Hulluja nuo poliitikot!

Sosiaalipoliittinen pseudotutkimus gallialaiskylästä. Mitä jos Asterix -albumit olisivat dokumentaarisia muistiinpanoja? Mitä ne kertovat kyläyhteisön poliittisesta arkipäivästä ja toiminnasta?

Keijo Karjalainen : Politiikkaa Asterixin maailmassa,
Ajatus- kirjat, Gummerus 2005.

Kirjojen avulla pääsemme vierailemaan kokonaan muissa todellisuuksissa, muistuttaa diplomaatiksi opiskeleva Keijo Karjalainen teoksensa esipuheessa. Saksalaisten donaldistien tapaan hän tarkastelee sarjakuvan maailmaa todellisena tapahtumaympäristönä, ja tehtyjä sarjakuvia dokumentaarisina raportteina tuosta toisesta todellisuudesta.

Tämän tarkastelukulman mukaisesti kylän henkilöt ja tapahtumat ovat oikeita ja niitä voi tulkita ja lähestyä nykyaikaisen yhteiskuntapoliittisen tutkimuskehyksen avulla.

Niinpä Karjalainen Asterix-albumien pohjalta tarkastelee kylän politiikan erityispiirteitä, ulkopolitiikkaa ja vallankäyttäjiä. Aladobix on sotilaallisella menneisyydelllään ja tarmollaan ansainnut päällikön aseman kylässä. Kirjojen tapahtumia tutkiskellen Karjalainen selvittää keitä ovat todelliset johtajat ja mikä on heidän todellinen arvovalta-asemansa. Esimerkiksi bardi Trubadurixille hän on löytänyt arvaamattoman tärkeän aseman kylän valtapiirissä.

Ulkopolitiikkaan liittyy kylän puolueettomuus ja riippumattomuus EU:n aseman saavassa Rooman valtakunnassa. Asterix, Obelix ja kumppanit käyvät välillä myös antamassa sotilaallista apua muillekin kansoille Rooman vastaisissa nahinoissa, niin Britanniassa, Hispaniassa, Egyptissä kuin Korsikallakin.

Suvereeni pikkukylä on muiden pienten puolella isoa imperiumia vastaan, mutta tunnustaa vastuunsa, eikä puutu suurvaltapolitiikkaan kuin pyydettäessä. Superaseensa, taikajuoman avullahan Asterixin kylä valloittaisi koko tunnetun maailman ja alistaisi Rooman jalkoihinsa. Kylä käyttää asettaan kuitenkin vain puolustamiseen.

Kirja käyttää poliittista jargonia, terminologiaa ja tutkimusmetodeja, mutta on selvästi hyväntahtoista parodiaa politiikantutkimuksesta. Vakavalla naamalla, mutta kieli poskessa Karjalainen laatii aineistonsa pohjalta gallialaiselle kylälle perustuslain, joka muun muassa määrittelee mahdollisimman tarkkaan kylän poliittisen järjestelmän ja taikajuoman käytölle eettiset perusteet. Samoin käydään läpi talous-, uskonto- ja ulkopolitiikka.

Onneksi Karjalainen ei yritä liian syvällisesti rinnastaa nykytodellisuutta ja fiktiivistä historiaa. Tosin samalla hän menettää kaikki Goscinnyn tekoaikanaan sarjaan ripottelemat anakronistiset viittaukset todelliseen reaalimaailman politiikkaan.

Samoin käsittelemättä jäävät mielenkiintoiset kytkökset Rooman vallan aikaiseen todelliseen historiaan ja politiikkaan. Nämäkin käsittelykulmat olisivat varmasti hyvin mahtuneet mukaan, sillä Karjalaisen kirja olisi kaivannut nykymuotoisena runsaasti tiivistämistä, tekstissä on sen verran toistoa ja terminologista pyörittelyä.

Viihteellinen, kepeä ja nopealukuinen teos, joka osoittaa mitä kaikkea pienestä vaatimattomasta sarjakuvasta voi löytää. Sopii Asterixista ja/tai politiikasta kiinnostuneille.