén: Rumat Möröt siellä missä persikat kasvaa

Joakim Juvelénin pari vuotta sitten julkaistu strippisarjakuvakirja Ugly Monsters on saanut jatko-osan. Uusi kirja on julkaistu tällä kertaa sekä englanniksi että suomeksi, ja siinä rumat möröt lähtevät reissuun, nauttimaan rantalomailun iloista.

Tätä arvostelua varten luin kirjan suomenkielisen painoksen Rumat Möröt siellä missä persikat kasvaa. Kirjan fyysinen ulkoasu ja piirrostyyli noudattelevat aiemmasta kirjasta tuttua linjaa. Vaikka kustantaja on vaihtunut, kovakantinen kirja on laadukkaan oloinen ja mukavaa neliömuotoa, jonka sivulle mahtuu aina yksi strippi. Kannen hempeä persikkaväri sopii oivallisesti yhteen kirjan nimen kanssa, ja näin marraskuun harmaudessa kirjan pirteä ulkoasu vain korostuu.

Rumien mörköjen huumorin tyyli ei ole muuttunut eli tarjolla on jälleen rempseää ilakointia homojen arjen ja juhlan kustannuksella. Bilettäminen ja deittailu ovat edelleen mörköjen elämän keskiössä, ja toisinaan innostutaan pohtimaan syntyjä syviä. Siellä missä persikat kasvaa tuo kuitenkin sen verran uutta tutun porukan kuvioihin, että he päättävät lähteä reissuun hakemaan virikkeitä elämäänsä. Kovin keskiluokkaiseen tapaan päädytään rantalomaan, notkumaan uimarannalle ja -altaalle:

Matkatunnelmiin ei päästä heti kirjan alussa, sillä kestää melkein 50 sivua ennen kuin möröt huomaavat kaipaavansa maisemanvaihdosta. Kirjan alkuosassa on toki aivan nasevia vitsejä (tykkäsin erityisesti tipattoman tammikuun baarikohtauksesta), mutta matkaa ja siihen liittyvää toimintaa olisi voinut mielestäni nostaa enemmän esille heti kirjan alussa. Tällä tavoin kirjan sisältö olisi kokonaisuudessaan nivoutunut paremmin nimensä ympärille, sen sijaan että osa sivuista tuntui nyt hieman irralliselta hengailulta.

Strippisarjakuvalle tyypilliseen tapaan muutamia vitsejä toistettiin eri variaatioina useaan kertaan. Riippuu sitten lukijasta, jaksaako siitä kymmenennestä enää innostua. Onneksi variointi ei korostunut liikaa, vaan sivuilta löytyi yleensä ihan uusia juttuja. Esimerkiksi tuttujen hittibiisien sanoitusten ympärille oli kehitelty tilannekomiikkaa, ja näitä lauluväännöksiä olisi voinut olla enemmänkin mukana. Lisäksi mörköjen lennättäminen uusiin maisemiin oli todella hyvä idea, sillä rantafiilistely sopii mörköjen kepeään elämäntyyliin ja toi uudenlaisia aiheita huumoriin.

Kirjan vitsit mahtuvat aina yhdelle sivulle, ja ruutujako on mukavan vaihteleva. Kokosivun kuvat, perinteiset 2-4 ruudun sivut ja kahden vinoruudun sivut ovat sopivassa tasapainossa keskenään. Vaikka vitsien sisältö onkin väliin kohtuullisen roisia, kirjasta tulee sivuja selaamalla tyylikäs yleisvaikutelma. Erityisen kiitoksen annan tekstaukselle, sillä fontti näyttää hyvältä ja on riittävän iso ja selkeä – Rumia Mörköjä lukiessa ei todellakaan tarvitse arvailla, mitä herrat juttelevat.

Kehittyvätkö rumat möröt jatkossa hahmoina mihinkään suuntaan? Tätä jäin miettimään kirjan luettuani. Stripeissä hahmot toki usein säilyvät omanlaisinaan koko ajan, mutta Rumien Mörköjen tyypit ovat saaneet minut kiinnostumaan itsestään sen verran, että en voinut olla tuumimatta, pysyykö Mallu ikuisesti yksin viinilasinsa äärellä ja miten käy Jojon, Morriksen ja alati mukana kulkevan Morriksen kännykän. Kun huumorin taakse kurkistaa, mörköjen ihmissuhteissa on aineksia vaikka minkälaiseen draamaan. Toisaalta hersyvä huumori on aina paikallaan, ja Rumat Möröt tuo huumorisarjakuvaan tervetullutta moniäänisyyttä.

Ensimmäinen Ugly Monsters -kirja on myös arvostelu Kvaakissa. Rumia Mörköjä voi seurata Instagramissa.

Rumat Möröt siellä missä persikat kasvaa
Joakim Juvelén
BoD – Books on Demand
Kovakantinen, mv, 124 sivua, koko 170 X 170 mm
Valmistaja BoD – Books on Demand, Norderstedt, Saksa
ISBN 978-952-80-3493-3


Keskustele sarjakuvasta Kvaakissa.