Aaron Blabey: Hurja jengi

Australialaisen Aaron Blabeyn Hurja jengi aloittaa toiminnantäyteisen, lapsille suunnatun kirjasarjan, jossa hurjan näköiset eläinhahmot rymistelevät eteenpäin, tekevät hyviä tekoja ja laukovat vitsejä. DreamWorks aikoo julkaista ensi vuonna sarjan pohjalta tehdyn animaatioelokuvan.

Hurjan jengin pääosissa on neljä eläintä, jotka yleensä mielletään vaarallisiksi: herra Susi, herra Hai, herra Käärme ja herra Piraija. Tätä ihmisten vaatteisiin puettua porukkaa johtaa hyvää tuulta ja tarmoa pursuava herra Susi, joka on päättänyt osoittaa maailmalle, kuinka väärin jengiläisten luonne on ymmärrätty. Heistä kun löytyy myös hyvispuoli, ja yhteen hiileen puhaltamalla voidaan ryhtyä pelastamaan kissaa puusta tai vapauttamaan rankkurin viemiä koiria.

Vauhdikasta johdattelua sarjakuvan maailmaan

Kirjassa sarjakuvamainen kerronta yhdistyy lasten kuvakirjoista tuttuun tyyliin, jossa kokosivun tai aukeaman mittaiseen kuvaan on liitetty lyhyt tekstiosio. Hurjan jengin sarjakuvaruudut ovat aina sivun levyisiä, ja yhdellä sivulla on 1-3 ruutua. Kustantajan ikäsuositus kirjalle on 7+, ja aivan nuorimmille, kenties juuri lukemaan oppineille Hurja jengi toiminee johdatteluna kohti isompien lasten kirjoja. Sarjakuvien maailmaan tutustumista helpottaa se, että useampia ruutuja sisältäviä sivuja voi lukea aina ylhäältä alaspäin, kun ruudut ovat kokosivun levyisiä. Pehmytkantisen kirjan koko on lasten käteen sopiva 150 X 190 mm, ja siinä sivun levyinen ruutukoko vaikuttaa aivan luontevalta.

Hurja jengi on kantta lukuunottamatta mustavalkoinen, ja sen piirrostyyli on aika yksinkertainen. Jengiläisten hahmot ovat kuvissa pääosissa, eikä taustakuvitukseen ole panostettu. Eläimet on puettu länsimaisiin pukuihin, ja se vähä, mitä miljööstä kuvissa vilahtaa, on niin yleismaailmallista, että lukija voi helposti sijoittaa jengin seikkailut omaan lähiympäristöönsä. Tekijän australialainen tausta ei siis näy kirjassa muutoin kuin ehkä eläinten lajivalinnassa.

Erilaisilla fonteilla tuodaan elävyyttä sivuille, ja tärkeitä sanoja korostetaan tekstin kokoa suurentamalla. Tekstiosuuksia ei kuitenkaan ole tekstattu käsin, ja tämä yhdessä taustakuvituksen ja värien puuttumisen kanssa tekee Hurjasta jengistä vähän tylsän ja persoonattoman oloisen. Tapahtumat kiitävät silti vauhdilla eteenpäin, ja olennaisinta kirjassa vaikuttaa olevan mulkosilmäisten eläinhahmojen säntäily sinne tänne herra Suden johdolla. Mukaan mahtuu myös muutama rauhallisempi ruutu, ja erityisesti herra Käärmeellä on nasevia välihuomautuksia herra Suden huimista ideoista:

Hurmiohenkistä kohellusta

Aikuislukijan näkökulmasta Hurja jengiä leimaa herra Suden lietsoma hurmiohenkinen yhdessä tekemisen meininki, jonka voimalla pusketaan läpi harmaan kiven, jos niin on päätetty. Eikä haittaa, vaikka muutama tiimiläinen epäilee ideoiden loistokkuutta – liekeissä ollaan ja hommat hoidetaan. Asenne saattaa olla monelle aikuiselle työelämästä tuttu, joten Hurja jengi on ajassa kiinni.

Mitään suuria oivalluksia Hurja jengi ei tarjoa, niin mutkat suoriksi -tyylillä se etenee. Eläinhahmojen olemuksen ja elintapojen kustannuksella pilailu toimii silti ihan mukavasti. Eläinten ominaispiirteiden korostamisen kautta Hurjaan jengiin olisi voitu tuoda enemmän tietosisältöä hillittömän kohelluksen rinnalle, mutta varsinainen kohderyhmä taitaa arvostaa valittua linjaa, sillä sarjassa ilmestyi tänä vuonna jo 11. osa. Suomeksi saadaan ensi vuoden alkupuolella kolmas Hurja jengi -kirja.

Alkuperäisteoksen kustantaja on tehnyt Hurjasta jengistä esittelyvideon, jossa kirjan sarjakuvamaista luonnetta ei millään tavoin tuoda esille. Sen sijaan tapahtumien vauhdikkuudesta ei jää epäselvyyttä:

Hurja jengi
Aaron Blabey
Suomennos Annukka Kolahmainen
Into 2020
Pehmeäkantinen, mv, 140 sivua, koko 150 X 190 mm
Kustantajan ikäsuositus: 7+
ISBN 978-952-351-250-4


Keskustele Hurjasta jengistä Kvaakissa.