Yuval Noah Harari: Sapiens – Osa 1: Ihmiskunnan synty

Israelilaisen historiantutkija Yuval Noah Hararin Sapiens-tietokirja on ollut kansainvälinen suurmenestys. Nyt sen ensimmäinen osa Kognitiivinen vallankumous on saanut komean sarjakuvasovituksen. Ihmiskunnan synty vie lukijan huimalle aikamatkalle halki vuosituhansien, ja asiantuntevana matkaoppaana toimii itse Harari.

Yuval Noah Harari kertoo Ihmiskunnan synnyn Kiitokset-osiossa, että aloite sarjakuvakirjan tekemiseen tuli David Vandermeulenilta (kirjan sovittaja ja toinen kirjoittaja) ja Daniel Casanavelta (sovittaja ja piirtäjä). Tämä on helppo uskoa, kun lukee Ihmiskunnan syntyä ja katselee sen piirroksia. Hararin alkuperäisteos on selvästi innoittanut sarjakuvan ammattilaisia, ja saanut heidät irrottelemaan ja leikittelemään sarjakuvan keinoin. Ihmiskunnan synty tarjoaa visuaalisesti rikkaan näkemyksen siitä, miten homo sapiens -laji on kehittynyt, ja miksi ja miten juuri sen onnistui valloittaa maapallo.

Harari: Sapiens Ihmiskunnan synty. Etukansi.

Ihmiskunnan synty on jaoteltu neljään osaan, eikä niiden nimeämisessä ole tyydytty kuiviin historiallisiin termeihin vaan kirjasta löytyy mm. Mannertenväliset sarjamurhaajat -luku, jossa päästään seuraamaan vaiherikasta ekosyysteemi vastaan homo sapiens -oikeussalidraamaa. Ihmiskunnan synnyssä lähdetään kuitenkin liikkeelle Itä-Afrikan savenneilta, ensimmäisten ihmislajien syntysijoilta, ja edetään pikku hiljaa kohti nykyaikaa ja homo sapiensin maailmanvaltaa. Koko kirjan ajan lukijaa opastaa sarjakuva-Harari, jonka ystävällinen, opettavainen puhetyyli ei ole liian saarnaava vaan pikemminkin huokuu lempeää ymmärrystä niitä kehityskulkuja kohtaan, jotka ovat johtaneet nykyhetkeen.

Historian kynnys on selvästi haluttu tehdä kirjassa matalaksi, ja tätä korostaa se, että Hararin kaveriksi saapuu kirjan alkusivuilla hänen veljentyttärensä Zoe, utelias ja asioista innostunut pikkutyttö. Yhdessä he suuntaavat professori Saraswatin pakeille hakemaan vastausta esimerkiksi siihen, mikä oikeastaan on laji? Ihmiskunnan synty ei pelkää kysyä yksinkertaisia kysymyksiä, joiden taakse kätkeytyy isoja asioita. Selityksissä nojaudutaan tieteeseen, eikä koeteta peitellä sitä, että monesta asiasta on olemassa erilaisia teorioita, ja varman tiedon sijaan tutkijat esittelevät parhaita käsityksiään siitä, mitä on tapahtunut. Puristaessaan professoreista irti selityksiä Harari pyrkii esittämään vaikeimmatkin seikat niin kansantajuisesti, että maallikko pysyy mukana.

Kirjan varsinainen koukku on silti siinä, että historiasta ja sen tutkimisesta tehdään suuri show, ja tiukka asia kiedotaan niin viihteelliseen ja nykykulttuurin ilmiöitä pursuavaan pakettiin, että sitä seuraa kuin parasta jännitysnäytelmää. Sarjakuva-Harari, Zoe ja professorit lennähtelevät sulavasti sinne tänne historian eri aikakausien välillä, ja maisemat vaihtuvat niin tiuhaan tahtiin, että seuraavan aukeaman tapahtumien ennakointi on mahdotonta. Edessä voi vaikkapa olla oivaltava annos Prehistoric Bill -sarjakuvaa, esihistoriallisilla hirviöillä kuvitettu karttakuva tai kokosivun ruutu, jossa Harari tähyää ihmiskunnan alkuhämärään.

Sarjakuva-Hararin seurana historian lehdillä seikkailee runsas hahmogalleria, josta on tehty erillinen esittelyvideo. Zoen lisäksi kirjan vierailevia tähtiä ovat eri alojen professorit ja muutama erikoisempikin hahmo mahtuu joukkoon. Omaksi suosikikseni nousi tohtori Fiktio, joka toteaa olevansa tarinallisuuden havainnollistamisen asiantuntija. Miten homo sapiens oppi käyttämään kieltä kertoakseen tarinoita ja luodakseen yhteisiä myyttejä, jotka ovat ihmisten yhteistyön perusta? Tohtori Fiktion käsittelyssä populäärikulttuuri yhdistyy (taide)historiaan, ja mukaan vedetään jopa automerkki-Peugeot, jotta saadaan juttuihin hieman konkretiaa.

Hararin alkuperäisessä kirjassa on valtavasti asiaa, ja se on muokattu sarjakuvaksi onnistuneesti, sillä tekstin määrä pysyy kohtuullisena ja kuvitus kertoo oman osansa kirjan sanomasta. On totta kai lukijan mausta kiinni, pitääkö kirjan railakkaasta lähestymistavasta vai ei. Ihmiskunnan synty joka tapauksessa saattaa houkutella historian äärelle aivan uusia lukijoita ja myös nuorempia lukijoita kuin alkuperäinen Sapiens. Jos jollakulla on ollut tunkkainen ja pölyinen mielikuva historiantutkimuksesta, Ihmiskunnan synnyn monipuoliset aukeamat tarjoavat aivan erilaisen elämyksen.

Ihmiskunnan synty on näyttävä, kovakantinen kirja, joka viimeistellyn ulkoasunsa puolesta sopii vaikkapa lahjapakettiin. Sen avulla on hyvä houkutella sarjakuvan ja historian pariin heitä, jotka niitä muutoin vierastavat.

Kirjasta on tehty traileri, josta saa maistiaisia kirjan sisällöstä:

Sapiens. Osa 1, Ihmiskunnan synty
Yuval Noah Harari (alkuteoksen kirjoittaja), David Vandermeulen (sovittaja ja toinen kirjoittaja), Daniel Casanave (sovittaja ja piirtäjä)
Väritys Claire Champion
Suomennos Jaana Iso-Markku
Bazar 2020
Kk, väri, 245 s., koko 205 X 275 mm
Painopaikka Livonia Print, Latvia
ISBN 978-952-279-945-6


Keskustele sarjakuvasta Kvaakissa.