Sarjakuvaa Helsingin Kirjamessuilla: Liv Strömquistin videoterveiset

Helsingin Kirjamessut pidetään tänä vuonna verkkomessuina, ja ohjelmatarjontaan sisältyy ripaus sarjakuvaa. Tässä jutussa on lyhyet messufiilistelyt Liv Strömquistin videoterveisistä messujen avauspäivänä torstaina 22.10.2020. Messulipun ostaneilla on mahdollisuus katsella ohjelmatallenteita verkossa 8.11.2020 asti.

Messuohjelmaan oli merkitty torstaille Liv Strömquistin yhteishaastattelu toisen ruotsalaisen sarjakuvatähden Mo Romanovan kanssa. Haastattelu kuitenkin peruuntui, eikä syitä tähän kerrottu. Ohjelmapaikalla näytettiin sen sijaan Strömquistin videoterveiset, ja noin viidentoista minuutin mittaisella klipillä hän kertoili englanniksi uusimmasta sarjakuvastaan Den rödaste rosen slår ut, joka ilmestyy myöhemmin tänä vuonna suomeksi nimellä Punaisin ruusu puhkeaa kukkaan (Sammakko 2020).

Perinteisiin lavalla tapahtuviin messuhaastatteluihin verrattuna Strömquistin (kenties kotonaan) kuvaama video pienine kameran heilumiseen vaikutti mukavan välittömältä jutustelulta. Haastattelijan kysymyksiä en jäänyt kaipaamaan, sillä luontevasti esiintyneellä Strömquistillä riitti asiaa rakkautta käsittelevästä kirjastaan. Aihe on hänelle entuudestaan tuttu, sillä kymmenen vuotta sitten hän käsitteli samaa tunnetta kirjassaan Prins Charles känsla (suom. Prinssi Charlesin tunne, Sammakko 2017). Nyt Strömquist kertoi paneutuneensa rakkauteen ja erityisesti sen puutteeseen syvällisemmin, eri näkökulmasta käsin. Siinä missä Prinssi Charlesin tunne keskittyi romanttisen rakkauden käsitteeseen historian eri aikoina, uudessa kirjassa pohditaan esimerkiksi sitä, miten kontrollinhaluinen nykyihminen suhtautuu siihen, ettei rakkautta ja sen vaikutuksia voikaan hallita.

Strömquist näytti videossaan joitakin sivuja kirjansa ruotsinkielisestä painoksesta, ja niiden perusteella odotettavissa on piirrosjäljeltään tutunoloista materiaalia. Tämä ei kuitenkin yhtään vähentänyt omaa kiinnostani kirjaa kohtaan, sen verran inspiroitunut Strömquist aiheestaan vaikutti olevan. Uusien lukijoiden näkökulmasta kirjan sivut saattoivat silti vilahtaa liian nopeasti ohi silmien, mutta toivottavasti uteliaisuus Strömquistin kirjoja kohtaan sentään heräsi.

Kaiken kaikkiaan lyhyt videoklippi toimi hyvänä johdatteluna pian ilmestyvään kirjaan paljastamatta siitä kuitenkaan liikaa, ja kirjailijastakin sai ehkä hieman erilaisen kuvan kuin lavaesiintymisen kautta. Ohjelman peruutumisen aiheuttama pettymys lievittyi siis videota katsellessa. Itse asiassa tuumailin videon nähtyäni, että tämmöiset lyhyet, vapaamuotoiset kirjaesittelyt voisivat olla jatkossa kiva lisä messujen ohjelmaan, erityisesti jos halutaan tarjota etäohjelmaa heille, jotka eivät paikan päälle pääse.

Arvostelu Strömquistin uutuuskirjasta Punaisin ruusu puhkeaa kukkaan ilmestyy Kvaakissa, kun kirja on julkaistu. Lue arvostelu Strömquistin viime vuonna ilmestyneestä Einsteinin vaimosta.