Seurana virkaintoinen omatunto

Hannele Richert: Suurta filosofiaa, sarjakuvia syöverin reunalta

Omakustanne 2005

Niittiselkä, A5, mv

20 s.

 

HanneleRichertin ensimmäisessä omakustanteessa liikutaan mielen pimeilläalueilla; siellä, missä oma itse on jokaisen pahin vihollinen jajatkuva häpeä, painava omatunto sekä alati paisuva itseinhon tunne ovatjokapäiväisiä vieraita. Onneksi itseironiakin pistäytyy kylässä sillointällöin.

20-sivuinen vihko koostuu sivun tai kahden pituisista pohdinnoista,joissa päähenkilötyttö vajoaa omien ja muiden (kuviteltujen)vaatimusten, pyyntöjen ja toiveiden syövereihin. Sovittelu omien jamuiden tarpeiden, sekä omien voimavarojen kesken ei ole helppoa. Jateet niin tai näin, väsymätön omatunto on aina äänessä.

Richertin piirrosjälki on miellyttävän selkeää ja siistiä. Kuvatpysyvät tasalaatuisina

kautta koko vihon. Tummat tunnelmaton kuvattu hyvinkin ahdistavasti ja staattisesti, ja vastapainoksivihon (harvat) onnellisemmat kertomukset taas ovat kepeän eläväisiä.Myös tekstaus on useimmiten linjassa kuvien tarkkuuden kanssa.

Lyhyitä tarinoita on toki helppo ja nopea lukea, mutta toisaalta ne onjuuri myös helppo lukea – ja ohittaa – nopeasti. Richertin mietiskelyjäja viivatyöskentelyä olisikin kenties mukava nähdä hieman pidemmissäkinyhtäjaksoisissa kokonaisuuksissa.

Tilaa lehti tekijältä.

6 vastausta artikkeliin “Seurana virkaintoinen omatunto”

 1. Tuon kuvituksen tekstiä ei näe näillä 600 euron laseilla. Ehkä tuplasti isompana? Juu, tietty klikkasin.

  Kaunis kuva sinänsä.

 2. ennen pitkää eteen sattuu jotain mihin tarttua
  Ja vaikka sattuisi putoamaan,
  ennen pitkää jalkojen alle
  osuisi kiinteää maata

 3. Siis toi on vaan yks ruutu, ei siitä kannata yrittääkään mitään ymmärtää noin yksittäisenä

 4. Pidin tästä lehdykästä. Harvinaisen paljon samaistuttavaa asiaa 20 sivussa. En itse kokenut tarinoita kovin ahdistaviksi, ennemminkin kannustaviksi.

 5. Näin näitä Araliksen näyttelyssä ja jotain aiempia NettiNartussa. Vaikeasta aiheesta viisasta ja, kröh, uutta sanottavaa. Suosittelen.

Kommentit on suljettu.