Sarjakuvaneuvokset 2006

Juha Aarnisalo

Sarjakuviin erikoistunutKulku-Katin Poika on laadukas alan erikoisliike, joka palvelee sekäkovan luokan keräilijöitä että sarjakuvaharrastuksensa alussa olevia.Juha Aarnisalo on jatkanut ansiokkaasti isänsä, Raimo Aarnisalon työtä- ja saakin nyt neuvoksen kunnian toisessa polvessa.

Sarjakuva-antikvariaattiKulku-Katin pojan valikoima on mahdollisimman kattava: tarjolla on sekäuutta että vanhaa sarjakuvaa, myös kotimaisia pienkustanteita, joillejokainen myyntipaikka on kullan arvoinen. Asiakkaat saavat luotettavaa,rehellistä ja ystävällistä palvelua. Juha Aarnisalon avustuksella onmyös saatu tongittua esiin ja uuteen elämään monia historian hämäriinvaipuneita sarjakuvajulkaisuja.

Asko Alanen

EgmontKustannuksen kustannustoimittaja Asko Alanen on populaarikulttuurintuntija vailla vertaa. Hänen päänsisäisissä tiedostoissaan ovat niinpiirretyt kuin elävätkin kuvat, sekä musiikki ja kirjallisuus, hyvässäjärjestyksessä.

Suomalaisten Korkeajännitystentoimittaminen on mainio oivallus, joka valottaa Suomen raskasta javarjoista historiaa elävästi. Alasen toimituskaudella yhä uusiayleisöjä saanut Tex Willer on jo instituutio. Suomen MAD sekä MADinerikoisjulkaisut ovat ilahduttavasti tarjonneet sivutilaa myössuomalaisille tekijöille.

Alanen on käyttösarjakuvantoimittamisen taituri. Hän osaa löytää juuri ne raaka-aineet, joitasuomalainen sarjakuvanälkä kulloinkin vaatii.

Toni Jerrman

Tähtivaeltaja-lehdenpäätoimittaja, kriitikko ja tietokirjailija Toni Jerrman onsarjakuvafani, jolla on erinomainen maku ja halu kertoa siitä muillekin- meidän onneksemme. Jerrmanin uraa toimittajana leimaa intomielisyys.Sarjakuvia käsittelevät artikkelinsa ja kritiikkinsä hän kirjoittaayhtäältä agitaattorin tunteen palolla, toisaalta vankallaammattitaidolla.

Sarjakuva on ollut näkyvästi esilläTähtivaeltajassa koko sen liki 25-vuotisen historian aikana. Jerrman onsäännöllisesti nostanut lehden palstoilla esiin tuntemattomia muttakiinnostavia sarjakuvia, Suomesta ja ulkomailta. Tähtivaeltajassajulkaistiin esimerkiksi artikkeli japanilaisesta sarjakuvasta elimangasta ennen kuin sitä nykyisin kuluttava sukupolvi oli edessyntynyt. Lehdessä on myös julkaistu runsaasti suomalaista sarjakuvaaja sarjakuvapiirtäjien kuvituksia.

Eeva Lepistö

HelsinginSanomien sarjakuvatoimittaja Eeva Lepistö on Suomen luetuin mutta myöstuntemattomin kääntäjä. Jo 42 vuoden ajan Lepistö on pitänyt huoltamaamme luetuimman lehden sarjakuvasivun tasaisesta laadusta sekä ollutjuurruttamassa useita suosittuja sarjoja Suomeen.

Erityisenäansiona on pidettävä korkeatasoisen kotimaisen sarjakuvan säännöllistäjulkaisemista HS:ssa. Yksittäisinä huippuina Lepistön kaudeltaponnahtavat esiin muun muassa Pauli Kallion ja Christer NuutisenKramppeja ja nyrjähdyksiä, ”Timppa” Mäkelän Kalliokadun blues ja Minunelämäni sekä ”Juba” Tuomolan Viivi & Wagner.

Vappu Orlov

Tammenkustannustoimittaja Vappu Orlov aloitti työn sarjakuvien parissa1980-luvun alkupuolella. Ulkomaista sarjakuvaa suomennettiin tuolloinkitsaasti, ja aivan yhtä nihkeästi suhtauduttiin myös kotimaiseenalbumituotantoon.

Kahdenkymmenen vuoden donquijotemaisensarjakuvaurakkansa jälkeen Orlov jää historiankirjoihin erityisestiEnki Bilalin (alkaen Jumalattomasta näytelmästä, 1985) ja HuntEmersonin (alkaen Lady Chatterleyn rakastajasta, 1989) sekä Sempénsarjakuvien kustannustoimittajana. Lisäksi Orlov on ollut valikoimassaTammen kustannusohjelmaan useita eteviä kotimaisia tekijöitä – HeikkiPaakkasesta Sami Toivoseen & Timo Varpioon, Jii Roikosesta VilleTietäväiseen.

Aikaisemmat neuvokset:

2001
Jukka Heiskanen
Timo Mononen
Harto Pasonen
Harri Römpötti
Erkki Salonen

1996
Harto Hänninen
Petri Kemppinen
Ari Koskinen
Leif Packalen
Markku Paretskoi

1991
Heikki Jokinen
Pauli Kallio
Pekka A. Manninen
Kari Poutasuo
Juhani Tolvanen

1986
Markku Jalava
Stina Kullberg
Rauli Nordberg
Heikki Porkola
Kalervo Pulkkinen
http://www.nordicomics.net/Nordicomics/Media/PDF/Articles/paak53.pdf

1981
Ilpo Hakasalo
Osmo Jokinen
Heikki Kaukoranta
Soile Kaukoranta
Jukka Kemppinen
Markku Kivekäs
Arto Kytöhonka
Timo Reenpää
Jukka Rislakki
Veikko Savolainen
http://www.nordicomics.net/Nordicomics/Media/PDF/Articles/neuvoks32.pdf