Upseeri muttei herrasmies

Blueberryn molemmista spin-off-sarjoista on julkaistu uudet albumit. Blueberryn nuoruus –sarjan uusin numero on numero 10. Mutta mitä ihmettä, kesällä ilmestynyt Kauhua Kansasissa oli numero 5, mihin osat 6-9 ovat jääneet?

Vastaus kuuluu että osat 6-9 ovat yhtenäinen kokonaisuus, ja niitä ei julkaista nyt, koska vanha kustantaja Semic julkaisi osat 6-8 tuoreeltaan suomeksi vuosina 1991-93. Viimeinen osa jäi tulematta. Sitä ei julkaista nyt, koska nykyinen kustantaja aikoo julkaista kaikki neljä myöhemmin. Ensin julkaistaan niiden jälkeinen kokonaisuus, jonka ensimmäinen osa on tämä numero 10.

Sota vaati yli 600 000 ihmisen hengen
Sota vaati yli 600 000 ihmisen hengen

Blueberryn nuoruus-sarja sijoittuu tapahtumiltaan ennen kaikkia pääsarjan tapahtumia. Sarja alkoi jo vuonna 1968 (pääsarja jo 1963), se piti taukoa vain 15 vuotta ennen kuin sarja jatkui neljännestä albumista. Suomalaisissa albumeissa ei tätä katkoa ollut.

Kirjoittajana jatkaa Semicin albumeista tuttu François Corteggiani. Colin Wilsonin jälkeen piirtäjäksi on astunut uusi nimi, Michel Blanc-Dumont.

Gorteggiani on aikakauden historian lukenut ja tuntee Yhdysvaltain sisällissodan käänteet. Blanc-Dumont on minulle ennestään tuntematon, mutta ihan kelpo piirtäjä muiden Blueberryä piirtäneiden joukkoon. Tämä on sekä juoneltaan että piirroksiltaan näistä kahdesta arvosteltavasta albumista parempi, mutta pitkälti makuasiaksi menee. Perinteisen lännentarinan ystävät varmaan innostuvat ennemmin Shermanin tehtävästä alempana.

Blueberrylle on tiedossa tehtävä
Blueberrylle on tiedossa tehtävä

Pinkertonin ratkaisun alkaessa sisällissota on täydessä käynnissä ja albumin alku meneekin sodan raakuuksien esittelyssä, ja samalla presidentti Lincolnin selän takana Atlantassa punotaan salajuonia Allan Pinkertonin johdolla. Blueberryä tapaamaan saapuu kohtalokas nainen joka värvää tämän tärkeään tehtävään ja Blueberry huomaa vaihteeksi olevansa liemessä kaulaansa myöten ja jälleen sotilaskarkuri. Ei siis hirveän uutta juonenkehittelyä. Seuraavissa osissa sitten näemme tuleeko tästä jotain omaperäisempää. Pidemmän tarinan alkunäytöshän tämä on. Albumissa on paljon viittauksia aikaisempiin osiin, myös välistä tässä vaiheessa jääneeseen Veren hintaan.

Tarina jatkuu seuraavassa albumissa Kirottujen polku. Ehkäpä jo ensi vuonna.

Luutnantti Blueberryn nuoruus 10: Pinkertonin ratkaisu (La solution Pinkerton, 1998)
Kirjoittanut François Corteggiani
Piirtänyt Michel Blanc-Dumont
Värittänyt Claudine Blanc-Dumont
46 sivua
ISBN: 951-887-349-6

Marshal Blueberry –sarjan tapahtumat sijoittuvat pääsarjan viiden ensimmäisen albumin perään (Suomeksi Zoom-albumit 1, 3, 5, 6 ja 7 vuonna 1974). Tähän mennessä albumeita on ilmestynyt harvakseltaan kolme kappaletta, joista suomeksi tässä on toinen.

Blueberryn alkuperäinen piirtäjä Jean Giraud alkoi itse kirjoittamaan sarjaa, kun kirjoittaja Jean-Michel Charlier kuoli vuonna 1989. Tätä sivusarjaa hän ei itse ehtinyt piirtää, vaan hommaan palkattiin ”eteeristä grafiikkaa” tekevä William Vance, tuttu menestyssarjasta XIII. Kolmannen albumin (2000) piirtäjänä oli Michel Rouge.

