Lumiukkomies ja kumppanit

MKKPictures 2/2005 tarjoilee pieniä annoksia supersankariparodiaa ja fantasiaa.

Kansi: Mäkinen
Kansi: Mäkinen

Johannes Mäkinen, Riku Pepponen, Jukka Palokangas: MKKPictures 2/2005
MKKEntertainment / Omakustanne 2005
40 s., ISSN 1795-9691, A5, mustavalkoinen (värikannet)

MKKPictures on julkaisuna monin tavoin velkaa Jack Kirbyn ja Stan LeenIhmenelosille. Ilmeisimmillään tämä on kansitaiteessa, joka on yksilukuisista versioista Fantastic Fourin ensimmäisen numeronlegendaarisesta kannesta. Tämän velkansa kannen kuvittaja JohannesMäkinen myöntää itsetarkoituksellisesti signeerauksensa yhteydessä,vaikka taipumuksiltaan sarjakuvantekijänä hänellä onkin enemmänyhteistä tekstinikkari Stan Leen kanssa. Leen käsittelyssä trikoisiinpukeutuneiden kummajaisten seikkailut muuttuivat ”maailmanmahtavimmaksi sarjakuvalehdeksi” ja sarjakuvien kustantaminen”poptaidetuotannoksi”. MKKPicturesin päätoimittajan ominaisuudessaMäkinen kirjoittaa palstaa, esipuhetta ja tekijäesittelyä siihenmalliin, että voisi kuvitella kyseessä olevan varteenotettavampikinsarjakuvajulkaisu.

Uusi liittouma: Palokangas
Uusi liittouma: Palokangas

MKKPictures on antologia, jokasisältää suurimmalta osin supersankaritarinoita, enemmän tai vähemmänparodisesti lähestyttynä. Taso on harrastelijamainen, tosin tarinoissaon nähtävissä hetkittäin hyvää oivallusta. Hyvä tarinakin silti ainapeittyy huonon kuvituksen alle, eikä toisinpäin, kuten ”Uusiliittouma”-tarinan tekijä Jukka Palokangas toivoo. Tarinassa joukkopuolivillaisia supersankareita yhdistää voimansa lehden epävirallisenpäätähden, Mäkisen luoman Lumiukkomiehen kanssa. Kaavamaistasupersankariseikkailua on höystetty absurdilla huumorilla sekäarkirealismilla, mikä tarkoittaa sitä, että sankarit tyykkäävät vetääpään täyteen baarissa keikan jälkeen.

War of the Wars: Pepponen & Mäkinen
War of the Wars: Pepponen & Mäkinen

Kaikki muutlehden tarinat on kuvittanut päätoimittaja Mäkinen, jonka taidotriittävät tarinankuljetukseen selvästi Palokangasta paremmin.Ensimmäinen tarina on Riku Pepposen käsikirjoittama fantasiaseikkailuWar of the Wars, joka alkoi MKKPicturesin edellisessä numerossa varsinlupaavalla prologilla. Tässä osassa on paljon toivomisen varaa,pituudesta alkaen. Edellisen lopusta toistettu, eeppisen mittakaavanpohjustava maisemakuvasivu mukaanluettuna War of the Wars on vainnelisivuinen. Tämä riittää juuri ja juuri kahden päähenkilön,katulapsien Wanisin ja Ievan esittelyyn ja nimeämiseen. Kuvitustahallitsee outo harmaasävyjen käyttö, joka näyttää lähinnä siltä, kuinväritys olisi tehty Microsoft Paintillä ja sitten yritetty pelastaa sepainamalla mustavalkoisena. Mitä käsikirjoitukseen tulee, tarinaa eioikein ole arvioitavaksi asti, mutta hieman epämääräinen yritys esittäämurrekielistä dialogia saa englannin kielen käytön valtaosinsuomenkielisessä julkaisussa tuntumaan entistäkin epäilyttävämmältäratkaisulta.

Vampires of Finland: Mäkinen
Vampires of Finland: Mäkinen

Parhaiten toimivat Mäkisen itsekirjoittamat tarinat, joissa esiintyy hänen Batman-jäljitelmänsäLumiukkomies. Humoristisissa stripeissä Lumiukkomies painiisupersankarikliseiden parissa, mm. etsien itselleen apuria. Leemäisestiyleisönsä mukaan vetäen Mäkinen laittaa sankarinsa hakemaan apuaKvaakin foorumilta. Tässä Mäkinen ei käytä harmaasävyjä, jotenyleisilme on jonkin verran War of the Warsia parempi, mutta huomiokiinnittyykin viivan epävarmuuteen. Hahmoissa on kuitenkin mukavastiilmeikkyyttä. Onnistuneimmillaan Mäkisen kuvitus on Sin Citymäisenrunsasmustaisessa tarinassa Vampires of Finland (joka on nimestäänhuolimatta suomenkielinen). Voimakkaat kontrastit näyttävät saavanMäkisen miettimään sommitelmia kunnolla, ja viivakin tuntuu kulkevanparemmin. Lumiukoksi pukeutuvan sankarin käyttö melko vakavamielisessätarinassa tuntuu kyllä hieman oudolta, mutta onhan sitä kuulemma jokutehnyt kauhean vakavia sarjakuvia lentäväksi nisäkkääksi pukeutuvastamiehestäkin.

MKKPictures Internetissä
MKKPictures 2/2005 Kvaakin foorumilla