Kaltion Muhammed-sarjakuvasta potkut päätoimittajalle

Oulussa ilmestyvä kulttuurilehti Kaltio suututti sponsorinsa julkaisemalla uusimmassa numerossaan Ville Rannan piirtämän sarjakuvan, jossa esiintyy profeetta Muhammed.

Sarjakuvan ilmestyttyä Kaltion verkkosivuille ainakin Sampo-pankki ja vakuutusyhtiö Tapiola ovat jo ilmoittaneet lopettavansa ilmoittamisen Kaltiossa. Tilanne johti lopulta päätoimittajan saamiin potkuihin perjantaina 24.2.

Sampo-pankin mukaan päätöstä ei tehty paikallistasolla Oulussa vaan konsernin johdon toimesta. Samaten Tapiola-yhtiön Pohjois-Suomen alueosasto oli saanut pääkonttorista käskyn vetää ilmoitukset Kaltiosta.

Kulttuurilehti Kaltion verkkosivuilla julkaistu sarjakuva profeetta Muhammedista johti 24.2. lehden päätoimittajan Jussi Vilkunan erottamiseen. Lehden verkkosivut on suljettu siksi aikaa, kun sarjakuva ja kaikki siihen liittyvä aineisto on poistettu verkosta.

Jussi Vilkuna korostaa, ettei Ville Rannan piirtämä sarjakuva ollut Muhammedia eikä islaminuskoisia loukkaava. ”Katsoimme, että on mahdollista yhdistää tinkimätön suhtautuminen sananvapauteen ja journalistin ohjeissa mainittu uskonnollisten vakaumusten kunnioittaminen.”

Jussi Vilkuna katsoo, että päätöksellään Kaltio-lehden hallitus osoittaa, ettei se ole oivaltanut kulttuurilehden tehtävää. ”Kulttuurilehden tehtävä on herättää keskustelua tärkeistä asioista. Mahtavaa sanavapauden tulkintaa”, hän kommentoi ironisesti potkujaan.

Sarjakuvassa naamion taakse kätketty Muhammed ja sarjakuvapiirtäjä keskustelevat. ”Ei sillä ole mitään arvoa, että ei-muslimi noudattaa Koraanin määräyksiä koska pelkää”, piirtäjä selittää profeetalle.

Sarjakuvan piirtänyt Ville Ranta pitää Kaltion hallituksen päätöstä Vilkunan lähtöpasseista ja sarjakuvan poistamisesta ”typeränä”.

Kaltio on 1945 perustettu kulttuurilehti, jonka levikki on noin 1 100 kappaletta.

Pian Muhammed-jupakan jälkeen Oulun opetusviraston työryhmä peruutti Ville Rannalta tilaamansa kuvituksen, joka oli tarkoitettu koululaisille suunnattuun kirjaan J.V. Snellmanin elämästä. Nyt Ranta saattaa saada takaisin työnsä. Oulun opetustoimenjohtaja Pekka Pasanen ja Ranta neuvottelevat piirtäjän paluusta ensi viikon aikana. Oulun kaupunki, opetusvirasto tai Snellman-toimikunta ei erottanut Rantaa, vaan Snellman-kirjasta työstävä epävirallinen tiimi.

Lähteet ja lisää:
Kaltion Muhammed-sarjakuva karkoitti ilmoittajia – Helsingin Sanomat

Parnasso – Päätoimittajan päiväkirja

http://www.kaltio.fi

Keskustelua aiheesta Kvaakissa