Minna Sundberg – Stand Still. Stay Silent

Stand Still. Stay Silent on kotimaisen sarjakuvan perusteos. Minna Sundbergin suurtyö on juuri nyt täydellinen sarja lukumaratoniin tarjoten elämyksiä, mitä ihmiset koronasyksyn keskellä eniten kaipaavat.

Sivuilla uuden lukijan eteen avautuu vaikuttava kokonaisuus. Vahva tekniikka ja sivuilla näkyvä valtava työmäärä vaativat täyden huomion. Tarinaan uppoutuu kuvituksen tarkastelun ja runsaan dialogin viedessä mukanaan.

Tänään todellisuus on lisännyt sarjan alkuun mustaa huumoria Sundbergin huomioidessa, kuinka kansallisvaltiot ja yksilöt suhtautuvat pandemiaan. Hyväntuulisuus maailmanlopun tunnelmissa antaa sarjalle kotoisan sävyn. Sitten huumori kuolee. Siirtymä tästä hetkestä sarjan kuvaamaan aikaan on taidokas; maailma nykymuodossaan nukkuu pois.

Jokilaivat katoavat horisonttiin

Vasta luetut 50 sivua ovat johdanto tulevaan. Ihmiskunta ei päihittänyt pandemiaa, eikä se osaltaan hävittänyt ihmistä. Tauti kuitenkin käänsi kellot aikaan, jolloin kartoissa oli laajoja tuntemattomia alueita. Tuntemattoman täyttivät muinaisuskot ja pelottavat tarinat.

Tunnettu maailma koostuu enää Pohjoismaista. Taudin runtelusta huolimatta elämä Suomessa naapurivaltioineen on sinnitellyt jossain määrin järjestäytyneenä lähes vuosisadan. Maailma on astumassa jälleen löytöretkien ja uudisraivaamisen kaudelle.

Tiede ja kirkko ovat pettäneet kansakunnat. Ihmiset ovat kääntyneet pohjoisten pakanauskojensa puoleen hakien turvaa kerran jo hylkäämistään jumalista. Vellamo suojaa vesillä liikkujaa. Lapset nimetään vanhakantaisesti. Runonlausunta torjuu pahan.

Tarut ja uskomukset, peikot ja jättiläiset, ovat ottaneet maailmassa vallan. Sundberg johdattelee lukijan epäilemään etäisesti kuvattujen kauhujen olevan vailla pohjaa, pelkkää mielikuvitusta. Mutta kauhu on totta, tarujen painajaiset hampaista ja kynsistä muodostuva uhka. Hirvittävien näkyjen myötä lukija pian huomaa myös toden ja unen rajan olevan häilyvä.

Reynir herää viikinkiveneessä

Sundberg annostelee yksityiskohtia selittämättä koskaan liioin määrin luomaansa maailmaa. Tämä säilyttää lukijan jatkuvan uteliaisuuden sitä kohtaan. Graafinen suunnittelu saa tutkimaan huolella myös taustoittavat tekstisivut, vaikka kuuluisikin kiireiseen lukijatyyppiin joka tapaa loikata niiden ylitse.

Kotimaisuus, sekä Sundbergin rauhaisa ote kerrontaan, tuntuu jännittävän vieraalta jopa suomalaisittain katsoen. Ulkoa nähtynä sen täytyy olla perinjuurin eksoottinen. Aitous, Sundbergin tärkein oivallus, vetää puoleensa yli kulttuurirajojen. Siitä muodostuu myös sarjan kestävin vahvuus.

Sarja on visuaalisesti henkeäsalpaava, mikä yhdistettynä sen kulttuurisiin juuriin tekee sarjasta elämyksellisen. Tästä syystä muutoin kuluneen post-apokalyptisen genren edustaja vaikuttaa tuoreelta. Genren ystäville sarja kyllä tarjoaa kuolevan maailman toivottomuudesta kertovia näkyjä. Kuitenkin Sundberg säilyttää otteensa raikkaana, peräti kevyenä. Hän rohkenee antaa hilpeydelle tilaa siellä, missä muut kylväisivät pelkkää toivottomuutta. Tekijä itse nimittää tarinakokonaisuuksiaan seikkailuiksi.

Tuuri ajaa, Sigrun katsoo ulos

Tutkimusmatka, joka yhdistää eri kansallisuuksia edustavat sarjan henkilöt, on ylevä vain paperilla. Tieteen sijasta keskeisin motiivi uhmata kohtaloa on ahneus. Hullunkurisuuteen asti osan seurueesta ei kuuluisi olla matkalla lainkaan.

Vastoinkäymisissä on arkista makua Sundbergin tarinan kaartaessa syvemmälle tuntemattomaan. Kauhuista tuurilla lävitse kompasteleva ryhmä saa lukijan epäuskoisena miettimään, etteivät tarinan henkilöt voi loputtomiin selvitä huolettomalla asenteellaan. Eivät he selviäkään. Hitaasti seikkailu muuttuu kuristavaksi selviytymistarinaksi. Käännökset tukaliin tilanteisiin tuntuvat merkityksellisemmiltä, vieläkin kamalammilta, lukijan ehdittyä kiintyä tarinan hahmoihin.

Ryhmäkuva sarjan henkilöistä

Tässä arvioitu ensimmäinen seikkailu on miltei tuhatsivuinen. Toinen seikkailu on, kahdessa vuodessa, edennyt hyvän mittaa lähestyen jo neljättäsataa sivua. Sarjan suosio on kasvussa kolmannen kirjan joukkorahoituksen päättyessä jälleen entistä suurempaan menestykseen syyskuussa. Kolmas kirja saattaa tässä kuvatun tarinan vasta puolimatkaan.

Stand Still. Stay Silent on englanninkielinen, ja sitä voi seurata osoitteessa: sssscomic.com


Kuvat © Minna Sundberg

Keskustele Stand Still. Stay Silent -sarjasta Kvaakissa.

Sarja palkittiin merkittävällä Silver Ruben -tunnustuksella 2015 (lue Kvaak-uutinen).