Taistelumato ei oikein potki

Ninjataidot hallitsevassa Super Madossa on Teinimutantti-kilppareiden henkeä. Vähän.

Miikka Mattheiszen: Super Mato n:o 1
Omakustanne
m/v A5 -koko 24 sivua

Kevin Eastmanin ja Peter Lairdin luomia Teinimutanttininjakilpikonnia ei ole näemmä unohdettu. Supermato on selkeästi saanut vaikutteita Kilppareista, kannessakin poseeraa madon rinnalla kovasti Mutanttikilpparin näköinen veikkonen.

Nuoret ja aloittelevat piirtäjät lähtevät usein liikkeelle pilamukaelmien tekemisestä, mikä onkin varsin luonteva tapa harjoitella tekemisiään. Parodian tekeminen jo alkuaan parodisesta teoksesta ei ole helppoa. Olkoonkin että maailmanmaineeseen noustuaan Ninjakilpparit unohtivat ison osan satiirisista lähtökohdistaan ja ovat ainakin siltä osin otollinen kohde parodioille.

Super Mato parodioi totta kai muitakin supersankareita ja vastaavia sarjakuvia.Sankarin synty näytetään tietysti. Salaperäinen ”Mestari” kaivaa madon maasta ja jollakin mystisellä keinolla kasvattaa tästä voimakkaan taistelijan. Mato ajautuu koston kierteeseen petoksen kautta jne. kaikki muut kliseet varastosta. Ikävä kyllä Mattheiszenin taidot eivät ole vielä karttuneet kovin vahvoiksi.

Meno on reteetä. Ihmisen kokoinen Mato potkii ja lyö – jep, sillä on raajat!. Super Madon miekka lävistää Leppiksen, ”Kuole!” ”Splats!”, Mato ampuu ja räiskii. Päät irtoilevat ja veri roiskuu. Vauhti on niin kova ettei aina keksi missä mennään ja miksi.

Super Mato on eittämättä nuoren piirtäjänsä ensimmäisiä askeleita sarjakuvien tekemisen ohdakkeisella polulla. Parannettavaa löytyy vielä kaikilta sarjakuvan tekemisen osa-alueilta. Piirrokset ovat melkoisen haparoivia ja tekstauksesta saa nippa nappa selvän. Pienet oikeinkirjoitusvirheet eivät haittaa niinkään paljon. Sarjan nimi taitaa tosiaan olla ”Super Mato”.

Tarinat ovat tosin lyhyitä, mutta sellaisiinkin voisi miettimällä saada vähän paremmin motivoitua toimintaa. Taistelukohtauksiin suinpäin hyppäämistä voisi tietysti pitää parodisena ratkaisuna. Irrationaalinen ja yllättävä väkivalta voi oikein yllätyksellisesti rytmitettynä olla hyvinkin hauskaa. Alinomainen potkiskelu käy pitemmän päälle tylsäksi eikä se vähän kuluttua osaa enää yllättääkään.

Omien sarjakuvalehtien tekeminen on nykyisin helpompaa kuin koskaan ja taitojen karttumiselle on hyödyllistä ja tarpeellista nähdä työnsä tulokset konkretisoituneena käsinkosketeltavaksi lehdeksi. Toivotaan että tulevaisuudessa Mattheiszen saa aikaan lisää ja parempia sarjakuvia. Ensiaskeleensa on jokainen joutunut aikanaan ottamaan. Kakkosnumeroa lupaillaan lehden loppusivuilla.

Niin, tosiaan, niitä mutanttikilppareita ei ole tietenkään unohdettu, onhan uusi elokuva saamassa ensi-iltansa näillä näkymin joskus vuonna 2007.

Keskustelua Supermadosta Kvaakissa samasta linkistä löytyvät lehden tilausohjeet.