Eipä tässäkään asetelma kovin omaperäinen ole. Kenraali Sherman on saanut vihiä asekaupoista joita operoidaan pikkukaupunki Heavenista käsin. Kaupunki tarvitsee uutta seriffiä ja tietenkin sinne lähetetään Blueberry. Sankariltamme kylän asukkaat odottavat perusteellista puhdistusta, jonka hoitamisesta Blueberry ei kovin innostu, mutta siihenhän se ajautuu.

Tuore seriffi saa apua
Tuore seriffi saa apua

Tämä on siis Giraudin yksin kirjoittama Blueberry-albumi, ja kliseitä vilisee. Ihan Tex Willerin tapaan viskiä, pokeria, ammuskelua, nyrkkitappeluja ja huonoja naisia. Ja vieläpä aimo annos pihvejä, kun harmaatukkainen kaverikin tulee avuksi. Mutta missä on Jimmy McGlure? Giraudin kirjoittamia ja piirtämiä Mister Blueberry –sarjan suomennoksia pitäisi alkaa tulemaan ensi vuonna.

Vancen piirrosjälki on lännensarjassa vähän oudoksuttavaa. Paremmin hän mielestäni onnistuu kuvaamaan modernia urbaania miljöötä, mutta maisematkin häneltä sujuvat. Simppeli lännensarjakuva, ja helpommin sulatettava kuin tuo Pinkertonin ratkaisu ylempänä. Jännittävään paikkaan jäi, mutta tiedämmehän me, että Blueberry selviää hengissä. Kolmas albumi tästäkin sarjasta tulee varmaan ensi vuonna.

Marshal Blueberry 2: Shermanin tehtävä (Mission Sherman, 1993)
Kirjoittanut Jean Giraud
Piirtänyt William Vance
Värittänyt Petra
44 sivua
ISBN: 51-887-350-X

Painoasu molemmissa on oikein hyvä, samoin käännös. Hahmojen kielenkäyttö on vähän ronskia välillä, mutta niin on ilmeisesti alkuteoksessakin. Tekstausta lukee aina mieluummin kuin ladottua. Siitä pisteet Jalavalle.

Käännökset Juhani Tolvanen
Tekstaukset Mikko Huusko
Hinta à 12,75 euroa
Kirjastoluokka: 85.3
Sidosasu: nidottu
Koko: A4
Ilmestymisvuosi: 2005
Painos: 1. painos

Kustantaja Kustannus Oy Jalava
Painopaikka Otavan Kirjapaino Oy, Keuruu 2005

Keskustelua Blueberrystä Kvaakissa
Blueberry-sarjakuvan kotisivu (ranskaksi)

Kuvan saat klikkaamalla näkyviin suuremmassa koossa.

4 vastausta artikkeliin “Upseeri muttei herrasmies”

 1. Tuo Blanc-Dumont on piirtänyt aiemmin jo Pilotessa ilmestynyttä Harlén käsikirjoittamaa erittäin hyvää lännensarjaa ”Jonathan Cartland”.

  Jos haluaa nähdä näytteitä, bdnetistä löytynee hakusanalla ”Blanc-Dumont” tai ”Cartland”.

  Cartlandiakin voisi joku julkaista suomeksi, viimeistään sitten kun Comanchet ja Blueberryt loppuvat. Mieluummin aikaisemminkin.

 2. Eli Michel Blanc-Dumont ei ollutkaan niin uusi nimi. Blueberryssä kumminkin on, mutta menköön asiantuntemattomuuteni piikkiin. Tero on guru!

  Jalavan sivuilla ovat muuten molempien Nuoruus-albumin tekijöiden etunimet väärin.

  François on siellä Françoise ja Michel on Michael.

  Vuosilukujakin oli siellä täällä väärin, että kiitokset Kvaakkaajalle joka kehoitti tarkistamaan ne useammasta lähteestä.

 3. jaa, guru?
  Mä olen vaan selaillut omat Piloteni aika tarkkaan.

  Sulla on muuten mukava ote näissä arvosteluissa.
  Ilokseen lukee.

 4. Hyvä että joku kehuukin. Laikusta tuli kuraa niskaan kun en kehdannut kritisoida suomalaisen sarjakuvan kultaisen ajan tekijöitä nykypäivän kriteereillä.

Kommentit on suljettu.