Otava Heikkilä – Shattered Spear

Jordanin laaksossa, neoliittisella kaudella, nainen herää keskellä yötä. Varas on jo poistumassa luolasta joutuessaan yllätetyksi. Nainen tavoittaa ja päihittää kamppailussa itseään vahvemman, mutta haavoittuneen tunkeilijan.

Alakynteen jäänyt varas, Pitu, kertoo haavoittuneensa niin ikään joutuessaan varkaiden uhriksi. Epätoivonsa ajamana Pitu päätyi varkaaksi itse.

Nainen, Naihu, kokee myötätuntoa varasta kohtaan tämän tunnustettua tekonsa. Hän hoitaa Pitun haavan ja ottaa tämän matkaansa. Kahden välille kehittyy kiintymys.

Naihu kertoo vaihtoehdot

Naihu ja Pitu ovat tarinan ainoat henkilöhahmot. Kolmannessa roolissa on elämää rytmittävä, aina läsnä oleva aurinko.

Otava Heikkilä kuvaa ansiokkaasti auringon värittämää maisemaa, ja tunnelmoi varsinkin päivänvalolla. Sivuilta saattaa aistia kuumuuden auringon levätessä raskaana taivaan laella. Lukija tietää myös välittömästi, kun päivä ei enää ole kuumimmillaan tai milloin Naihu ja Pitu ovat muutoin poltteelta suojassa.

Kaksikon metsästämät eläimet ovat sivuilla elossa. Sitä ovat ilmeineen ja liikkeineen Naihu ja Pitu itsekin. Kerronta kulkee animaation tapaan, samalla sulavuudella. Sivuilla näkyy vaivattomuus läpi teoksen.

Visuaalinen kerronta saa lukijan eläytymään voimakkaasti tarinaan ja toivomaan päähenkilöille suotuisaa päätöstä. Lukija havaitsee olevansa koko sydämeltään mukana Naihun ja Pitun kertomuksessa. Kuvituksen tavoin tarina kulkee luonnonmukaisella tahdilla aina kouraisevaan päätökseen.

Shattered Spear on englanninkielinen, 50-sivuinen lyhyttarina, ja sen voi ladata PDF-muodossa ilmaiseksi. Tiedosto on julkaistu kertaluonteisen joukkorahoituskampanjan välitavoitteena. Teos ei siten enää kirjana ole saatavilla, mutta tekijää voi muutoin edelleen tukea.


Kuvat © Otava Heikkilä 2019

Keskustele Otava Heikkilän töistä Kvaakissa.