Kammoittava kreivi ja muita kauheuksia

Kauhugenren perinteiset mölliäiset muumiosta vampyyriin esiintyvät pikkuruisen kokoelman humoristisissa stripeissä.

Hannu Kesola: Kammo ja kauheus #1
Saatanan Satelliitit 2006
Liuskalehti 20 s. 2€ sis. pk.

www.saatanansatelliitit.cjb.net

Hannu Kesolan stripit loksahtavat jonkinlaiseen poploren lokeroon. Poplorehan on nykypäivän kansanperinnettä jossa populaarikulttuurin tunnetuksi tuomat hahmot asettuvat uusiin kaskumaisiin tilanteisiin. Osa hahmoista on jo alkuaan lähtöisin esimerkiksi Itä-Euroopan kansanperinteestä, kuten vampyyrit ja ihmissudet. Osa taas on hollywoodilaisten tarinatehtaiden omia luomuksia, jotka ovat jatkaneet elämäänsä kansan suussa, joskus vähän ”tuhminakin” versioina.

Tätä pitkän aikavälin aikana syntynyttä tarinavarantoa hyödyntävät liuskalehtiseen kootut Kesolan strippikaskut. Kveekarihattuinen ja nököhampainen noitien metsästäjä, natsivampyyri Nosfer-Aatu, Batman, kreivi Drakula ja muut heitetään epätavallisiin tilanteisiin tai toistensa kanssa samaan soppaan ja katsotaan miten käy. Lähtökohtahan on mitä kiinnostavin, toteutus hieman vain ontuu.

Strippien heikkous ei ole suinkaan piirroksissa, vaikka eivät nekään turhilla viivoilla koreile, vaan muussa toteutuksessa. Kesola alleviivaa vitsejään liikaa, eikä anna oivallukselle tilaa. Strippejä olisi voinut kehitellä iskevämmiksi tekstiä vähentämällä ja hiomalla ideoita vielä pidemmälle. Strippejä on lipareessa myös harmillisen vähän. Kiinnostavasta lähtökohdasta on kuitenkin hyvä jatkaa, ja toivottavasti samaa saadaan vielä lisää ja vielä parempana.