50 x 7 veljestä

Limingan taidekoulun sarjakuvalinjan hautomosta pullahtaa aina keväisin Lisko. Joka kerta se jaksaa yllättää tai vaikka provosoidakin. Nyt Lisko on seitsemän veljestä. Ja paksu.

Kansikuva: Henri Tervapuro ja Outi Mentula
Kansikuva: Henri Tervapuro ja Outi Mentula

7 VELJESTÄ
Liskoklassikot 1
Limingan taidekoulun sarjakuva- ja kirjoittajalinja
240 s. ISBN 952-92-0189-3
15 € värikannet, sisältö m/v

Kiven merkkiteos jaettiin 46 osaan ja pilkkeet annettiin sarjakuvalinjan oppilaille. Sarjakuvailijat saivat vapaat kädet toteuttaa oman osionsa. Puolet tekijöistä tyttöjä, puolet poikia, 16-20 -vuotiaita. Eivätkä tulokset ole tosiaan mitään perinteistä kuvitettujen klassikoiden linjaa. Mukana hääri vielä puolenkymmentä kirjoittajalinjalaista, joiden tekstit vilkkuvat sarjakuvien välissä. Näkemyksiä on yhteensä 50.

Scifiä, Anssi Kokkonen
Scifiä, Anssi Kokkonen

Palasista koostuva tulkintojen kirjava runsaudensarvi ei muodosta kovin koherenttia kokonaisuutta, eli kirja ei pysyttele yhtenäisenä ja selkeänä teoksena. Vaan ei liene tarkoituskaan, jokainen tekijä on saanut luoda oman näköisensä tulkinnan saamastaan katkelmasta.

Yllättävän moni, suurin osa, taipui tekemään veljeksistä modernisoidun version. Vanhan metsäsuomalaisuuden ja mobiiliteknologisen nykymaailman välinen suhde on selvästi kutkuttanut ja innoittanut muutamia. Veljekset astuivat alkuteoksessa esimoderniin maailmaan jossa täytyi oppia lukemaan, nyt he saapuvat jälkipostmoderneihin maailmankehyksiin, jossa on opittava medialukutaito.

Chibiveljekset saunassa, Heidi Lehtosaari
Chibiveljekset saunassa, Heidi Lehtosaari

Näkökulmat vaihtelevat Scifistä historialliseen fantasiaan, parodiasta rujoonkin röpöttelyyn. Veljekset nähdään supersankareina, rocktähtinä, Jukola Oy:n toimitusjohtajina, pikkuisina chibi-hahmoina, bishounen-mangapoikina, häjymäisinä kukkoilijoina, vaihtavatpa sukupuoltakin (Tiina, Laura, Johanna jne.).

Vaikka ensiselailulla mangalainat näyttävät hyppäävän esille, ei viidestäkymmenestä tekijästä lopultakaan kuin kymmenkunta näytä saaneen jonkinasteisia vaikutteita nousevan auringon sarjakuvista. Siltikin kaikenlaiset vaikutteet ovat ymmärrettäviä, ovathan nuoret piirtäjät vielä sarjakuvauransa alussa. Muutamat näyttävät vaikuttautuneen linjan opettajista, tiedä olisiko tuo hyvää vai huonoa. Oma ääni löytyy joka tapauksessa ajan kanssa, ja monella on kuitenkin jo rohkeaa otetta sarjakuvaan.

Rami Selin on ajankohtainen
Rami Selin on ajankohtainen

Kirja on aivan liian muhkea ja monenkirjava luettavaksi yhdellä istumalla. Ehkä se on kuitenkin parempi tällaisena kuin jos joku editorina toiminut ohjaaja olisi pakottanut kaikki tuottamaan yhteensopivaa saumatonta jälkeä.

Jos kohta kirja ei luo yhtenäistä kuvaa Aleksis Kiven teoksesta (miksi pitäisikään?), antaa se paitsi pienen katsauksen tämän päivän suomalaisesta sarjakuvaharrastuksesta, piirtää se myös kaaren Kiven aikaisesta kansallistunteen herättelyn ajoista nykypäivän globaaliin suomalaisuuteen. Tahtoen tai tahtomattaan. Nuorilla tekijöillä on vaistomainen tuntuma asioihin, vaikka pinnalta voi näyttää joltain muulta.

Seitsemän sonnia, Heidi Seppänen
Seitsemän sonnia, Heidi Seppänen

Parhaiten opus toimii jos alkuteos on jossain määrin tuttu. Kirjan voi avata mistä tahansa kohdalta ja muikeilla mielessään, että tämähän on siitä kohdasta. Tuhti ja hyvin painettu kirja on kokoonsa nähden edullinen. Sitä voi tiedustella Limingan taidekoulun kotisivujen kautta:
http://www.limingantaidekoulu.com/
toimisto[attämerkki]limingantaidekoulu.com

Opiston sarjakuvablogia kannattaa seurailla.

Yksi vastaus artikkeliin “50 x 7 veljestä”

  1. Vastustan: Chibiveljeksiä oli Miisa Lopperilla. Lehtosaaren työssä seikkailevat lepakkoveljekset.

Kommentit on suljettu.