Moniosaaja Fogeli

Pekka Puupää on tunnetuin suomalainen sarjakuvasankari, vielä 80 vuotta syntymänsä jälkeen. Puupään luonutta Ola Fogelbergiaei tunneta yhtä hyvin. Elämäkertakirja Varsinainen Puupää korjaatilanteen, ja Puupään varjoista paljastuu hämmästyttävän monipuolinenja lahjakas tekijämies.

Jukka Rislakki – Rainer Sandell: Varsinainen Puupää
Ola Fogelberg ja hänen Pekkansa tarina
Tammi 2005
Sidottu, 17 x 21 cm
256 sivua ISBN 951-31-1790-1

Tietokirjoja sarjakuvista ei armaalla suomen kielellämme ole viljaltijulkaistu. Useimmat julkaistut kirjat ovat yleisesityksiä taiartikkelikokoelmia. Biografioita sarjakuvantekijöistä on vielävähemmän. Ulkomailla sarjakuvaa yleensä, sen tekijöitä ja historiaa,ilmenemismuotoja, tekniikkaa ja rakenteita on tutkittu melkokiitettävästi.

Mutta suomalaista sarjakuvaa ja sen historiaa eivät tallenna ja tutkikukaan muu kuin me. Kotimaisen sarjakuvan tutkimista on siltilaiminlyöty enemmän kuin muuta kulttuurin alaa maassamme ja senhistoria on paraikaa katoamassa tekijöidensä myötä. Onneksi liikkeelleon lähdetty ajoissa, ehkä kuitenkin viime tingassa.

Varsinainen Puupää! -kirjan kirjoittajilla on sarjakuvien japopulaarikulttuurin lisäksi erinomainen historian, politiikan jayleisen kulttuurin tuntemus. Niinpä Sandellin ja Rislakin kirja onkiehtova katsaus paitsi Ola ”Fogeli” Fogelbergin (1894-1952)vaiheisiin, myös Suomen lähihistoriaan ja sen kohtalonhetkiin,itsenäistymisen ajoista sodanjälkeiseen kauteen. Fogelin elämä olitäynnä tapahtumia, väriä ja iloa, mutta myös tragiikkaa.

Ruotsinkieliseen porvarisperheeseen syntyneen Fogelin suonissa virtasihieman aatelisvertakin. Kuitenkin hän oli työväestöä lähellä jaosuustoiminnan vankka kannattaja, Fogeli oli myös vasemmistolaisen Kurikantärkeimpiä pilapiirtäjiä 1900-luvun alussa. Fogeli oli kansanomainenveikko joka loi yhden supisuomalaisimmista hahmoista vaikka ei itseoppinut koskaan kunnolla suomen kieltä. Puupään tekstien oikolukijoinatoimivatkin hänen vaimonsa ja tyttärensä.

Fogeli oli myös kansainvälisen tason kilpajuoksija 1910-luvulla jasuomenennätysten haltija. Urheilu-ura loppui 1915 Fogelin kyllästyttyäjatkuvaan valmentautumiseen. Sen jälkeen hän hankki meriittejäkeksijänä, mainosmiehenä, vapaapalokuntalaisena, maailmanmatkailijana,matkakirjailijana, animaatioalan pioneerina Suomessa, kuvittajana jatietysti Puupään luojana. Muun muassa, lista on pitkä.

Fogelberg oli monipuolinen kuvittaja ja mainosmaakari
Fogelberg oli monipuolinen kuvittaja ja mainosmaakari

Vaikka Pekka Puupää keskittyi pääosin hauskuuttamiseen, kirjassaosoitetaan miten sen eri aikoina tehdyissä jaksoissa heijastuvat paitsiSuomen ja maailmanhistorian tapahtumat, myös Fogelin omat vaiheet.

Pekka Puupään esikuvia ja vaikutteita etsitään mykänajan elokuvista japarista sarjakuvasta, mutta laajemmin Pekan suhteita muun maailmansarjakuviin ei pohdita. Erikoista on että Amerikan matkoillaan1920-luvulla Fogeli varmasti sai nähdäkseen sanomalehtiensunnuntailiitteiden moderneja ja värikkäitä sarjakuvia, mutta ei siltisyystä tai toisesta käyttänyt sarjoissaan puhekuplia kuin harvoin.Pekka pysyi kuplattomana 1970-luvulle asti.

Fogelin elämä päättyi vakavaan sairauteen 1952, mutta Pekka Puupää jatkoi Fogelin tyttären Toto Fogelberg-Kailan tekemänä vielä pitkään. Vuosittaiset Puupää -kirjat olivat aikansa myydyimpiä kotimaisia sarjakuvia.

Ensimmäisen Pekka Puupää -kirjan kansi vuodelta 1943
Ensimmäisen Pekka Puupää -kirjan kansi vuodelta 1943

Vaikka opuksessa onkin hyvä bibliografia ja henkilöhakemisto, kirjankäyttöä helpottaisi vielä aihehakemisto. Yksittäisten tiedonpalojenlöytäminen ilman sitä voi olla välillä hiukan hankalaa. Väriliite onmukava ja kertoo Fogelin osanneen myös värinkäytön erinomaisesti.

Varsinainen Puupää! on ainutlaatuinen lisä vähäiseen suomalaiseensarjakuvatietokirjallisuuteen. Laskujeni mukaan kaikkiaan kolmassuomalaisesta sarjakuvantekijästä tehty biografia, Heikki Jokisen Joonas, sarjakuvantekijä ja Juhani Tolvasen Muumisisarukset -kirjojen ohella.

Nyt voisi vielä toivoa kirjasarjaa joka kokoaisi yhteen aivan kaikkiPuupää-sarjakuvat, samaan tapaan kuin kymmenisen vuotta sitten WSOY:njulkaisema Janssonien Muumi-sarjakuvien kokoelma.

Lisää Fogelista myös piakkoin ilmestyvässä Sarjainfossa (128).

Näyttely ”Pekka Puupää 80 vuotta” on esillä Kansalliskirjaston eli Helsingin Yliopiston kirjaston galleria Rotundassa 25.2.2006 saakka. Esillä on sarjakuvien ohella myös Fogelbergin pilapiirroksia.

Yksi vastaus artikkeliin “Moniosaaja Fogeli”

  1. Muistan nähneeni kaikki Puupää-elokuvat. Niiden aikaan isänikin oli vielä nuori. Oikein hauska hahmo kaikin puolin, kuten myös Pätkä.

Kommentit on suljettu.