Alex Toth kuollut

Piirtäjä Alex Toth kuoli lauantai-aamuna 77 vuoden iässä, ilmoittaa fanisivusto tothfans.com.

Tothin sarjakuvatuotanto oli suppea, mutta merkittävä:vaikka hänestä ei koskaan tullut suuren yleisön tuntemaa suosikkia,lukuisat alan harrastajat ja tekijät tunnustavat hänen ansionsasarjakuvan merkittävänä vaikuttajana.
Toth tunnettiin erityisestihyvin pelkistetystä mustavalkoilmaisusta, jossa tasaiset mustat,valkoiset ja harmaat pinnat vuorottelivat kekseliäästi ja näyttävästi.

Alex Toth syntyi vuonna 1928 unkarilaisten siirtolaisten perheeseen NewYorkissa. Hän aloitti DC:n piirtäjänä vuonna 1947 ja piirsi myösmuutaman graafisesti hyvin näyttävän sarjan Harvey Kurtzmanintoimittamiin sotasarjakuvalehtiin Two-Fisted Tales ja Frontline Combat.EC:n yksityiskohtaisten ja moniviivaisten piirtäjien joukosta Tothinankara pelkistys erottuu hätkähdyttävällä tavalla.

50-luvun lopulla Toth piirsi moniin Dell Comicsin tv- jaelokuva-aiheisiin sarjakuviin, joista muistetaan etenkin Zorro.
60-luvulta alkaen Toth vuorotteli sarjakuva- ja animaatiotöidenvälillä. Hän teki paljon suunnittelutyötä mm. Hanna & Barberalle.
70-80-lukujen vaihteessa Tothin sarjakuvia nähtiin myös Euroopassa, kunhän teki 30-luvun elokuvien vaikutteisia seikkailusarjoja Bravo forAdventure ja Torpedo 1936, jota nykyisin piirtää Jordi Bernet hyvintothmaisella tyylillä.

Toth tunnettiin tinkimättömänä taiteilijana, jonka vahvat mielipiteet ajoivat hänet usein kahnauksiin työnantajien kanssa.
Hänen esikuvansa olivat 30-luvun seikkailusarjojen piirtäjät Roy Crane,Noel Sickles ja Milton Caniff, eikä hän ollut valmis luopumaanvähääkään teknisen piirrostaidon arvostuksesta. Hän julisti vihaavansa”nykyisten piirtäjien ylimielistä ammattitaidon väheksymistä”. Kentiesjuuri tämän tulisuuden takia hän ei vakiintunutkaan minkään yksittäisensarjan vakiopiirtäjäksi, jonka kautta lukijat olisivat oppineet hänettuntemaan.

Tothin sarjakuvatyöt ilmestyivätharvakseltaan siellä täällä, mutta ne löytäneille alan harrastajille neolivat aina iloisia yllätyksiä. Fanien yleisen mielipiteen mukaan niitäolisi toivonut kertyneen vielä paljon enemmän.

2 vastausta artikkeliin “Alex Toth kuollut”

  1. Tsiis, olipa ikävä uutinen, vaikkakaan ei yllätys. Tothia on suomeksi nähty 70-luvulla Shokki- ja Kauhu-lehdissä. Aivan suvereeni mustan ja valkoisen hallitsija, Tothin rinnalla Miller on pelkkää pahvia.
    Rmäki

Kommentit on suljettu.