Tiikerin piirtäjä Bud Blake kuoli

Bud Blake, Tiikeri-strippisarjan piirtäjä kuoli tapaninpäivänä 87-vuotiaana.

Vuonna 1918 syntynyt Blake aloitti uransa mainostoimistossa ja hän kohosi alalla johtotehtäviin asti. 50-luvun puolivälissä hän kuitenkin päätti vaihtaa ammattia ja ruveta pilapiirtäjäksi. Hän teki freelancer-pilapiirroksia eri lehdille ja sai syndikaatti-levitykseen yksiruutuisen piirrossarjan “Ever Happen to You?” Blake halusi kuitenkin piirtää strippisarjaa. Niinpä vuonna 1965 alkunsa sai Tiikeri (Tiger), lasten maailmasta kertova vitsisarja.

Tiikeri pyöri monien muiden strippisarjojen tapaan varsin köykäisten irtovitsien ympärillä, mutta sen teki merkittäväksi Bud Blaken taidokas piirrostyö. Hänen lennokas viivankäyttönsä yhtä aikaa sekä irtonaista ja modernia, että myös huolellisesti viimeisteltyä. Piirtäjien keskuudessa Blaken ansiot tunnustettiin erityisesti kuvien taidokkaissa sommitteluissa ja tasaisten mustien pintojen osuvissa sijoitteluissa.

Tiikerin kuvakerronta oli elävämpää kuin monissa muissa vitsisarjoissa. Etenkin sen sunnuntai-sarjoissa kuvakulmat vaihtelivat ruudusta toiseen ja tunnelmaa luotiin myös lukuisilla taustan yksityiskohdilla, sen sijaan, että olisi minimalistisesti keskitytty vain kaikkein keskeisimpiin tapahtumiin.

Blake oli parhaimmillaan piirtäessään lasten touhuja ympäröivää sotkua: huoneessa sikin sokin lojuvia leluja ja vaatteita, leikkiympäristön tavarapaljoutta. Piirtäjä selvästi herkutteli piirtäessään näitä kaoottisia yksityiskohtia ja se ilo välittyi myös kuvien katsojalle.

Bud Blake piirsi sarjaansa yksin ilman assistentteja. Se on helppo uskoa, sillä esim. sarjaa Helsingin Sanomista lukeneille viime vuosina tekijän ikääntyminen on ollut jopa kiusallisen selvästi näkyvissä.

Blake lopetti sarjansa tekemisen keväällä 2004, mutta se pyörii lehdissä edelleenkin uusintoina. Jostain syystä uusittavaksi on kuitenkin valittu aivan viimeisten vuosien heikosti piirrettyjä jaksoja. (Kenties siksi, etteivät lukijat ainakaan piirrostyylin muutoksesta huomaisi niitä uusinnoiksi?)

Tiikeri levisi enimmillään n. 400 lehteen. Viime vuosina julkaisevia lehtiä on yhä ollut jäljellä noin sata.

9 vastausta artikkeliin “Tiikerin piirtäjä Bud Blake kuoli”

 1. Jostain luin, että Tiikeri oli tilaustyö:

  Haluttiin saada vanhan ajan lapsisarjakuva, jossa lapset ovat lapsia.

  Tuolloin valtavan suositut Tenavat ja Miss Peach eivät sellaisia olleet, vaan lapset olivat pikkuaikuisia.

 2. Tuossa sanotaan, että Blake lopetti sarjan teon 2004, kuitenkin Hesarin sarjoissa vuosiluku on 2005 syyskuulta?

 3. Joko Blakella on ollut varastossa enemmänkin strippejä tai sitten syndikaatti on tarroittanut vanhoja uudelleen. Näinhän on tehty esim. Tenavien kohdalla.

 4. Melko tuoreessa Hogans Alleyssa (#13 – ilm. joskus kesällä 2005) on Bud Blaken haastattelu, jossa kerrotaan hänen “siirtyneen hiljattain eläkkeelle” ja piirtäjäksi tulleen Eric Reavesin (ex-Karvinen haamu) ja kirjoittajaksi John Woodin. Strippivarastoa lie jonkun verran. Jutun ohessa on Budin viimeinen sunnuntaisarja jossa Tiger voittaa Punkin-headin kaikki tavarat korttipelissä. http://www.hoganmag.com

 5. Onko Tiikeriä julkaistu sarjakuvakirjana, ja jos, niin mistä voisin hankkia niitä ? Petri, Tiikerin ystävä jo 40v ajan.

 6. Tiedän että Charlton -kustantamo julkaisi aivan 1970-luvun alussa Tiikeriä sarjakuvalehtenä USA:ssa. En tiedä onko mitään kirjakokoelmia. Suomeksi tuskin kuitenkaan.

 7. Minä olen keraäiilyt parhaita, varsinkin musiikkiin liittyviä tiikeri sarjakuvia jo monta vuotta. Todellakaan ei taida olla suomeksi julkaistua Tiikeri sarjakuvakirjaa. Heti kun ilmestyy, niin ostan.

 8. Olinkin ihmetellyt, miksei Tiikeriä ole näkynyt enää Helsingin Sanomien sivuilla. Nyt sekin selvisi hieman ikävällä tavalla. Rauha Budin muistolle.

Kommentit on suljettu.