Jaksamisen rajamailla

Kolme omakustannetta viime vuonna julkaissut Pasi Pikkarainen on näemmä erikoistunut sarjakuvissaan ihmismielen hajoamiseen. Niin Niitty, Hajoaminen kuin uusin Luovutuskin kertovat siitä hetkestä, kun ihminen ajautuu hämärän rajamaille – tai jopa kauemmas.

Luovutus kuvaa huostaanottovirkailijan raskasta työtä, jossa lapsiaan

pahoinpitelevät vanhemmat, häiriintyneet lapset ja salaisuuksilla uhkailevat sukulaiset kantavat kukin oman riippakivensä päähenkilön vetämään rekeen. Ja kuten arvata saattaa, taakka käy lopulta virkailijalle liiankin raskaaksi.

Pikkaraisen kerrontatyyli on edellisten albumeiden tapaan toimivan raportoivaa.

Toisinaan Pikkaraisen lauseet tosin venyvät hieman ylipitkiksi, ja lauseen joutuu lukemaan useampaan kertaan ymmärtääkseen sen alkuperäisen tarkoituksen. Selostavat raportinpätkät täydentyvät kuitenkin kattavan kokonaisiksi luonteikkailla puhekuplilla ja hyvin etenevällä kuvakerronnalla.

Kuvituksen pääpaino on jälleen ihmisissä, joiden ilmeet, eleet ja varjostukset pelaavatkin hyvin yhteen. Toisin kuin harmaansävyiset edeltäjänsä, Luovutus on tällä kertaa painettu nelivärisenä, mikä antaa Pikkaraisen kiinnostavalle sivellin- ja maalaustyöskentelylle ansaitsemansa oikeutuksen.

Aiemmin julkaistuihin Niittyyn ja Hajoamiseen verrattuna Luovutus onkin mielestäni kokonaisempi tarina. Pikkaraisen kerronta on tiivistynyt ja kuvitus värien myötä selkiytynyt. Hienoa.

Pasi Pikkarainen: Luovutus

Omakustanne 2005

Niittiselkä, A5, 25 s, nelivärinen

ISBN 952-91-9623-7

6 e (sis. postikulut)

Tilaa albumi osoitteesta: pasipikkarainen(at)netti.fi

Tekijän aiempien teosten arviot.