Laikku 05 aloittaa suomalaisen sarjakuvan historian esittelyn

Pienen ja virkeän oululaiskustantamon Asema Kustannuksen yksi tämän vuoden julkaisuista on yllättäen vanhoja suomalaisia sarjakuvia runsain näyttein esittelevä antologia. Yllättävintä siinä onkin että se on ilmestynyt Laikku-sarjassa jossa on aikaisemmin esitelty nykypiirtäjiä. Kirjan toimittajan mukaan konseptia mietitäänkin ensi vuonna uusiksi.

Kirja esittelee ansiokkaasti seuraavat tekijät: Veli Giovanni, Alexander Tawitz, Gösta Thilén (nämä kolme yhdessä, yhteisten töiden vuoksi), Akseli Halonen, Ami Hauhio, Hjalmar Löfving, Egon Meuronen, Poika Vesanto ja Olavi Vikainen.

Meuronen ja Vikainen saivat Suomen Sarjakuvaseuran myöntämän Puupää-hatun elämäntyöstään vuonna 1996. Yhtä hyvin kaikki tämän kirjan muutkin tekijät olisivat sen ansainneet, he valitettavasti vain eivät olleet enää silloin keskuudessamme. Enää jäljellä on vain Vikainen.

Esittelyt tekijöistä ovat laatineet Vesa Kataisto, Ville Hänninen, Heikki Jokinen, Jari Lehtinen, Petri Kemppinen, Timo Ronkainen ja Kimmo Rantanen. Esipuheen ja ulkoasun on laatinut Mika Lietzen, joka on myös koonnut ja toimittanut koko kirjan.

Tarkempi sisällysluettelo

30-luvun tärkeistä nimistä puuttuu Ola Fogelberg, eli Fogeli, Pekka Puupään luoja. Hänestä tosin on ilmestynyt juuri elämäkerta, joten ei häntä unohdettu ole.

Sarjoja näytteiksi on saanut melko helposti. Kirpputoreilla joskus käynyt on havainnut, että myynnissä on isoja kasoja vanhoja kuvalehtiä koko itsenäisyyden ajalta ja joskus vanhempiakin. Ennen viime sotia sarjakuvat muodostivat tärkeän osan lehtien sisällöstä, ja kotimaisuusaste oli korkea. Myös taso ei hävennyt lainkaan ulkomaisten saman ajan piirtäjiin verrattuna. Tietysti aika on näitä jonkin verran syönyt, eikä nykyajan sarjakuvaharrastaja näistä välttämättä innostu. Artikkelit ja itse sarjat luettuaan nykylukijakin pääsee kätevästi aikamatkalle Suomeen jota ei enää ole.

Julkaistavat sarjat on nykypäivänä helppo skannata tiedostoiksi, lisäksi vielä tekijän tai perikunnan lupa on saatava. Lupien saamisessa ei kuulemma ole ollut ongelmia.

Tekijöitä en kummemmin esittele, sen tekevät kirjan artikkelit. Tässäpä mainio lahjavinkki kotimaisesta kulttuurihistoriasta kiinnostuneelle. Kirja kannattaa tilata suoraan kustantajalta, säästä kirjakaupan hintaan on huomattava. Suuremmassa koossa sarjat olisivat päässeet paremmin oikeuksiinsa, mutta näin hinta on pysynyt edullisena.


Laikku 05 – Keskustelua Kvaakissa

Laikku 05

Kansikuvapoika Saku Sämpylä omassa sarjassaan. Tätä nimenomaista sarjaa ei ole kirjassa
Kansikuvapoika Saku Sämpylä omassa sarjassaan. Tätä nimenomaista sarjaa ei ole kirjassa

Kotimaiset kuvasarjat 1900-45
Hinta 15 euroa (kustantajalta tilattuna, ei postikuluja)
128 sivua, B5, pehmeäkantinen, sidottu
Kustantaja Asema Kustannus
Paino Vammalan kirjapaino
ISBN 952-99407-5-0 ISSN 1458-3321
© tekijät ja perikunnat 2005

Klikkaa kuvaa niin näet sarjan suurempana.

Yksi vastaus artikkeliin “Laikku 05 aloittaa suomalaisen sarjakuvan historian esittelyn”

  1. Kehno arvostelu, jossa ei sanottu oikein mitään. Hieno kirja! Ostakaa ja lukekaa!

Kommentit on suljettu.